6 retró étel, ami újra divat a magyar éttermekben

Sokan észrevehették már, hogy a régen csak a családi traktákon vagy menzákon, kifőzdékben kóstolt retró kedvencek megjelentek a menő éttermek kínálatában is. De miért is választanánk egy megkopott hírű retró ételt egy stílusos bisztróban vagy drága étteremben? Meg fogunk lepődni, milyen az, ha egy igazi profi készíti el őket.

A 2500 forintos kaszinótojás

A zuglói Szaletly Étterem pillanatok alatt lett a város kedvence. Egyik sokat emlegetett fogásuk a kaszinótojás, aminek árazására a legtöbben felhúznák a szemöldöküket, jóllehet levehetetlen az étlapról, annyira belopta magát a vendégek szívébe. Az egyik legcsúnyábban lejáratott retró ételek egyike a hidegkonyhai, sorozatgyártott műétel, amin a leghitelesebb élelmiszer a kötelező díszpetrezselyem volt.

A Szaletly páratlanul finom kaszinótojása (Fotó: Szaletly Étterem)

A modern éttermi világ napjainkban fedezi fel magának újra a szebb napokat látott előételt, amely tisztességesen elkészítve egy gazdagon variálható, valódi ínyencfogás. A Szaletlyben hollandi mártás helyett hollandi habbal érkezik.

A festményre kívánkozó krumplifőzelék

A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak” – hangzik a Kádár Jánosnak tulajdonított örökbecsű kijelentés. A krumplifőzelék pedig egyre több étteremben lesz több egyszerű krumplifőzeléknél. Kóstolhattuk már marokkói citromos felhanggal vagy épp mangalicakolbász-morzsával, de Budapest egyik régi, neves éttermében, a Gellérthegy tetején található Búsuló Juhászban is újjászületett ez a hagyományosan filléres klasszikus (amit mára már egyáltalán nem olyan olcsó előállítani). Gourmet feltétekkel kínálják a megunhatatlan nemzeti kedvencet.

Műalkotás egy krumplifőzelékben (Kép: Facebook/Búsuló Juhász)

Puliszka, előkelőbb nevén polenta

A kukoricamálé, gánica, ganca vagy a görhe nem a legelőkelőbb éttermek jellegzetes étele, polentával azonban igen gyakran találkozhatunk. Az összes elnevezés a puliszkát, avagy a kukoricakását takarja. Minél több helyen kóstoljuk, megláthatjuk, hogy a szegény ember eledele is megannyi módon készülhet.

A SZÉK puliszkája (Forrás: Facebook.com)

Lágyabban vagy keményebbre sütve, sűrűbben vagy grízesebben, ízesítve vagy pőrén. Helyénvalónak tartottuk egy erdélyi étterem étlapjáról ajánlani, amely tökéletesen illik is a listánkra. A luxusüzletek sugárútján, az Andrássy úton várja vendégeit a SZÉK étterem, amely egyszerre friss és modern, de a hagyományos erdélyi konyha előtt tiszteleg. Az ő értelmezésükben a vajpuha oldalas mellé egy zöldségekkel színesebbé tett puliszka, avagy népiesen, kukoricamálé kerül köretként.

A káposztás cvekedli diadalmenete

Érzékeny probléma a só, bors és cukor jelenléte a káposztás cvekedliben, valódi hitbéli kérdés. A káposztás kockatészta, avagy a káposztás cvekedli mindenesetre a menzák egyik legutálatosabb ételének posztjáról egyszer csak a legjobb éttermek világába került, amiben nagy szerepet játszott a balatonszemesi Kistücsök Vendéglő is.

Káposztás cvekedli enyhén pirítva (Fotó: Facebook/Kistücsök)

Az étterem egész évben kapható, állandó fogása lett a káposztás cvekedli, amit kérhetünk magában vegetáriánus ételként, vagy feltéttel, sült kacsacombbal is.

A jó éttermekben a titka a kiemelkedő minőségű – lehetőleg házilag gyúrt, frissen kifőzött – kockatészta és a káposzta textúrája. Ha nincsen pépessé főzve a káposzta, sőt még kap egy kis pirítást is, máris feledésbe merülnek a menzaemlékek.

A séf és a tojásos galuska

Ki gondolta volna még nem is olyan rég, hogy Michelin-csillagos éttermek séfjei fognak tojásos galuskát készíteni? Megtette a budapesti Babel volt séfje, Veres István is, és a Széll Tamás-Szulló Szabina séfpáros is a Stand25-ben. Az ige terjed, és már több kiemelkedő étterem vette fel újra a kínálatába ezt a végtelenül egyszerűnek tűnő, házias ételt. Vagy mégsem olyan egyszerű?

Tojásos nokedli a népszerű Menza étteremből (Fotó: Facebook/Menza Restaurant)

Meglátjuk, hogy a séfek kezéből egészen más a végeredmény, mint otthon. A házilag sokszor gumisra főzött galuska a korszerű konyhatechnológiákkal olyan puha és könnyed lehet, hogy visszajárunk érte egy-egy helyre.

Rakott krumpli, ahogyan biztosan fel sem ismernéd

A két év után a közelmúltban újranyitott Michelin-csillagos Babel étlapjáról gyorsan híre ment a csillagos szintre emelt kaszinótojásuknak, ezért mi most szándékosan egy másik ételt ajánlunk a menüsorról.

Rakott krumpli, ahogy még sosem láttad csak a Babel étteremben

Az ínyenckonyháktól idegenkedők számára valóságos arculcsapás lehet a rakott krumpli pimasz újraértelmezése. Tény, hogy ez nem az a tepsit magunk elé vevős, tunkolós rakott krumpli stílus. De a fine dining nem is erről szól.

Szerző: Pásztor Rozina

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.

Lakos Benedek

További cikkek