Házi ropogtatnivalók

Valljuk be töredelmesen: a legtöbbünk imád este hazaérve, munka után elheveredni a kanapén egy jó film előtt – egy finom vacsora után.

Dukál egy pohár finom bor is az így megteremtett hangulathoz és akármennyire is megettük már az esti betevőt, bizony könnyen elcsábulunk valamilyen nassolnivalóra… miért ne lehetne akkor már egészségesebb a bolti kínálathoz képest. Első körben biztosan a hagyományos burgonyachips jut eszedbe, tény, ha magunk készítjük, bármilyen fűszerrel ízesíthetjük és az ízfokozók is kimaradnak a nasimenüből. Első látásra és elgondolásra talán furcsának tűnhet, de ne hagyjuk ki számításainkból a tél bevált zöldségeit: cékla, répa, zeller, csicsóka mind felhasználhatóak chipsek formájában! Csak elsőre tűnik elvetéltnek az ötlet, főleg, hogy a finnyásabbak és a zöldségekkel hadiviszonyt ápoló családtagjaink, barátaink is megkedvelik majd az így készült ropogtatnivalókat. Krumplihámozóval vágjuk a zöldségeket hajszélvékony szeletekre, mossuk meg őket, majd csöpögtessük le.

Finom falatok a sípályák mellől >>

Mehetnek a tepsibe, némi olívaolajjal locsoljuk vagy szórófejes flakonnal terítsük szét rajtuk a zsiradékot. Így rengeteg fölösleges kalóriától megkíméljük magunkat – ellentétben azzal, ha a tűzhelyen bő, forró olajban sütnénk. Ott van még a nachos esete, amit előszeretettel dobunk egymás után a szánkba: tortillalapokból összevagdosva házilag is megsüthetjük, a salsa pedig akkor a legjobb, ha valódi alapanyagokból készül. Létezik ugyan egy-két jó minőségű késztermék is belőle, járjunk nyitott szemmel, az otthon előállítottat semmi sem helyettesítheti. Konzerv paradicsomokkal és friss fűszernövényekkel is próbálkozhatunk, de akár tejfölös-joghurtos mártogatósokat is keverhetünk.

Süss otthon kenyeret! >>

További chipsekért kattints ide >>

5 vacsora téli mélabú ellen >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek