Imádjuk a rakott krumplit!

Az egyik legklasszikusabb magyar ételünk a rakott krumpli. Nem véletlen, hogy az idei Gourmet Fesztivál is fő étkévé választotta.

Mindig azt hittem, hogy olyan ember nincs is, aki a rakott krumplit ne szeretné. Arra pedig végképp nem gondoltam, hogy pont a mi gyermekünkkel lesz az első ilyen tapasztalatom. Leányunk eredetileg semmilyen rakott ételt nem evett meg, a rakott krumpliban leledző főtt tojás ízét pedig egyenesen ki nem állhatta. Sok energiát fektettem abba, hogy ezeket az ételeket is megkedvelje - azóta a rakott zöldek már toplistásak, és a krumplis rakottas is beférkőzhetett a hétköznapokba.

Ezeket olvastad már?

Francia gratin, görög muszaka, spanyol serpenyős zöldséges burgonya - ez utóbbi inkább egy paprikás krumplihoz hasonlít. Minden nemzetnek megvan a maga saját burgonyareceptje. A magyar rakott krumpli - melyet csak a nagyon elvadult éttermek mernek burgonyaként kiírni az étlapjukra - egy igazán ízletes fogás. Sokan úgy vélik, hogy csak össze kell dobni a krumplit tojással és kolbásszal, ennyi az egész. Azt gondolják, elrontani képtelenség, szépen tálalni pedig lehetetlen. Én nem osztom a véleményüket. A jó alapanyagokból készült étel fantasztikus finom és gyönyörűen szervírozhatjuk, ha megfelelően állítjuk össze. Sőt, igen tetszetősen mutat a jénai- vagy más kerámiatálban aranybarnára pirított teteje.

Mindent bele rakott krumpli recept

A rakott krumpli legfőbb kritériuma az, hogy ne szárítsuk ki, ugyanakkor csöpögős, folyós se legyen. Ezt úgy érhetjük el, ha a rétegek közé öntött tejfölbe tojást és reszelt sajtot keverünk, a rétegek közé pedig vajdarabkákat csipkedünk. A leégéstől megmenthetjük, ha bacon szeletekkel béleljük ki a sütéshez használt tálat. A szalonna csíkok nem csak egyben tartják ételünk alját, de finom ízt is kölcsönöznek neki. Az étel külleme is csodás lesz, ha a rétegzést krumplival fejezzük be, és a tetejére öntött szószra még további reszelt sajtot szórunk.

Idáig csak a külső benyomásról volt szó, hát adjunk a belbecsnek is! Van, aki a kifliburgonyára esküszik, én a jó sárga Ellát szeretem. Utána jöhet a legfőbb ízadónk, a kolbász, mely ne legyen túl zsíros, de túl csípős sem, főleg, ha gyerekeknek készítjük. Továbbá ne spóroljunk a tejfölös öntettel, amit nem árt fűszerezni sem. A legjobb állag elérése érdekében hagyjuk állni mielőtt felvágjuk, így a többlet szaftot is felszívja a burgonya. Ha már langyos, akkor a legfinomabb - ekkor a legkönnyebb vágni, és szép marad a keresztmetszete is. Így hát a türelem lesz az utolsó hozzávaló, amiből nekünk sajnos kevéske jutott. Soha nem várjuk ki, ameddig a rakott krumpli a tökéletesen vágható hőmérsékletre hűl.

Jövő héten pácolt bundázott csirkét készítek, addig is gyűjtsük a legkülönfélébb rakott krumpli recepteket!

Gréti

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a Miele biztosította.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Borzongató musical a nyári hőségben: Rebecca a Szegedi Szabadtérin

Újabb nagyszabású, magával ragadó zenés előadást mutat be a Szegedi Szabadtéri Játékok. Sylvester Lévay és Michael Kunze Rebeccája A Manderley-ház asszonyát, Daphne du Maurier bestsellerét álmodja musicalszínpadra. Béres Attila bemutatója azonban nemcsak a világhírű regény – vagy éppen a Hitchcock nevéhez fűződő filmfeldolgozás – rajongóinak tartogat izgalmas pillanatokat!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 étterem isteni nyári főzeléke, a legjobb séfektől

Ha egy igazán jó étterem étlapján főzeléket láttok, szavazzatok neki bizalmat! Jó eséllyel pezsdítő élmény vár rátok: a séfek egyik izgalmas, új terepe a menzásnak elkönyvelt főzelékek felújítása, ha úgy tetszik, újragondolása. Így kerül szexin roppanós elem a sokat kárhoztatott paradicsomos káposztára, és így születik többféle textúrából összeállított krumplifőzelék. Most 7 éttermet ajánlunk, ahol csoda főzelékeket ehettek!

Nosalty

További cikkek

3 ok, amiért nem pirosodik be a paradicsom

Nem pirosodik be a paradicsomod? Ennek több oka is lehet, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén kiküszöbölhető a probléma. Az alábbiakban megmutatjuk a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait, hogy paradicsomjaid ezentúl tökéletesen pirosak legyenek!