Pite francia módra

Aki nem ismerte eddig a quiche-t, annak itt az idő, hogy pótolja ezt az elmaradását. Mert ha egyszer elkészítetted, többet nem akarsz majd lemondani az isteni, omlós pitéről!

Azt sajnos nem garantálhatjuk, hogy a nyár kelt tésztás, isteni, harsogóan színes gyümölcseivel töltött pitéit meg tudjuk idézni január végén (bár mélyhűtött gyümölcsökkel azért szép eredményeket érhetünk el a nosztalgiahullámban). Ha már így alakult, akkor legalább télen maradunk a sós pitéknél, a húsnál és az idényzöldségeknél, azokkal sem járunk rosszul, mindjárt be is bizonyítjuk!

Sonkás-karfiolos csőbensült >>

Azért a nagy cidriben egy omlós tésztában tejszínnel és szafttal elterülő zöldségágynál sokkal jobbat nem tudunk elképzelni – jó-jó, talán azért akad még egy-két dolog –,de annyira jó szépen, komótosan elnyammogni esténként egy-egy szelet quiche-t egy bögre tea vagy pohár bor mellett! Mivel omlós tésztáról van szó, ami jelentős mennyiségű vajat tartalmaz majd, jó, ha legalább fél órát adunk neki a hűtőben összegyúrás után – így szép homogén alappal kezdhetjük majd a nyújtást. A franciák tésztája könnyen szeletelhető és simán összecsomagolható másnapra is, és szinte bármilyen zöldséget elvisel magán: kellő mennyiségű tejszín társaságában! Ne felejtsünk el hozzáadni még egy tojást is, hogy legyen, ami összefogja a hozzávalókat! Általánosságban sok-sok hagymával jó még megspékelni – télen rengeteg vörös- és lilahagyma jöhet, ez utóbbi ráadásul szép színt is ad az ételnek! Ha húsmentesben gondolkodunk, jó minőségű sajtokat válasszunk.

Így főzz bolognait >>

Sütéskor nem árt figyelni arra, hogy letakarjuk a tésztát valamilyen nehezékkel (pl. bab, rizs) szórjuk meg, tíz percnél több nem kell neki, majd kapjuk le a „súlyokat” és süssük további öt percig. 180 foknál nem érdemes magasabbra tenni a hőfokot, mert csak megég ez a könnyű, omlós tésztaalap. Jöhet rá az előzetesen már összeállított, ha kell, megfőzött, pirított feltét, ezzel együtt kell sütni legalább fél órán keresztül a quiche-t. Mégiscsak úgy az igazi, ha valamilyen sajttal a tetejét is meghintjük, ne spóroljunk vele. Nemcsak a franciáknál, hanem az USA-ban is közkedvelt étel hosszú évtizedek óta, s most úgy tűnik, végre nálunk is megveti a lábát a „quiche-kultúra”.

További quiche-receptekért kattints ide >>

Házi ropogtatnivalók >>

Főzz velünk sztrapacskát! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.