Egypetéjű ikrek egyike 3 hónapig húsevő, másik vegán étrendet követett – vajon mi változott?

Hogyan alakul egy genetikailag megegyező ikerpár izomzata, testzsírszázaléka és közérzete három havi húsevő és vegán étrend után?

Óriási viták és ellentétek tudnak kialakulni vegánok és húsevők között, és szinte lehetetlen ezeket a nézeteltéréseket közelíteni egymáshoz. Hogy hosszú távon melyik étrend az egészségesebb, azt sem döntötte el még senki, most viszont egy elképesztően érdekes emberkísérlet hozhat újabb jópontokat a vegán táplálkozás oldalára.

via GIPHY

Magukon kísérleteztek

Ross és Hugo Turner, akik egypetéjű ikrek, úgy döntöttek, saját magukonhasonlítják össze a vegán és a mindenevő étrendet, és a végeredmény elképesztő különbségeket mutatott. Míg a zöldségeken élő iker sokkal energikusabb volt és sok zsírt vesztett, addig a mindenevő ugyan sokk jobban megizmosodott, ugyanakkor zsírból is jócskán felszedett. Jelentős eltérést fedeztek fel a bélflórájuk egyensúlyában is, amiről egyre inkább úgy tűnik, kulcsfontosságú lehet sok krónikus betegség kialakulásában is.

Előítéleket félretéve

Az ikrek korábban is érdekes felfedezéseket tettek, hegyeket másztak meg, jótékony és expedíciós célokkal utazták körbe a világot. Idén januárban kezdtek bele a kísérletbe, aminek célja az volt, hogy előítéleteket és véleménykülönbségeket félretéve tudjanak pusztán tudományos eredményeket felmutatni. Mivel a genetikai állományuk teljesen megegyezik, nem mindennapi módon tudták összehasonlítani magukat.

Az ikrek végig feljegyezték, hogy érezték magukat a diéta alatt, míg közben egy egyetemi kutatócsoport figyelte az izomtömegük, a súlyuk és a koleszterin szintjük alakulását.

Ross, aki személyi edző, kialakított mindkettejük számára egy programot, amely heti 5-6 edzést írt elő mindkettejüknek. Az étrendjüket ugyanolyan mennyiségű kalóriából rakták össze, csak egyikük mindenevő, másikuk vegán diétát követett.

Hugo: a vegán

A növényi étrendet követő iker, Hugo a kísérlet kezdete előtt 83 kilót nyomott és 13%-os volt a testzsírjának menniysége. Az első hónapban 4 kilót fogyott, bár ennek egy részét visszahízta a kísérlet hátralévő idejében - 82 kiló volt a végére. Az érdekesség az, hogy szinte kizárólag zsírt vesztett, mert a három hónap végeztével 12-osra csökkent a testében a zsír mennyisége. A koleszterinszintje is jelentősen csökkent. Az energiaszintje pedig jelentősen megemelkedett: saját bevallása szerint sokkal lendületesebben végezte az amúgy megszokott edzéseit, sőt, sokkal jobban tudott fókuszálni a feladataira.

A jelenséget azzal magyarázta, hogy leszokott az egészségtelen nassokról, nem evett kekszeket és csipszeket, helyettük gyümölcsöt és magvakat választott. Egyetlen negatív következménye volt az életmód váltásnak: jelentősen csökkent a libidója, bár ez lehet egyedi reakció is, tette hozzá.

Ross: a mindenevő

A húst is fogyasztó iker súlya és testzsírszázaléka is emelkedett a diéta során. A súlya 3 kilót gyarapodott: a testzsírszázalék a 13-ról 15 százalékosra emelkedett, ugyanakkor az izomtömege is jelentősen megnövekedett. A koleszterin szintje egyenletes maradt a három hónapos program során. Ross azt mondta, ez alatt az idő alatt sokkal változatosabban étkezett, mint azelőtt, sok csirkét, halat, vörös húst, tejterméket és gabonát evett.

A bélflóra

A kísérlet végeztével a bélflóráikat is összehasonlították. Mindkét iker bélrendszerében csökkent a különböző mikroorganizmusok jelenlétének száma, bár a mindenevő étrenden élő Ross mikrobiomja valamivel ellenállóbb maradt testvérénél. Hogy miért alakult így, nem tudni, talán a kísérlet idejének rövidsége lehet az oka, ha tovább végezték volna, megbízhatóbbak lennének az eredmények. Az ikrek tanulságul leginkább azt vonták le, hogy sokkal több növényi alapú ételt kell bevezetniük a mindennapi étkezéseikbe.

Címlapkép: The Turner Twins

Via

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek