Ess szerelembe szívalakú, édesen fanyar pavlova-tortánkkal

A pavlova ugyan időigényes sütemény, mégis megéri elkészíteni, főleg, ha egy számunkra fontos személynek akarunk kedveskedni vele. Az alábbi receptbe szívünket-lelkünket beleönthetjük, no meg egy jó adag fanyar citromkrémet.

Pavlovát sütni nagy kihívás: a tojásfehérje felverésétől kezdve egészen a sütésig megannyi apró dologra oda kell figyelnünk. Azonban felfoghatjuk ezt a kihívást egy izgalmas, kulináris kalandként is, és ezzel máris átveheti az aggódás helyét az alkotás öröme. Ha esetleg így, február 14-e környékén van valaki, akinek örömmel megsütnénk ezt a különleges pavlovát, ne habozzunk (csak a tojással és a tejszínnel), hanem vágjunk bele!

A pavlova receptjéért kattints a képre!

Habos csókok

A pavlova alapját (szó szerint) egy nagy habcsók adja. A kényes költemény tökéletes megalkotásához türelemre és precizitásra lesz szükségünk. Az erőteljes habverést hagyjuk egy gépre, viszont a magas csúcsokhoz elengedhetetlen ecetet és keményítőt már kézzel (határozottan!) keverjük a masszához.

Talán a legkritikusabb mozzanat a sütés: a sütőnket melegítsük elő 130 fokra, majd amikor bekerül a habcsók, vegyük le 110-re. Végig hőlégkeveréssel süssük.

A pavlova receptjéért kattints a képre!

A sütési idő leteltével ne kapjuk ki azonnal a tortát! Ilyenkor még fontos folyamatok mennek végbe a sütőben: a habcsók felszíne szárad, állaga szilárdul.

Citromkrém, a fanyaran édes mámor

Ugyan megvehetjük a boltban is, de sokkal jobban járunk, ha saját magunk készítjük el a pavlovához a citromkrémet. Az angolul lemon curd néven futó, selymes, sodószerű krém kirobbanó citromos aromát hoz, amely kellemesen kiegyensúlyozza a habcsók cukrosságát.

Ezen kívül tejszínkrémmel és mindenféle bogyós gyümölcsökkel is tovább bolondíthatjuk a süteményt, ami igazán különleges ajándék lehet, egy számunkra igazán különleges embernek.

Készítsünk pavlovát!

A habcsókhoz: 180 g tojásfehérje (kb. 6 db, nem baj, ha picit több), 300 g cukor, 1 csipet só, 1 tk almaecet, 1 evőkanál kukoricakeményítő

A citromkrémhez: 5 db tojássárgája, 150 ml citromlé, 1 citromból nyert citromhéj, 120 g cukor, 1 csipet só, 100 g vaj

A tejszínkrémhez: 400 ml habtejszín, 250 g mascarpone, 2 csepp vanília kivonat

A pavlova receptjéért kattints a képre!

A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd mikor már félkemény a habunk, hozzáadjuk a cukrot, és egészen addig verjük, amíg sűrű, habcsókállagú masszát kapunk. Ekkorra a cukor is teljesen elolvad. Ezután hozzáadjuk a keményítőt meg az ecetet, de ezeket már csak határozott, gyors mozdulatokkal kavarjuk bele a habba.

Spatula segítségével sütőpapírral bélelt tepsire halmozunk a habból, és tetszőleges formára alakítjuk. Mi szívecskét készítettünk, Valentin-nap alkalmából.

A 130 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük-szárítjuk, légkeverésen 110 fokon. Miután elkészültek a habcsókok, a sütőt lekapcsoljuk, és résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni őket. Akár jó néhány órára is „ottfelejthetjük" őket.

A pavlova receptjéért kattints a képre!

A citromkrémhez keverjük össze a tojássárgáját, a kristálycukrot, a citromhéjat, a citromlevet és a sót egy edényben. Tegyük vízgőzre a tálat, és szilikonos habverővel (a fémtől megkeseredik) addig kevergessük folyamatosan, amíg besűrűsödik (8-10 perc). A hollandi szósz állagához hasonló legyen, és ha belenyúlunk a krémbe, úgymond csípje az ujjunkat.

Vegyük le az edényt a gőzről, és keverjük még pár percig, nehogy tojásrántottát kapjunk.

Szűrjük át egy másik tálba, hogy megszabaduljunk az esetleges csomóktól és citromhéjtól. A hideg vajat 6-8 részre vágjuk, majd a citromkrémhez keverjük. Óvatosan kevergessük, míg a vaj a melegtől szépen megolvad.

A pavlova receptjéért kattints a képre!

Helyezzünk a kész krém tetejére egy darab műanyag fóliát, hogy ne bőrösödjön meg, majd mehet a hűtőbe 1-2 órára. A krém a hűtés során tovább sűrűsödik. Ha kihűlt, a műanyag fólia eltávolítható. Hűtőben legfeljebb egy hétig áll el! A pavlovára csorgassunk gazdagon a curdből, majd tejszínkrémmel és bogyós gyümölcsökkel tálaljuk.

A tejszínkrémhez a mascarponét a tejszínnel jó alaposan kihabosítjuk, és pár csepp vaníliával ízesítjük. (Cukor azért nem kerül bele, mert a curd és a habcsók is irtó édes.)

A pavlova-torta receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Flórától:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ok, amiért nem pirosodik be a paradicsom

Nem pirosodik be a paradicsomod? Ennek több oka is lehet, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén kiküszöbölhető a probléma. Az alábbiakban megmutatjuk a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait, hogy paradicsomjaid ezentúl tökéletesen pirosak legyenek!