Meglepő: fertőzést okozhat az otthoni csíráztatás

Egyre népszerűbb otthon termeszteni a különböző zöldségeket, gyümölcsöket vagy magvakat, de ha nem vigyázunk, akár szalmonellát is kaphatunk – egy amerikai kutatás szerint a vízben csíráztatással van alapvetően a probléma, és ezt kell okosabban megoldani.

Az Ohio Állami Egyetem szakértői szerint a csírák szobahőmérsékletű vízben történő áztatása, azaz a csíráztatás komolyan megnöveli a szalmonellafertőzés veszélyét. A Food Protection Trends tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ártalmatlannak tűnő módszer súlyos élelmiszer-biztonsági problémákat vet fel.

Óvatosan az otthoni növénytermesztéssel, meg is mérgezheted magad

A folyamat lényege az, hogy a nyers alapanyagokat (például magvakat) egy éjszakára szobahőmérsékletű vízben kell áztatni, ami azonban olyan környezetet teremthet, amiben a káros baktériumok és gombák is elszaporodhatnak – a szalmonellák például kifejezetten jól érzik magukat a csíráztatás körülményei között.

Mivel az alapanyagok nyersek, és nincsenek feldolgozva, nagy az esély arra, hogy ártalmatlan mennyiségben tartalmazzák ezeket a káros mikroorganizmusokat, amelyek aztán a csíráztatás közben elszaporodhatnak.

A kutatásból szerencsére az is kiderült, hogy vannak módszerek arra, hogy megakadályozzuk a patogének elszaporodását: az például, ha hideg vízben, hűtőben áztatunk, már jelentősen csökkenti a szalmonellák és más kórokozók túlélésének esélyét. Az is jó megoldás lehet, ha a vizet megsózzuk, ezzel ugyanis kedvezőtlen környezetet teremtünk a patogének számára.

A szakértők szerint néhány alapvető szabály betartásával minimalizálni lehet a kockázatokat, de aki nem figyel erre, az komolyabb fertőzést is kaphat az otthon csíráztatott élelmiszerektől.

Forrásunk volt.


Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.