Piszka? Nem, poszka!

Gyakran találkozom olyan, főleg kisbabás szülőkkel, akik gyermekük súlybeli fejlődése miatt aggódnak. Mit adjunk, és mit ne adjunk, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk súlya gyarapodjon?

Édesanyaként én két vékony, nyúlánk gyerkőccel lettem megáldva. Az elsőnél még én is nyomon követtem a percentilis görbéket, a másik gyermeknél már rájuk sem néztem, holott ő súlyban, magasságban még a bátyját is alulmúlja. Mindenképpen fontosnak tartom, hogy ne mérjünk és mérlegeljünk állandóan, inkább konzultáljunk a gyermekorvossal, védőnővel, kórosnak látják-e ők gyermekünk súlybeli fejlődését.

Ha a szakemberek nem látják kórosnak az elmaradást, de mi mégis tovább aggódunk, az alábbiakat tehetjük!

Csak azért, mert közismerten hizlalnak, ne etessük gyermekünket csokoládéval, cukros süteményekkel, desszertekkel. Ezek megterhelik az emésztőrendszerüket, és elősegíthetik a fogszuvasodást.

A súlybeli növekedést elsősorban a jó minőségű, állati eredetűt is tartalmazó fehérje és az összetett szénhidrátok biztosítják. Azaz egyen a kisgyermek húst naponta legalább egyszer, reggelire, vacsorára, ha már elmúlt 1 éves, ehet főtt tojást és tejtermékeket is. Tízóraira, uzsonnára készítsünk nekik zabpelyhes kekszet, joghurtos, gyümölcsös turmixot banánnal, mézzel.

Remek uzsonnák apróságoknak >>

A poszka gyerekek esetében bátran használhatjuk a magasabb zsírtartalmú tejtermékeket, a tejet, tejfölt, joghurtot, görög joghurtot, túrót. A sajtokkal magas sótartalmuk miatt bánjunk csínján, akárcsak a húskészítményekkel, a kolbász-, szalámifélék magas só-, zsír- és fűszertartalmuk miatt szintén megterhelik az emésztőrendszert.

Kenjük bátran vastagabban vajjal, házi kencékkel a kenyeret, ha van otthon házi, nagymama lekvárja, ezekkel is kényeztethetjük a kicsit.

Egyen gyakran a gyermek, naponta 5-6-szor is akár. Ez semmiképpen sem nassolást jelent, hanem rendes étkezést. A nassolással idei-óráig csillapíthatja étvágyát, ami talán pont arra lesz elegendő, hogy a rendes étkezéseknél ne legyen éhes.

Szaladgáljon, mozogjon sokat a csemete, izmai így erősödnek, fejlődnek.

Vidám, húsos falatok >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?