A jódhiány legkomolyabb jelei, melyeket ne vegyél félvállról

Vannak emberek, akiknél nagyobb a jódhiány kockázata, mint másoknál – ezekből a jelekből lehet felismerni, ha te is közéjük tartozol.

Ha a jódra gondolunk – arra a kémiai elemre, amely segít a szervezetnek a pajzsmirigyhormonok termelésében és az energia szabályozásában – , akkor valószínűleg a jelenlegi orosz-ukrán háború miatt kevésbé az egészségügyi hatások, mint egy esetleges nukleáris katasztrófa jut az eszünkbe, amikor jódtablettával védhetnénk a pajzsmirigyünket.

A jódhiány legkomolyabb jelei, melyeket ne vegyél félvállról

Nem csak ilyen extrém katasztrófák idején jöhet jól a jódpótlás: vannak olyanok, akiknél egyébként is nagyobb a jódhiány kockázata, de bárki belecsúszhat abba a problémába, hogy az étrendje vagy egy betegsége miatt jódhiány alakul ki a szervezetében. Az alábbi jelek utalhatnak ilyesmire.

Golyva (megnagyobbodott pajzsmirigy)

Ha a jódbevitel napi 100 mikrogramm alá csökken, a szervezeted több pajzsmirigyhormont, úgynevezett TSH-t kezd pumpálni. Ez a pajzsmirigy megnagyobbodásához, golyvához vezethet, ami a jódhiány leggyakoribb tünete. A golyva szabad szemmel látható vagy egyes esetekben egyáltalán nem látható csomóként jelenik meg a nyak elülső részén. Ha golyvád van, fulladásérzetet tapasztalhatsz, nyelési vagy légzési nehézségeid lehetnek.

Pajzsmirigy alulműködés

Ha a jódbevitel napi 10-20 mikrogramm alá csökken, akkor pajzsmirigy alulműködés jelentkezhet, ami azt jelenti, hogy a pajzsmirigyed nem termel eleget bizonyos hormonokból.

A tünetek közé tartozik a fáradtság, súlygyarapodás, hajhullás, száraz haj, száraz bőr, székrekedés, hidegintolerancia, puffadt arc, rekedtség, izomgyengeség és -fájdalmak, depresszió, memóriavesztés, stb. A pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek általában legalább két vagy három tünete van a felsoroltak közül. Vedd azt is figyelembe, hogy ezeket a tüneteket számos más egészségügyi állapot vagy akár gyógyszer szedése is okozhatja, ezért fordulj orvoshoz, hogy azonosíthasd a probléma gyökerét.

Terhességi szövődmények vagy gyermekfejlődési problémák

Korábbi kutatások a jódhiányt meddőséggel, vetélésekkel, koraszüléssel, halvaszületéssel és veleszületett rendellenességekkel hozták összefüggésbe. Azoknak a csecsemőknek és gyermekeknek, akiknek anyja jódhiányban szenvedett terhesség vagy szoptatás alatt, alacsonyabb IQ-t, mentális retardációt, lelassult növekedést, illetve beszéd- és hallási problémákat jósolnak. Az enyhe vagy közepes jódhiány a gyermekeknél nagyobb ADHD-kockázattal is összefüggésbe hozható.

Forrásunk volt.


Még több az egészséges életmódról:

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek