Szerinted meg kell pucolni a retket, vagy elég csak megmosni?

Végre megtaláltuk a választ az örök dilemmára: meg kell pucolni a retket, vagy elég csak megmosni?

Ha szóba kerül a retek pucolása, akkor egy elég megosztó témáról van szó. Akad olyan, aki meghámozza és olyan is aki inkább rajta hagyja a pirosló héjat. Most utána jártunk annak, hogy vajon mi a helyes eljárás a retek esetében.

Szerinted meg kell pucolni a retket, vagy elég csak megmosni?

Nem kell megpucolni a retket!

A retek felhasználása pofonegyszerű művelet, főleg azért, mert nem kell meghámozni! Csak mosd meg alaposan, vágd le a tetejét és a kis gyökérvégeket.

Aztán apríthatod, szeletelheted, felkockázhatod vagy elropogtathatod egészben!

És ha már a retek megtisztításánál tartunk, akkor szintén fontos megemlítenünk, hogy más zöldségekhez – a kelkáposztához, a spenóthoz és a mángoldhoz – hasonlóan a retek levelei is ehetőek, sőt rendkívül egészségesek! Szóval ne pazarold el a szép zöld leveleket! Nyugodtan hozzáadhatod salátákhoz, vagy feldobhatod vele az uncsi szendvicseket is. A hagymához hasonlóan éles, borsos ízűek a retek levelei, tehát remekül passzolnak a szendvicsekbe. Sőt, a zöld levelekből még finom pestot is készíthetsz!

De térjünk még vissza a retek héjára:

A retek héja nagyon gazdag szulforafánban (erős antioxidáns), mely sokféle egészségügyi előnnyel jár.

A szulforafán többek között erős rákellenes, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, vagyis segít elkerülni a betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezenfelül a retekben található szulforafán képes megvédeni a sejteket és késleltetni a sejtek öregedési folyamatát is. Ráadásul a retek héjának C-vitamin-tartalma körülbelül kétszerese magának a harsogóan roppanós zöldségnek. Sőt, a retekben található kalcium 95%-a a retek héjában rejtőzik. Ezek hallatán valószínűleg te sem fogod mostantól megpucolni a retket, ugye?

Forrásaink voltak.


Még több érdekesség:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...