Meglepő, milyen betegségen segíthet a pizza

Egy friss kutatás szerint igen súlyos és kellemetlen betegségen segíthetnek a pizza összetevői.

A pizza nagyon népszerű ételnek számít, mely az egész világot meghódította. Bár nem mindegyik pizza egészséges (a mirelit változat például rengeteg sót tartalmaz), azok a változatok, melyek jó alapanyagokból készülnek, tökéletesen beleillenek a helyes étrendbe. Persze csak akkor, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk.

Meglepő, milyen betegségen segíthet a pizza

Többek között tápláló választás lehet a reumás ízületi gyulladásban (RA) vagy más néven sokízületi gyulladásban szenvedők számára is

– derült ki egy új tanulmányból, amit a Medical Daily közölt.

Mi ez a betegség?

A rheumatoid artritis egy autoimmun betegség, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer tévedésből az egészséges sejteket támadja meg, gyulladást és fájdalmas duzzanatot okozva. Éppen emiatt a gyulldáscsökkentő ételek fogyasztását javasolják az orvosok a betegeknek, akik, mint most kiderült, pizzát is bátran fogyaszthatnak.

Olaszokat vizsgáltak

A kutatók 18-65 éves, legalább három hónapja ízületi gyulladásban szenvedő olaszok betegeket vizsgáltak.

A statisztikák alapján az olasz emberek 48 százaléka fogyaszt otthon sütött pizzát, friss mozzarella sajttal és koktélparadicsommal, olívaolajjal, sóval és élesztővel.

A begyűjtött adatokból megállapították, hogy azoknál, akik hetente több mint egyszer ettek egy fél pizzát, jelentősen csökkent a betegség súlyossága a havonta kevesebb mint kétszer pizzázókhoz képest. A súlyosabb betegeknél pedig kimagaslóan nagymértékben enyhültek a tünetek.

Songoku pizza erdei gombákkal

A sonka, gomba és kukorica triója szinte már klasszikussá vált töretlen közkedveltsége miatt, nem meglepő módon, hiszen tökéletes úgy, ahogy van. Azonban, ha mégis szeretnénk fokozni ...

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

A tudósok azt mondják, a kedvező hatásokat valószínűleg a mozzarella sajt és kisebb mértékben az olívaolaj okozta, a paradicsomszósz esetleges szerepét nem tudták felmérni.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Fűszeres almakompót

Talán nem teljesen olyan, ahogy a nagyi készítette, azonban ő is boldogan nyaldosná az ujjait, miután belekóstolt ebbe a fűszeres almakompótba. Egyetlen apró mozdulattal sokkal mélyebb, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Fokhagymás csülök tepsiben sütve

A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...