Imádjuk a rakott krumplit!

Az egyik legklasszikusabb magyar ételünk a rakott krumpli. Nem véletlen, hogy az idei Gourmet Fesztivál is fő étkévé választotta.

Mindig azt hittem, hogy olyan ember nincs is, aki a rakott krumplit ne szeretné. Arra pedig végképp nem gondoltam, hogy pont a mi gyermekünkkel lesz az első ilyen tapasztalatom. Leányunk eredetileg semmilyen rakott ételt nem evett meg, a rakott krumpliban leledző főtt tojás ízét pedig egyenesen ki nem állhatta. Sok energiát fektettem abba, hogy ezeket az ételeket is megkedvelje - azóta a rakott zöldek már toplistásak, és a krumplis rakottas is beférkőzhetett a hétköznapokba.

Ezeket olvastad már?

Francia gratin, görög muszaka, spanyol serpenyős zöldséges burgonya - ez utóbbi inkább egy paprikás krumplihoz hasonlít. Minden nemzetnek megvan a maga saját burgonyareceptje. A magyar rakott krumpli - melyet csak a nagyon elvadult éttermek mernek burgonyaként kiírni az étlapjukra - egy igazán ízletes fogás. Sokan úgy vélik, hogy csak össze kell dobni a krumplit tojással és kolbásszal, ennyi az egész. Azt gondolják, elrontani képtelenség, szépen tálalni pedig lehetetlen. Én nem osztom a véleményüket. A jó alapanyagokból készült étel fantasztikus finom és gyönyörűen szervírozhatjuk, ha megfelelően állítjuk össze. Sőt, igen tetszetősen mutat a jénai- vagy más kerámiatálban aranybarnára pirított teteje.

Mindent bele rakott krumpli recept

A rakott krumpli legfőbb kritériuma az, hogy ne szárítsuk ki, ugyanakkor csöpögős, folyós se legyen. Ezt úgy érhetjük el, ha a rétegek közé öntött tejfölbe tojást és reszelt sajtot keverünk, a rétegek közé pedig vajdarabkákat csipkedünk. A leégéstől megmenthetjük, ha bacon szeletekkel béleljük ki a sütéshez használt tálat. A szalonna csíkok nem csak egyben tartják ételünk alját, de finom ízt is kölcsönöznek neki. Az étel külleme is csodás lesz, ha a rétegzést krumplival fejezzük be, és a tetejére öntött szószra még további reszelt sajtot szórunk.

Idáig csak a külső benyomásról volt szó, hát adjunk a belbecsnek is! Van, aki a kifliburgonyára esküszik, én a jó sárga Ellát szeretem. Utána jöhet a legfőbb ízadónk, a kolbász, mely ne legyen túl zsíros, de túl csípős sem, főleg, ha gyerekeknek készítjük. Továbbá ne spóroljunk a tejfölös öntettel, amit nem árt fűszerezni sem. A legjobb állag elérése érdekében hagyjuk állni mielőtt felvágjuk, így a többlet szaftot is felszívja a burgonya. Ha már langyos, akkor a legfinomabb - ekkor a legkönnyebb vágni, és szép marad a keresztmetszete is. Így hát a türelem lesz az utolsó hozzávaló, amiből nekünk sajnos kevéske jutott. Soha nem várjuk ki, ameddig a rakott krumpli a tökéletesen vágható hőmérsékletre hűl.

Jövő héten pácolt bundázott csirkét készítek, addig is gyűjtsük a legkülönfélébb rakott krumpli recepteket!

Gréti

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a Miele biztosította.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!