Óriáshangya petéje és légylárváktól hemzsegő sajt – ezek a világ legbizarabb ételei

Ha nem rajongsz a pacalért, akkor mit szólnál a légylárvákkal érlelt sajthoz, vagy egy kis hangyatojáshoz csemege gyanánt? Te megkóstolnád valamelyiket?

Ahány nemzet, annyiféle étkezési szokás: amíg egyes nemzeteknek természetes, hogy gyerekkoruktól kezdve olyan sajtot esznek, ami hemzseg a lárváktól, addig nekünk a kakashere pörkölt a megszokott.

Casu marzu

Az afrodiziákumnak számító casu marzu szó szerint rothadt sajtot jelent, amit juhtejből készítenek, de ne gondold, hogy a szokásos erjesztéssel. Ez, a Szardínián és Korzikán is népszerű sajt attól különleges, hogy legyek petéi, pontosabban a kikelő lárvák kezdik el érlelni. A kikelés után a lárvák szó szerint beleeszik magukat a sajtba, és az emésztésük során keletkezett savaknak köszönhetően kezdődik meg az erjedés, lebomlik a zsír és így extra puha lesz a sajt.

A casu marzu kedvelői szerint a sajtot akkor jó enni, amikor a lárvák még életben vannak: felszeletelik és kenyérrel, borral majszolják – a lárvákkal együtt. Akik inkább mellőznék a kukacokat, azok a sajtot közvetlenül a fogyasztás előtt egy lezárt papírzacskóba teszik, a levegőtlenség hatására a kukacok kibújnak a sajtból oxigént keresve, és amikor a zizegő hang, amit a kukacok fészkelődése okoz elhallgat, kibontják, és megeszik a sajtot. Vajon, melyik az etikusabb?

Jak pénisz

Van Pekingben egy étterem, ami arról híres, hogy kizárólag péniszeket tálal fel a legkülönbözőbb módon elkészítve. A jak egy, a szarvasmarhával rokonságban álló faj, aminek a bikáját fosztják meg a legnemesebb szervétől, és szolgálják fel a vendégek számára. A Guolizhuang nevű étteremben főve, sülve is kérhetik az ínyencségre vágyók, cserében azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: akár több száz dollárba is kerülhet egy-egy fogás, amiket potencianövelő tulajdonságokkal is felruháztak.

Ha valami itthonira vágynál:

Escamol

Az óriáshangya tojását a mexikói kaviárként is emlegetik. Az escamol szó szerinti jelentése hangyalárva, ugyanis ez a Mexikóban kedvelt étel nem más, mint egy óriáshangya tojásából kikelt lárva. Mivel Mexikóban régen a szárazság miatt gyakran jelentkezett élelmiszerhiány, ezért a helyieknek élelmesnek kellett lenniük.

A föld alatt kerestek magas fehérje – és tápértékű ételt, így találtak rá a gigantikus, édeskés ízű hangyalárvákra. A petéket tavasszal gyűjtik be, ma már léteznek külön farmok is, ahol direkt étkezési célzattal tartanak hangyákat, majd fűszerezve, vajban sütve, vagy tojással, esetleg tortillában árulják.

Balut

A balut, azaz a még tojásban lévő kacsaembrió a Fülöp-szigetek egyik legkedveltebb street food étele, amit legalább olyan természetességgel esznek a helyiek, mint mi a hotdogot. Jellemzően 14-21 napig hagyják fejlődni az embriókat, majd a tojást megfőzik, és megeszik. Feltörik a tojás tetejét, kiszippantják a levét, majd következik az embrió. Azok szerint, akik kóstolták, az íze nem sokban különbözik a hagyományos tojástól.

Szendvics aggyal

Habár az USA-ról nem feltétlen a bizarr ételek jutnak az eszünkbe, Ohioban, Missouriban és Indianaban biztos, hogy kikerekedne néhányunk szeme. A hatalmas szendvicsek első ránézésre a méretükön kívül nem tűnnek különlegesnek, azonban az étel lelke nem más, mint vékonyra szeletelt sült szarvasmarha vagy sertés agy.

Az ételnek egészen régre, az 1880-as évekre nyúlik vissza a története, amikor rengeteg karám épült a környéken. Jóformán ugyanúgy eszik, mint a hamburgert: buciba zárva hagymával, csemegeuborkával, ketchuppal és mustárral falatozzák. A kergemarha-kór miatt az utóbbi években jellemzően sertéssel készítik a szendvicset.

Ezeket olvastad már?

via és via és via és viaés via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...