Sokan termesztik, de kevesen tudják: ennek a növénynek csak a szára ehető

Sokan nem is sejtik, hogy egy népszerű, kertben is termeszthető májusi növény mennyi veszélyt rejthet magában, ha minden részét elfogyasztjuk.

Ahogy beköszönt a tavasz, a kertek újra megtelnek élettel: virágok nyílnak, zöldségek és gyümölcsök teremnek. Ebben az időszakban érdemes különös figyelmet fordítani egy olyan növényre, amely április végétől június elejéig szüretelhető, és gyakran kerül süteményekbe, pitékbe vagy akár vaníliakrém mellé a tányérra. Ez pedig a rebarbara.

Rebarbara földben
Kevesen tudják, hogy csak a rebarbara szára ehető

Bár sokan gyümölcsnek hiszik a rebarbarát, valójában zöldségről van szó – és csak a hosszúkás, pirosas szára fogyasztható biztonságban.

Ezzel szemben a rebarbara levelei nem alkalmasak étkezésre, mivel olyan anyagot tartalmaznak, amely az emberi és állati szervezet számára is mérgező, ez az oxálsav.

Ez a természetes vegyület, az oxálsav nagy mennyiségben fordul elő a levelekben, és ha véletlenül eszel belőlük, hányást, hasmenést, sőt súlyosabb esetekben akár veseproblémákat is okozhat. Éppen ezért, ha a saját kertedből származó növényt használod a konyhában, mindig távolítsd el a leveleket, és csak a szárat használd fel. Fontos, hogy tisztában legyél ezzel, mielőtt az otthon termesztett rebarbarát az asztalra teszed, mert egy apró figyelmetlenség is kellemetlen tüneteket válthat ki!

A rebarbara levelei tehát ehetetlenek. Valójában mind a szárak, mind a levelek tartalmaznak oxálsavat, de a levelek sokkal magasabb százalékban Az oxálsav számos növényben megtalálható, beleértve a leveles zöldségeket, gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, magvakat és a kakaót.

Mi készülhet rebarbarából?

A növény savanykás szára remekül illik édes desszertekbe, gyakran kerül pitékbe, morzsasütikbe, kompótokba vagy lekvárba, főleg eper mellett.

Rebarbaralekvár

Zöldségből lekvárt? Bizony! Bár a rebarbarára hivatalosan zöldségként tekintünk, mégis inkább gyümölcsként használjuk fel süteményekbe, édességekbe, levesekbe. Mivel szezonja ...

Epres-rebarbarás rácsos pite

A rebarbara és az eper a piték Stan és Pan-ja: biztos működnének külön is, de minek szétválasztani őket, olyan jó amikor az édes eperíz mellett megbújik a rebarbara visszafogott ...

Epres-rebarbarás sajttortakocka

Ez volt az egyik kedvenc rebarbarás süteményem az utóbbi időben: vastag, krémes sajttorta-négyzetecskék eperrel és rebarbarával, valamint ropogós, zabos alappal.

Párolva, egy kevés cukorral és vaníliával lágyítva kiváló kiegészítője lehet fagylaltoknak, tejszínhabos desszerteknek vagy akár palacsintának is.

Egyesek szívesen készítenek belőle szörpöt, savanykás íze miatt limonádékhoz vagy koktélokhoz is felhasználható. Ha szereted a különleges ízvilágot, sós ételekhez, például chutney-khoz vagy húsok mellé is kipróbálhatod.

Forrásunk volt.


Még több gasztroérdekesség:

Legújabb receptek

Epres vargabéles

Szeretjük a vargabélest, ugye? Akkor ugyan miért ne szerethetnénk annyira, hogy tavasz végén és nyár elején teletömjük friss eperrel és eperlekvárral? A túrónak amúgy is fantasztikus ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz egészségesebb és finomabb a bodzaszörp

A tavasz egyik legvártabb eseménye a bodzavirágzás. Érdemes jól megszedni a kosarunkat, és mihamarabb fel is dolgozni a virágokat, például friss bodzaszörp formájában. Mai Napi Tippünk olyan csavart hoz, amivel egészségesebbé és finomabbá tehetjük a bodzaszörpöt!

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...