7 isteni fogás 7 budapesti reggelizőben, ami berobbantja a napod

A brunch-ok, azaz villásreggelik itthon is feléledt kultúrája az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt évtizedben a hazai gasztronómiában történt. Egy kis luxus, baráti, családi kötelékek megerősítője, ráadásul a jó reggelizőhelyeken mindenki a saját szájíze, ízvilága, étrendje szerint válogathat az édességektől a tojásételeken át a sok komponensből összeállított „nagyreggelikig”. Bemutatjuk aktuális kedvenceinket.

7 kedvencünk következik budapesti reggelizőkből!

  • Mákos gubát reggelire! Vadító brunch a Deszkában

A Deszka reggelikínálata több, mint jó. Egy látszólag laza, kutyabarát hely, ahol azonban olyan komoly konyhát visznek, amire nem is számít az ember. Megúszás nélküli, kreatív reggelik, sok kikacsintással, ínyenc alapanyag-használattal. A Gravlax eggs royal valóban királyi, buggyantott tojással, gyömbéres gravlaxszal, sajtos pogácsával (!). A bundás kenyér kovászos vekniből készül, és svájci Gruyère-sajt, Serrano sonkachips, sajtkrém béleli. A Challah schroom barnavajon pirított kalács, gomba, szarvasgombaolaj, zöldborsókrém, parmezán, tojás együttese. A vegánkényeztető marinált karfiolos fogást gyümölcsök kísérik, és ez a bátor összetétel is nagyon jól működik együtt. A mákos guba pedig minőségi briósból, házi készítésű gyümölcspürével és citrom helyett az izgalmas yuzuval készül. A Deszka tehát minden, csak nem lapos!

Mákos guba Deszka-módra / forrás

Deszka Brunch & more

Budapest V. kerület, Veres Pálné utca 31.

  • KicsiZso nem viccel: Benedict-tojás x BBQ

Nem könnyű KicsiZso brunch-étlapjáról választani. A nevéhez fűződő, városszerte ismert reggeli a füstön sült kacsamáj bundás kaláccsal és málnás hagymalekvárral, savanyított gyümölccsel, mi viszont most a népszerű Eggs Benedict, vagyis Benedict-tojás KicsiZso-féle átiratát ajánljuk. Számos helyen lehet ugyanis felejthető vagy akár rossz minőségű sonkával, angol muffin helyett pedig pótmegoldásokkal kóstolni ezt a hagyományos villásreggelit. A Frankel Leó úti bruncholdában azonban amerikai erősítéssel készül a francia klasszikus: füstön sült BBQ marhaszegyre kerül a buggyantott tojás és hollandi mártás. KicsiZsónál még a rántották és saláták sem unalmasak, nem véletlenül Budapest egyik legszemélyesebb stílusú reggelizője, ahol a BBQ pitmaster füstös ízlése is áthatja az étlapot.

Buggyantott tojás, hollandi mártás, angol muffin, BBQ marhaszegy, KicsiZso / forrás

KicsiZso Reggeliző Kávézó

Budapest II. kerület, Frankel Leó út 11.

  • Kaptafában

Egy igazi brunch-étterem a Kaptafa, ahol reggel 9-kor kezdődik az élet, és a reggelizés délután fél 4-ig tart. Nem csak az étlap, a neve is egyedi: 40 évig úri cipőszalon működött itt, az üzletben felgyűlt kaptafákkal. A cipőmanufaktúrából reggelimanufaktúra lett, és egy tipikusan olyan hely, ahol szép sorjában végig tudnánk kóstolni az étlapot. Kedvencet választani is nehéz, itt még a házi müzli – pardon, granola – és az avokádós pirítós helyett a helyi alapanyagokra szavazó céklakrémes pirítós is remeklés. A két igazi Kaptafa-klasszikus azonban a rántott kovászos uborka és a Defibrillátor. Az elsőre csak annyit mondanánk, hogy merész ötlet, de ki ne hagyjátok! A Defibrillátor pedig sok másnapos feltámadásért felelős a  bulinegyedben: házi sajtkrémmel, sajttal, baconnel töltött bundás kenyér, amit nem lehet kulturáltan enni, de nem is érdemes!

Rántott kovászos uborka és Defibrillátor nevű töltött bundás kenyér, Kaptafa / forrás

Úri Cipő – Kaptafa

Budapest, Akácfa u. 37-39.

  • Francia pirítós kimaxolva: Pan'ni, Artizán 

A kovászos pékségként berobbant Artizán immár a város négy pontján van jelen. A két pékség mellett a zabkásáknak szenteltek egy külön helyet, ez a Hold utcai Fågel, de mi most nem a reggeli zab- és rizskásákra szakasodott Fågelt ajánljuk. Budán, a Mom Parkban is felbukkant az Artizán: brunch- és ebédelőhelyként jelentkezett be az éttermi életbe a Pan’ni. A kovászos kenyerekhez álmodott szendvicseikkel nem tévedhetünk, francia sajtkülönlegességekkel, savanyított zöldségekkel, sült répával, eredei gombákkal, fűszervajjal, pármai sonkával, lágytojással készülnek az ínyenc alkotások. Mi most azonban egy édes kényeztetést ajánlunk figyelmetekbe: a Coffee french toast nevű alkotásban az Artizán-kalácsra gazdag mascarponekrém kerül, és étcsokoládé ganache teszi őrületté, a  hajdina-miso grillázs pedig már csak „hab a tortán”, vagyis roppanós grillázs a francia pirítóson. A zöldségekben tobzódó, könnyed ebédeiket is jó szívvel ajánljuk!

Csokoládékrémes, mascarponés french toast, Fågel by artizán / forrás

Fågel by artizán

Budapest XII. kerület, Alkotás utca 53., Mom Park

  • Szendvicset a szendvicsboltból: bagelt a Zërgëből

A csapat, akik különös vonzalommal bírnak a duplapontos magánhangzók iránt, az várkerületbeliZërgë és a Bartók Béla úti Wömbät után tavaly új hellyel jelentkezett. Részben ugyanazok a tulajdonosok megnyitották az óbudai Perc utcában, egy loftirodaházban a Lemmïnget. A duplapontosok tripláztak tehát, és ha jól megpakolt bagelt és spacialty kávét akartok, bármelyik üzletet választhatjátok. Érdemes követni őket a közösségi médiás felületeiken is, ugyanis nem az átlagos marketingdumák érkeznek tőlük. Pont olyan laza és vicces a kommunikációjuk, mint ők maguk. A Zërgë a FB-os besorolása szerint szendvicsbolt, a mottója „Kávé! Kolbász!! Őrület!!!”, és bár kolbásszal még nem találkoztunk náluk, tökéletes hely arra, hogy berúgd a motort, és induljon a nap. A bageleken kívül is szaftos szendvicsekkel, reggeli tállal, bowlokkal, frissen préselt gyümölcslevekkel várnak. Az omlettes és ruben bagelük valóban őrület. Igazi bruncholdaként korareggeltől egészen délutánig „reggelizhetünk” náluk, hiszen kinek mikor indul a nap, ugyebár.

Zërgë / forrás

Zërgë 

Budapest I. kerület, Fő u. 7.

  • Minden gyerek álma: gofri jégkrémmel reggelire az OINOS-ban

A vad zërgëk és lemmïngek ellenpontja az elegánsabbra szabott az Oinos a Duna túlpartján, a nyolcadik kerületben. Habár puha és jól kibélelt bagelt ők is kínálnak reggelire, és a Benedict- és Florentine-tojásuk is az igazi angol muffinos, hollandiszószos remeklés, mi most az édes szekciójukat emelnénk ki. Mogyorókrémmel, lekvárral és vaníliafagyival kísért gofrit, pontosabban waffle-t is kínálnak, édes bundáskenyeret tejszínhabbal, amerikai palacsintát minden elképzelhető édes feltéttel a Nutellától a karamellszószig. És ha mindez nem lenne elég, tortát is mindig kérhetünk náluk reggelire! Az OINOS korareggeltől éjszakába nyúlóan tart nyitva: a brunch délután kettőig tart, délben pedig olasz étteremre vált, este borbárként funkcionál. Egyre több a jó hely a Rákóczi tér környékén!

OINOS / forrás

OINOS Restaurant Winebar Brunch

Budapest VIII. kerület, Rákóczi tér 7.

  • Nagy zabálás helyett egészséges trakta: Habibi, Tokyo és avocado bowl a Babutziban

Na, végre nem Újlipótvárosban, a bulinegyedben vagy a Bartók Béla úton fedezhetünk fel egy izgalmas új helyet! A városmajori Babutzi egy évvel ezelőtt nyitott brunch-étteremként és bisztróként. Igazán gazdag étlappal mennek: a kínálatuk az összes kötelező villásreggelit hozza. Ha tehát mégis egy jóleső falásra szavazunk, jöhet a szalonnás-kolbászos-hagymás rántotta vagy a juharszirupos french toast, de pazar az egészséges kínálatuk is. Ha a pokébowl-bárokból jól ismert műfajra szavazunk, egy nagy tál friss, tápláló étel lesz a jussunk: kecskesajt, bulgur, quinoa, avokádó, hummusz, frissítő dresszingek kerülhetnek a tálakba. Egy Babutzi-bowl után nincs oda a fél napunk, feltöltődve pöröghetünk is tovább.

Babutzi / forrás

Babutzi

Budapest XII. kerület, Városmajor utca 12.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Kaptafa

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek