Óriáshangya petéje és légylárváktól hemzsegő sajt – ezek a világ legbizarabb ételei

Ha nem rajongsz a pacalért, akkor mit szólnál a légylárvákkal érlelt sajthoz, vagy egy kis hangyatojáshoz csemege gyanánt? Te megkóstolnád valamelyiket?

Ahány nemzet, annyiféle étkezési szokás: amíg egyes nemzeteknek természetes, hogy gyerekkoruktól kezdve olyan sajtot esznek, ami hemzseg a lárváktól, addig nekünk a kakashere pörkölt a megszokott.

Casu marzu

Az afrodiziákumnak számító casu marzu szó szerint rothadt sajtot jelent, amit juhtejből készítenek, de ne gondold, hogy a szokásos erjesztéssel. Ez, a Szardínián és Korzikán is népszerű sajt attól különleges, hogy legyek petéi, pontosabban a kikelő lárvák kezdik el érlelni. A kikelés után a lárvák szó szerint beleeszik magukat a sajtba, és az emésztésük során keletkezett savaknak köszönhetően kezdődik meg az erjedés, lebomlik a zsír és így extra puha lesz a sajt.

A casu marzu kedvelői szerint a sajtot akkor jó enni, amikor a lárvák még életben vannak: felszeletelik és kenyérrel, borral majszolják – a lárvákkal együtt. Akik inkább mellőznék a kukacokat, azok a sajtot közvetlenül a fogyasztás előtt egy lezárt papírzacskóba teszik, a levegőtlenség hatására a kukacok kibújnak a sajtból oxigént keresve, és amikor a zizegő hang, amit a kukacok fészkelődése okoz elhallgat, kibontják, és megeszik a sajtot. Vajon, melyik az etikusabb?

Jak pénisz

Van Pekingben egy étterem, ami arról híres, hogy kizárólag péniszeket tálal fel a legkülönbözőbb módon elkészítve. A jak egy, a szarvasmarhával rokonságban álló faj, aminek a bikáját fosztják meg a legnemesebb szervétől, és szolgálják fel a vendégek számára. A Guolizhuang nevű étteremben főve, sülve is kérhetik az ínyencségre vágyók, cserében azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: akár több száz dollárba is kerülhet egy-egy fogás, amiket potencianövelő tulajdonságokkal is felruháztak.

Ha valami itthonira vágynál:

Escamol

Az óriáshangya tojását a mexikói kaviárként is emlegetik. Az escamol szó szerinti jelentése hangyalárva, ugyanis ez a Mexikóban kedvelt étel nem más, mint egy óriáshangya tojásából kikelt lárva. Mivel Mexikóban régen a szárazság miatt gyakran jelentkezett élelmiszerhiány, ezért a helyieknek élelmesnek kellett lenniük.

A föld alatt kerestek magas fehérje – és tápértékű ételt, így találtak rá a gigantikus, édeskés ízű hangyalárvákra. A petéket tavasszal gyűjtik be, ma már léteznek külön farmok is, ahol direkt étkezési célzattal tartanak hangyákat, majd fűszerezve, vajban sütve, vagy tojással, esetleg tortillában árulják.

Balut

A balut, azaz a még tojásban lévő kacsaembrió a Fülöp-szigetek egyik legkedveltebb street food étele, amit legalább olyan természetességgel esznek a helyiek, mint mi a hotdogot. Jellemzően 14-21 napig hagyják fejlődni az embriókat, majd a tojást megfőzik, és megeszik. Feltörik a tojás tetejét, kiszippantják a levét, majd következik az embrió. Azok szerint, akik kóstolták, az íze nem sokban különbözik a hagyományos tojástól.

Szendvics aggyal

Habár az USA-ról nem feltétlen a bizarr ételek jutnak az eszünkbe, Ohioban, Missouriban és Indianaban biztos, hogy kikerekedne néhányunk szeme. A hatalmas szendvicsek első ránézésre a méretükön kívül nem tűnnek különlegesnek, azonban az étel lelke nem más, mint vékonyra szeletelt sült szarvasmarha vagy sertés agy.

Az ételnek egészen régre, az 1880-as évekre nyúlik vissza a története, amikor rengeteg karám épült a környéken. Jóformán ugyanúgy eszik, mint a hamburgert: buciba zárva hagymával, csemegeuborkával, ketchuppal és mustárral falatozzák. A kergemarha-kór miatt az utóbbi években jellemzően sertéssel készítik a szendvicset.

Ezeket olvastad már?

via és via és via és viaés via

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...