Délre repít Szicília padlizsános tésztája, ha idén kimaradt az utazás

Nem minden olasz étel neve jelent valami konkrét dolgot, azonban majdnem mindegyikhez fűződik legalább egy érdekes anekdota. A pasta alla Norma is ilyen, ráadásul ez rögtön két eredettörténetet is kapott: mondhatni, egy színpadias és egy hétköznapibb születési sztorit. Ismerjük meg ezeket, no meg persze a tradicionális elkészítés (nem is olyan ördögi) furfangjait!

Az olasz recepteket valahogy mindig misztikum lengi körül, mintha a félszigetország modern mindennapjaiban sem lenne hajlandó lemondani többezredes életének hagyományokkal, történetekkel átszőtt mivoltáról. Vagy egyszerűen Itáliában tényleg ilyen rendszerességgel születnek új ételek különleges körülmények között, amelyek aztán ország-világszerte ismertté válnak.

A pasta alla Norma esetében két magyarázattal is rendelkeznek a háztartási történelemkönyvek – ezek közül mindenki kiválaszthatja magának a szimpatikusabb verziót.

A tradicionális pasta alla Norma receptjéért kattints a képre!

Remekmű a színpadon

Történt, hogy 1831. december 26-án Cataniában bemutatásra került Vincenzo Bellini Norma című operája. A zeneszerző már korábbi műveivel is nagy sikert aratott, azonban végül a Norma volt az, ami 10 operája közül a legnagyobb hírnevet hozta neki.

A siker talán már a bemutató előtt is érezhető volt, ugyanis egy szicíliai séf külön fogással készült a premiert követő vacsorára: itt került először az asztalokra a pasta alla Norma.

A sors humorkodásaként értékelhető továbbá az a tény, hogy a szoprán, aki először Norma szerepébe bújt, nem volt más, mint Giuditta Pasta művésznő. Hogy neki mennyi köze volt a fogás nevéhez, az már nem ismert.

A tradicionális pasta alla Norma receptjéért kattints a képre!

Remekmű a konyhában

A másik magyarázatot jóval kevesebb csillogás övezi: ha ennek hinni lehet, a pasta alla Norma a színpadtól és hírességektől távol, egy egyszerű szicíliai konyhában látott napvilágot, 1920-ban. A Musco-Pandolfini háztartásban tartott ebéd alkalmával Nino Martoglio volt az, aki a szakácsnőt dicsérve ekképp kiáltott fel: „Signora Saridda, chista è ʼna vera Norma!”, ami nekünk magyaroknak nagyjából annyit tesz: Saridda asszony, ez egy kész mestermű!

Az igazi, tradicionális pasta alla Norma elkészítése

Ami talán leszűrhető a két eredettörténetből, hogy a pasta alla Norma egyszerre képes házias, vasárnapiebédes fogás és elegáns, operapremierre szánt különlegességként is megjelenni. Mindez tényleg jelen van egy tányérban, az olasz konyhára amúgy is oly' jellemző szerény nagyszerűség minden falatban fellelhető.

Ahhoz persze, hogy elérjük ezt az állapotot, érdemes betartanunk néhány szabályt:

  • a paradicsomszószt mindenképpen készítsük házilag: nem nagy macera, ellenben minden bolti verziót ezerszer leköröz
  • ehhez használjunk San Marzano paradicsomokat, mivel nem olyan savasak és húsuk is több van, így sűrűbb, ízesebb mártást kapunk
  • a szósz ízesítését ne vigyük túlzásba: só, bazsalikom és fokhagyma bőven elég lesz
A tradicionális pasta alla Norma receptjéért kattints a képre!
  • a padlizsánokat hagyjuk rendesen lecsöpögni, csak így fognak szép, aranybarnára sülni
  • mindenképpen extraszűz olívaolajban süssük a kockákat (a tévhitekkel ellentétben abszolút alkalmas erre, csak ne hevítsük 230 fok fölé), semmi másban
  • a sütőolajból mentsünk meg valamennyit és ízesítsük vele a paradicsomszószt, hogy azt átjárja a padlizsán aromája
  • vigyázzunk a sómennyiségre: a szószban alapból lesz valamennyi a szétfőzés stádiumából, csakúgy, mint a padlizsánon a lecsöpögtetés miatt – előbb kóstoljuk meg az összekevert tésztát, csak utána sózzunk pluszban
  • tésztából mindenképpen valamilyen rövid csövet használjunk: a legjobb a rigatoni, de a penne, végső esetben a fusilli is megteszi
  • hagyományosan ricotta salata, azaz sózott, érlelt ricottasajt kerülne a tésztára, azonban ezt Magyarországon szinte lehetetlen beszerezni, így kénytelenek leszünk „beérni” a pecorinóval is
A tradicionális pasta alla Norma receptjéért kattints a képre!

Forrásunk volt.

A tradicionális pasta alla Norma teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Spórolásban nagyok vagyunk!

Velünk ez az év is jól indul. Vonzó kínálatunkból most számos termékünket extra nagy kiszerelésben, még jobb áron kínáljuk számodra, aktuális akcióinkkal pedig egyenesen a konyhádba hozzuk Amerikát!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...