Ezért veszíthette el két Michelin-csillagát az ONYX

Bár a múlt héten két Michelin-csillaggal is gazdagodott a magyar gasztronómia világa, a SALT és az Essência by Tiago & Éva sikere mellett egy kevésbé jó hír is érkezett, az ONYX ugyanis mindkét csillagát elvesztette. Niszkács Anna, az Onyx ügyvezető igazgatója az Indexnek mondta el, hogyan érintette az étterem csapatát a veszteség.

Múlt héten jelent meg a Michelin Guide magyar kiadványa, melyben két hazai étterem, a SALT Budapest és az Essência by Tiago & Éva is gazdagabb lett egy-egy Michelin-csillaggal. A kiadvány egyúttal több magyar éttermet is ajánl a gasztronómia szerelmeseinek (a listát itt szemlézheted), a két Michelin-csillagos ONYX étterem viszont elvesztette minősítését.

Bár az étterem átépítés miatt hivatalosan másfél éve már, hogy zárva tart, a csillagok elvesztésének híre mindenkit meglepett. Niszkács Anna, az ONYX ügyvezető igazgatója kizárólag az Indexnek nyilatkozott arról, hogyan érte őket a hír. Az exkluzív interjúból kiderül, első ránézésre úgy tűnt, az étterem megtarthatja a csillagokat, Annáék ugyanis az interneten úgy látták, a frissen megjelent Michelin Guide az ő éttermüket is csillagosként tartja számon.

Kitálalt fogás a Dekonstrukció elnevezésű vacsoráról (Forrás: Facebook)

A hideg zuhany az internetes oldal frissítése után érte a csapatot, abban ugyanis már nem volt fellelhető az ONYX neve. Bár az étterem ügyvezetője szerint olyan volt a szembesülés, mintha egy kisgyerektől elvették volna a frissen kapott ajándékot, mégis így tartja korrektnek a döntést, hiszen az étterem immár másfél éve felújítás alatt áll, a jövőre pedig egy teljes átalakulást terveznek.

Hogy ha mi átépítünk, hogy ha mi lebontottuk az éttermet és egy új éttermet nyitunk egy más koncepcióval, akkor természetes, hogy nem vagyunk benne a kiadványban főleg, hogy mi az elmúlt másfél évben zárva voltunk. Nekünk két csillagunk van – illetve két csillagunk volt, azt hiszem, ezt most még gyakorolnom kell, hogy ezt így ki tudjam mondani – a többi étterem, aki mondjuk még zárva van, ők egy csillagosok és azért van különbség a kettő és az egy csillagosok között

– mesélte Niszkács Anna az Indexnek.

A két Michelin-csillag elvesztése nem jelenti azt, hogy az ONYX ezek után elveszítené jelentőségét, a vendégek ugyanis a jövőben is tudni fogják, hogy ez egy két csillagos étterem megújult változata, ahol más koncepcióval ugyan, de hasonlóan magas minőségben készülnek az ételek.

Bár az elmúlt időszak az átalakulásról szól, az ONYX Metamorfózis névre keresztelt projektje által az étterem csapata egy napot sem csüggedt. Az étterem eddig nem látott módon az újraépítés minden egyes fázisára külön eseménnyel készült. Az utolsó vacsora alkalmával a vendégek még egyszer utoljára élvezhették a régi menüsor ételeit, a SITT-re keresztelt eseményen a teljesen lebontott étterem által ihletett ételek kerültek terítékre, a Dekonstrukció alkalmával az ételeket alkotóelemeire bontva gondolták újra, Relikvia című eseményükön pedig az ONYX régi étkészleteit és dekorációs elemeit bocsátották áruba.

A Metamorfózisnak még nincs vége, októberben az Alapozás című eseményre készül az étterem, melyben az étterem saját borait fogja majd bemutatni a nagyközönségnek, ezután nem sokkal pedig megnyílik majd az ONYX saját műhelye is, ahol az étterem kerámia tányérjai készülnek majd, és itt kap helyet az étterem könyvtára is.

Niszkács Anna többek között arról is beszél az Index interjújában, hogyan élte meg családja és vállalkozása az elmúlt időszakot. Mint kiderült, a vírus előtt összesen 210 embert foglalkoztatott a családi vállalkozás, mostanra viszont mindössze 105 ember maradt a cégnél, a kulcs embereket ugyanis nem szabad elengedni egy ilyen helyzetben. Az ügyvezető már a jövőbe tekint, elvárásai azonban nem feltétlenül ragaszkodnak a Michelin-csillagokhoz.

Nem elsősorban az a célunk, hogy mi most egy három Michelin-csillagos étterem legyünk. Elsősorban az a célunk, hogy tényleg jót adjunk, és annak egy következménye az, hogy mi három Michelin-csillagot kapunk. Nem leszek álszent, hogy azt mondjam, hogy minket ez nem érdekel, persze, hogy érdekel, mert ez az egyik legfontosabb kiadvány, ami értékeli az éttermeket, de nekünk arra kell fókuszálni, hogy amit mi kitaláltunk, hogy mi hogyan dolgozunk és mit adunk, az valóban megállja a helyét és jó legyen.

Az ONYX tulajdonosa nagyon örül annak, hogy két új csillagos étteremmel lett gazdagabb Budapest, és bízik abban, hogy a jövőben még több, nem csak budapesti étterem kapja majd meg a csillagokat, hiszen szerinte rengeteg fantasztikus vidéki étterem van, amely érdemes a minősítésre.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlap: Onyx Restaurant Facebook

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek