Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcs, aminek számtalan fajtája között mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt. Nyersen fogyasztva is rendkívül egészséges, de nem kell visszariadni attól sem, hogy megfőzzük, hiszen így is rengeteg jótékony tulajdonsággal bír az alma fogyasztása.
Antioxidánsok és a pektin
Ha megpároljuk az almát, bizonyos összetevői módosulnak, azonban ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne egészséges, mint nyers formában. Az alma, akár nyersen, akár főve fogyasztjuk, alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, és magas rosttartalma még a főzés hatására is megmarad. Gazdag C- és B-vitaminban, ásványi anyagokban, például káliumban és foszforban, emellett pedig olyan oldható rost található benne, mint a pektin, ami segíti az emésztési folyamatokat.
Főzés során a C-vitamin egy része elvész, mert hőérzékeny vitamin, de a hő hatására bizonyos vegyületek, úgy mint a polifenolok, mint természetes antioxidánsok biohasznosulása pedig növekszik.
Ez azt jelenti, hogy a sejtek oxidatív károsodásának ellensúlyozásához járulnak hozzá, ami összefüggésben áll a krónikus betegségek, például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a rák kialakulásának alacsonyabb kockázatával.
A párolt alma további előnyei:
- sokkal könnyebb emészteni, mivel az alma pépes állagúvá alakul, a rostok pedig oldhatóbbá válnak
- gyomorhuruttal, fekélyekkel vagy vastagbélgyulladással küzdőknek is segíthet
- fogyasztása csökkenti a gyomorirritációt, és védi a bél nyálkahártyáját
Receptajánló:
Almakompót: az orvosok is ajánlják
Az orvosok is szokták javasolni fogyasztását gyomor-bélhurut vagy hasmenés esetén, mert a főzés hatására a felszíni kórokozók elpusztulnak, és a rost könnyen emészthetővé válik.
A főtt/párolt alma pektin-tartalma elősegíti a víz felszívódását a vastagbélben, ami segít csökkenteni a laza székletürítés gyakoriságát, és hozzájárul az enyhe kiszáradás utáni felépüléshez.
Almakompótot már a csecsemőknek is szoktak adni, hiszen alacsony az allergiakockázata, és puha állaga miatt biztonságos táplálék. Idősebb korban is alkalmas a fogyasztása, különösen a rágási nehézségekkel vagy fogászati problémákkal küzdők számára, hiszen megkönnyíti az evést, miközben védi a szájhigiéniát.
Fogyasztása - már ha nem túl cukros - megelőzi a vércukorszint ingadozását, valamint a rostok miatt hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Ráadásul a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vagy a testsúlyukat kontrollálni próbálók számára is ajánlott lehet az étrendbe való beillesztése.