Pavlovát sütni nagy kihívás: a tojásfehérje felverésétől kezdve egészen a sütésig megannyi apró dologra oda kell figyelnünk. Azonban felfoghatjuk ezt a kihívást egy izgalmas, kulináris kalandként is, és ezzel máris átveheti az aggódás helyét az alkotás öröme. Ha esetleg így, február 14-e környékén van valaki, akinek örömmel megsütnénk ezt a különleges pavlovát, ne habozzunk (csak a tojással és a tejszínnel), hanem vágjunk bele!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/ig/Tx/VapXGv9uFDGKK6a9ghnYFYZQskbsiqgIgzMG2y25.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=c36d1333e5595472e056c1c81e823e75)
Habos csókok
A pavlova alapját (szó szerint) egy nagy habcsók adja. A kényes költemény tökéletes megalkotásához türelemre és precizitásra lesz szükségünk. Az erőteljes habverést hagyjuk egy gépre, viszont a magas csúcsokhoz elengedhetetlen ecetet és keményítőt már kézzel (határozottan!) keverjük a masszához.
Talán a legkritikusabb mozzanat a sütés: a sütőnket melegítsük elő 130 fokra, majd amikor bekerül a habcsók, vegyük le 110-re. Végig hőlégkeveréssel süssük.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/2Q/Q3/pvN8ZEszUIGWnHHHm45i9T953XbiBpET3sNUPlhd.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=9e60f197013e7205b2c6c1eb549c81a0)
A sütési idő leteltével ne kapjuk ki azonnal a tortát! Ilyenkor még fontos folyamatok mennek végbe a sütőben: a habcsók felszíne szárad, állaga szilárdul.
Citromkrém, a fanyaran édes mámor
Ugyan megvehetjük a boltban is, de sokkal jobban járunk, ha saját magunk készítjük el a pavlovához a citromkrémet. Az angolul lemon curd néven futó, selymes, sodószerű krém kirobbanó citromos aromát hoz, amely kellemesen kiegyensúlyozza a habcsók cukrosságát.
Ezen kívül tejszínkrémmel és mindenféle bogyós gyümölcsökkel is tovább bolondíthatjuk a süteményt, ami igazán különleges ajándék lehet, egy számunkra igazán különleges embernek.
Készítsünk pavlovát!
A habcsókhoz: 180 g tojásfehérje (kb. 6 db, nem baj, ha picit több), 300 g cukor, 1 csipet só, 1 tk almaecet, 1 evőkanál kukoricakeményítő
A citromkrémhez: 5 db tojássárgája, 150 ml citromlé, 1 citromból nyert citromhéj, 120 g cukor, 1 csipet só, 100 g vaj
A tejszínkrémhez: 400 ml habtejszín, 250 g mascarpone, 2 csepp vanília kivonat
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/hn/aN/mZ650PRrRH2qRnOaXjpQZvGlVrQxkv8LygDcByKt.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b970b59fa1632017c958cdee188a9d75)
A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd mikor már félkemény a habunk, hozzáadjuk a cukrot, és egészen addig verjük, amíg sűrű, habcsókállagú masszát kapunk. Ekkorra a cukor is teljesen elolvad. Ezután hozzáadjuk a keményítőt meg az ecetet, de ezeket már csak határozott, gyors mozdulatokkal kavarjuk bele a habba.
Spatula segítségével sütőpapírral bélelt tepsire halmozunk a habból, és tetszőleges formára alakítjuk. Mi szívecskét készítettünk, Valentin-nap alkalmából.
A 130 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük-szárítjuk, légkeverésen 110 fokon. Miután elkészültek a habcsókok, a sütőt lekapcsoljuk, és résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni őket. Akár jó néhány órára is „ottfelejthetjük" őket.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/5l/Cy/gWXr9xd6enx620TVPw2aNzLsxrVaCaGfNDwQTsCc.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b402e9e9dfea09d6296236d82801a5c9)
A citromkrémhez keverjük össze a tojássárgáját, a kristálycukrot, a citromhéjat, a citromlevet és a sót egy edényben. Tegyük vízgőzre a tálat, és szilikonos habverővel (a fémtől megkeseredik) addig kevergessük folyamatosan, amíg besűrűsödik (8-10 perc). A hollandi szósz állagához hasonló legyen, és ha belenyúlunk a krémbe, úgymond csípje az ujjunkat.
Vegyük le az edényt a gőzről, és keverjük még pár percig, nehogy tojásrántottát kapjunk.
Szűrjük át egy másik tálba, hogy megszabaduljunk az esetleges csomóktól és citromhéjtól. A hideg vajat 6-8 részre vágjuk, majd a citromkrémhez keverjük. Óvatosan kevergessük, míg a vaj a melegtől szépen megolvad.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/op/tC/wkNKGab9mHIrLgVzdkljZa1OmBBYeawwSXXXze9j.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=a8fcf6afe03eecdbae15186a5ff8eed7)
Helyezzünk a kész krém tetejére egy darab műanyag fóliát, hogy ne bőrösödjön meg, majd mehet a hűtőbe 1-2 órára. A krém a hűtés során tovább sűrűsödik. Ha kihűlt, a műanyag fólia eltávolítható. Hűtőben legfeljebb egy hétig áll el! A pavlovára csorgassunk gazdagon a curdből, majd tejszínkrémmel és bogyós gyümölcsökkel tálaljuk.
A tejszínkrémhez a mascarponét a tejszínnel jó alaposan kihabosítjuk, és pár csepp vaníliával ízesítjük. (Cukor azért nem kerül bele, mert a curd és a habcsók is irtó édes.)
A pavlova-torta receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Flórától: