Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őrületesen drága lesz ez az imádott karácsonyi alapanyag

Súlyos betegségek betegítették meg a diótermés jelentős részét, ezért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha dióval készült ételt varázsolnánk az ünnepi asztalokra.

Nálunk nincsen karácsonyi ünnepi asztal diós sütemény nélkül. Akik nem szeretik annyira a mákkal készült változatot, nem győzik kóstolgatni a finom dióval töltött bejgliket, hókifliket vagy gubát a karácsonyi ebédeken és vacsorákon. A dió szezonja már elstartolt, sajnos azonban alaposan érezni fogjuk a pénztárcánkon az árakat.

A kilogrammonkénti összeg ugyanis szinte az egekbe szökött – írja a hellovidek.hu. Az árak évek óta rohamosan nőnek, olyannyira, hogy 2017-ről 2018-ra a dió ára átlagosan elérte a 2000 Ft-ot is, ezzel megduplázva a korábbi összeget, egyes boltokban pedig ennek a sokszorosát is ki kellett adnunk a kedvelt finomságért.

Idén 10-15 százalékkal kevesebb dió termett, ennek okai között többek között a szélsőséges időjárást és a termést megtámadó dióburok-fúrólégy által okozott óriási károkat lehet felhozni. A csapadékos tavasz során különböző baktériumok és gombák elszaporodásával kellett számolni, míg az aszályos nyár ellehetetlenítette, hogy a diófák megfelelő mennyiségű vízhez jussanak tápanyagként. A dunántúli földekről származik a diótermés jelentős része, itt azonban az említett rovar okozott szörnyű károkat. 

A csemegének novembertől van főszezonja, országszerte jelentős árkülönbségekre kell számítanunk a vásárlás során. Ahogy írják, az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint a nagybani piacon 3650 forint volt kilója a héten. A budapesti piacokon pedig akár 4000 Ft/kg-ot is elkérhetnek érte, ezzel szemben a vidéki városokban ekkora emelkedések nem tapasztalhatók, valamennyivel azonban a fenti okok miatt mindenképpen számolni kell. 

A rossz hír, hogy akár további árulás is jöhet, így könnyen megeshet, hogy egyes helyeken nem áll majd meg 4-5 ezer forintnál a kilós ár és az ünnepekre döbbenetesen drága lehet, akár a 7000 forintot is elérheti, így a családok kétszer is meggondolják majd, kerüljön e diós finomság a karácsonyi menübe. 

A Lidl jelenlegi akciós kínálatában 1699 Ft/kg-os áron lehet megvásárolni a héjas diót, de a Tescóban 4199 forintot is fizethetünk. Pucolt dióbélt egyelőre csak előrecsomagoltan lehet vásárolni a boltokban.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!