Paleosok(k) - modern ősemberek?

Vajon miben rejlik a paleo étrend titka? Együnk úgy, mint kőkori őseink akkor is, ha másképp élünk?

Az utóbbi 1-2 évben leggyakrabban az alábbi két kérdést szegezték nekem: „Tudsz mondani valami jó fogyókúrát?” majd ezt követi holtversenyben a „Mi a véleményed a paleoról?”.

Először is tisztázzuk, mi a paleo. A paleo(lit étrend) egy alternatív táplálkozási irányzat. Alapgondolata szerint, ha azt esszük, amit a kőkori ember, akkor elkerülhetjük a ránk leselkedő civilizációs betegségeket. A tekintetben azonban már nincs egység, hogy mit ehettek őseink, hiszen nem mindegy, hogy milyen hosszan megyünk visszafelé az időben és az sem, hogy hová. Az étrend alapját mindegyik paleo-irányzatban a vadászó-halászó-gyűjtögető életet élő ember nyersanyagai képezik: hús, hal és tojás. Ezen kívül fogyasztanak még zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket. Ami egész biztosan kimarad az a tej, (az irányzat szigorúságától függően a tejtermékek) a glutén tartalmú gabonafélék (búza, árpa, rozs, esetenként a zab is), a burgonya (szigorúbb paleo irányzatokban a vele rokon paradicsom), rizs, a hüvelyes növények és a kristálycukor.

Sült báránykaraj rozmaringgal és fokhagymával recept

Akár jó is lehetne…

Az igazán elvhű paleosok nemcsak táplálkozásukban, hanem egész életstílusukkal is próbálják felvenni az ősember szokásait. Napi ritmusukat a Nap járásához igazítják, többet alszanak, mozognak, kerülik a mai kor inaktív szabadidős tevékenységeit, például nem ülnek és nassolnak a tévé előtt. A másik pozitívum, amit dietetikusként említhetek, hogy bizonyos betegcsoportok mazsolázgathatnak a receptjeikből: a gluténmentesekből a cöliákiások, a tejmentesekből pedig a tejfehérje allergiások. Tagadhatatlan értéke az étrendnek, hogy nem tartalmaz hozzáadott kristálycukrot. Ugyanakkor számos, hétköznapi ételt illetnek a „paleo” bélyeggel, pl. a székelykáposzta vagy a (tömény) szeszes italok döntő többsége is megfelel a paleo követelményeknek. Ez azonban nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy az adott étel „egészséges” lenne.

A paleo ételekben gyakran megfogalmazódik a vágy a modern kor hagyományos ételei és konyhatechnológiája után. A paleo palacsintában igaz, hogy nincs cukor, de hevített zsiradékon sütik, kristálycukor helyett pedig a kőkorban ugyancsak nem létező xillittel édesítik.

A csel

A paleolit korban ritkaságnak számított, hogy valaki szép kort érjen meg. Antibiotikum hiányában a fertőző betegségek nagy része kezelhetetlen volt, a nők összehasonlíthatatlanul nagyobb eséllyel haltak meg szülésben és a gyermekágyas időszak alatt, a férfiakra a vadászatok alkalmával leselkedtek veszélyek. Vagyis az alacsony átlagéletkor következtében nem sok idő állt rendelkezésre, hogy kialakuljanak az amúgy jellemzően 40 éves kor felett jelentkező civilizációs betegségek.

A fejlett országokban élő 21. századi ember életmódját tekintve nem csak táplálkozásában tér el paleolit ősétől. A ma élő emberek többsége szellemi vagy könnyű fizikai munkát végez. Ráadásul a saját magunk és környezetünk ellátásához szükséges feladatok is gépesítve vannak – csakhogy a sütés-főzésnél maradjunk: nem szükséges a főtt étel elkészítéshez vadászni, halászni, gyűjtögetni, száraz fát szedni, tüzet rakni stb. Ma a fejlett országokban élő emberek nagy része legalább napi 8 órát tölt fizikailag inaktívan a munkahelyén. A kőkor és a mai kor fizikai munkavégzéséből adódó különbözetet még akkor sem tudjuk kiegyenlíteni, ha a napi munka után becsülettel eljárunk sportolni.

Vagyis, ha nem élünk úgy és nem mozgunk annyit, mint az ősember, pusztán attól, hogy táplálkozásunkban felvesszük (vélt) szokásaikat, nem feltétlenül leszünk egészségesebbek!

Címlapról ajánljuk