Gluténmentes, magas a rosttartalma, és a vércukorszinted is rendben tartja ez a szuperélelmiszer

Ki noa? Ki micsoda? Ha hallottad már ezt a szót, de nem tudod, pontosan, mi is ez, és miért jó a quinoa fogyasztása, akkor most hoztunk 8 okot, amiért érdemes mielőbb főznöd belőle egy adagot!

A quinoa évezredek óta alapvető élelmiszer a dél-amerikai Andok vidékén, de ma már szinte bármelyik élelmiszerboltban kapható ez a szuperélelmiszer. Bár leggyakrabban fehér, piros és fekete quinoával találkozhatsz, a magnak (igen, a quinoa valójában mag, nem gabona, ezért is nevezik álgabonának!) valójában több mint 250 fajtája létezik, a halványsárgától a mélyliláig terjedő árnyalatokban. A quinoa számos előnyös tulajdonsággal büszkélkedhet, ezért hoztunk is 8 okot, miért érdemes rendszeresen fogyasztanod.

Quinoa
8 ok, miért kerüljön rendszeresen quinoa a tányérodra

Kezdetnek nézzük a quinoa tápanyagtartalmát 185 grammra vetítve:

  • Kalória: 222
  • Fehérje: 8 gramm
  • Zsír: 3,55 gramm
  • Szénhidrátok: 39 gramm
  • Rost: 5 gramm
  • Folsav: az ajánlott napi mennyiség 19%-a
  • B6-vitamin: az ajánlott napi mennyiség 13%-a
  • E-vitamin: az ajánlott napi mennyiség 8%-a
  • Réz: az ajánlott napi mennyiség 39%-a
  • Vas: az ajánlott napi mennyiség 15%-a
  • Cink: az ajánlott napi mennyiség 18%-a
  • Mangán: az ajánlott napi mennyiség 51%-a
  • Magnézium: az ajánlott napi mennyiség 28%-a
  • Kálium: az ajánlott napi mennyiség 28%-a
  • Foszfor: az ajánlott napi mennyiség 22%-a.

Teljes értékű fehérje

Ahogy már említettük, a quinoa egy pszeudogabona, tehát valójában egy mag, amit úgy lehet elkészíteni, mint a gabonákat, miközben megőrzi a magsággal járó előnyös tulajdonságait. Ezek közé tartozik a magas fehérjetartalma is, ráadásul teljes értékű fehérjének tekinthetjük, mivel tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani. (Hozzá kell tenni, hogy vannak olyan vélemények, amelyek szerint a quinoa nem tekinthető teljes értékű fehérjének, mivel alacsony mennyiségben tartalmaz bizonyos aminosavakat, például leucint és lizint.)

Magas a rosttartalma

Az egyik legnagyobb előnye a quinoának, hogy a gabonafélékhez képest magasabb a rosttartalma. Egy 185 grammos adag 5 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 18%-a, míg összehasonlításként 195 gramm rizsben 3,51 gramm rost található. A quinoa és más rostban gazdag ételek beillesztése az étrendedbe segíthet támogatni az emésztőrendszered egészségét azáltal, hogy elősegítik a rendszeres bélmozgást és táplálják a bélrendszerben élő jótékony baktériumokat.

Segíti stabilan tartani a vércukorszintet

Alacsony glikémiás indexének és magas rosttartalmának köszönhetően a quinoa lassan szabadítja fel az energiát,

ami segít fenntartani az egyenletes vércukorszintet, és megakadályozza a hirtelen kiugrásokat és az azt követő összeomlásokat.

Gazdag antioxidánsokban

Ez a szuperélelmiszer tele van polifenolokkal és fitonutriensekkel, olyan növényi vegyületekkel, amelyek segítenek az oxidatív stressz és a gyulladás leküzdésében. Valójában a quinoa enyhén kesernyés íze éppen ezeknek a jótékony vegyületeknek köszönhető.

Alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz

A quinoa vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik: magnéziumot, káliumot, vasat, rostot és folsavat tartalmaz. A folsav egy olyan vitamin, amely különösen fontos terhesség idején a magzat növekedésében és fejlődésében betöltött szerepe miatt.

Azt is meg kell említeni, hogy a quinoa tartalmaz néhány antinutrienset, többek között szaponint, tannint és fitinsavat.

Ezek bizonyos tápanyagokhoz, például vashoz és magnéziumhoz kötődhetnek, csökkentve azok felszívódását. Azonban a quinoa főzés előtti öblítése, áztatása vagy csíráztatása csökkentheti az antitápanyag-tartalmát, és ezeket az ásványi anyagokat biológiailag jobban hozzáférhetővé teheti.

Egy 2022-es kutatás alapján a quinoának magas az oxalát tartalma. Az oxalátok nagy mennyiségben (napi egy bögre quinoa nem számít annak) történő fogyasztása potenciálisan hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához, illetve vesebetegeknek nem ajánlott az oxalát fogyasztása. (A búza, a kukoricadara és a héjában sült burgonya a legmagasabb oxaláttartalmú élelmiszerek.)

Szívbarát

Mivel a quinoa természetesen gazdag olyan tápanyagokban, mint a magnézium, kálium és rost, fogyasztása hozzájárul a szív egészségéhez.  A magnézium döntő szerepet játszik az erek ellazításában, ami segít fenntartani az egészséges vérnyomásszintet, és egy adag quinoa elfogyasztásával a napi ajánlott mennyiség 28%-át kipipálhatod. Emellett a káliummal együtt kiegyensúlyozza a nátriumot a szervezetben, ami tovább javítja a szív- és érrendszer állapotát.

Gluténmentes

A teljes kiőrlésű gabonafélék számos egészségügyi előnnyel járnak, például hozzájárulnak a szív egészségének javításához és csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát, a gluténérzékenyek vagy a cöliákiában szenvedők számára azonban ezek tiltott alapanyagok. Itt jön a képbe a quinoa, hiszen rendelkezik a fent felsorolt előnyökkel, miközben biztonsággal fogyaszthatják a cöliákiások vagy gluténérzékenyek is.

Ráadásul a finomított összetevőkből készült gluténmentes termékekkel ellentétben a quinoában megtalálhatóak olyan tápanyagok, amelyek a gluténmentes étrendből gyakran hiányoznak, így például a rost, folsav, cink és magnézium.

Segíthet a fogyásban

A quinoa hasznos lehet azok számára, akik fogyni szeretnének. Ennek egyik oka a magas fehérje- és rosttartalma, mivel ezek a tápanyagok igen laktatóak, ezáltal segítenek az étvágy szabályozásában. Ahogy említettük, a quinoának alacsony a glikémiás indexe is, így lassabb energiafelszabadulása miatt nem lesz utána hamar éhes az ember.

Melyik színt válaszd?

Többféle színű quinoával is találkozhatsz a boltokban, de ez ne ijesszen meg. Táplálkozási szempontból a különböző fajták között csekély az eltérés. A piros és lila fajták jellemzően több természetes eredetű pigmentet, úgynevezett bétaalint tartalmaznak, míg a fekete quinoa több antociánnal rendelkezik. Ezek a növényi vegyületek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így minél színesebb a quinoa, annál több antioxidáns lehet benne.

Amit érdemes mérlegelned a választásnál, az az íz és textúra:

  • A fehér quinoának enyhe íze van, a textúrája pedig könnyű, puha, főzési ideje 15 perc. Ez a legsokoldalúbban felhasználható típus.
  • A piros quinoa kicsit diósabb ízű, rágósabb, és valamivel tovább tart a főzése.
  • A fekete quinoának van a legerősebb, legföldesebb íze, valamint ropogósabb vagy akár keményebb az állaga, és a három változat közül ez igényli a leghosszabb főzési időt.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Az alábbi konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...