Ezekkel a családi süteményekkel került be a világ vezető cukrász magazinjába egy magyar étterem

Magyar tehetségek és süteményeik szerepelnek a világ egyik legrangosabb cukrász magazinjában: Tóth Szilárd, a SALT séfje és Dusha Csenge, az étterem desszertséfje népi-családi hangulatot idéző édességeikkel kerültek be a So Good... legfrissebb lapszámába.

A Haute Pâtisserie bibliájának is nevezett So Good... magazin 2007 óta jelenik meg félévente, hogy megmutassa a cukrász szakmában rejlő innovációt, modernitást és kreativitást. A kiadvány minden számában nagyjából 25 séf és cukrász hozza el legújabb és legizgalmasabb desszertjeit, miközben kicsit magukról és az éttermükről is mesélnek. Olyan új elkészítési módszereket, tálalási megoldásokat, alapanyagokat mutatnak, amik később a világ éttermeiben is rendre megjelennek. A So Good... kötelező olvasmány a szakmának és mindenkinek, aki magasabb szinten szeretné űzni a cukrászatot, ezért nagy büszkeség, hogy végre magyar vonatkozás is megjelenik a magazin lapjain.

Tóth Szilárd séf és Dusha Csenge desszert séf / Fotó: Fekete Antonio Designfood / So Good Magazine / Salt Restaurant Budapest

A magazin legújabb számában a budapesti SALT étterem két desszertje kapott helyet, melyeket először itt láthat a nagyközönség. 

A 2019. októberében nyitott fine dining étterem hű Tóth Szilárd séf szatmári gyökereihez, az erdők-mezők friss és tartósított alapanyagaihoz és ahhoz is, hogy megmutassa vendégeinek a magyar regionális konyha kincseit. Ez a hármas jelenik meg abban a két desszertben, amik a So Good...-ban szerepelnek, és éppen ez az a különlegesség, amire a magazin felfigyelt.

Szilárd és az étterem desszertséfje, Dusha Csenge két, családi ebédekről és nagymamák konyhájából ismerős ételt, a hagyományos derelyét és csörögefánkot formálta SALT-osra.

Így miközben az ízvilág felelevenít gyerekkori emlékeket, annál többet is ad. Olyan összetevőket használnak, amikre nem is számít a vendég (ordát, fermentált pollent, feketecitrom-krémet vagy kapor-emulziót) és olyan tálalást adnak ezeknek a klasszikusoknak, ami fine dining környezetben is megállja a helyét, mégi őszintén természetes. 

Feketeribizli ágfagylalt, csörögefánk / Fotó: Fekete Antonio Designfood / So Good Magazine / Salt Restaurant Budapest

Nem csak a recepteket hozták magyarok az új lapszámhoz, hanem a nagyszerű fotókat is hazai fotós készítette róluk, aki szorosan részt vett a magazin tartalmi szervezésében egyaránt. Fekete Antonio Cookbooks.hu alapítója is egyben.

A So Good.. magazin friss száma Magyarországon  július hetedikétől,  Fekete Antoni üzletében lesz elérhető.

Rózsavizes csipkés barack derelye, nyári fermentált zöldek, orda / Fotó: Fekete Antonio Designfood / So Good Magazine / Salt Restaurant Budapest

A Salt Budapest:

A SALT Budapest koncepciója a tradicionális magyar konyha alapjain nyugszik. Tóth Szilárd séf ételeiben központi szerepet játszanak a gyógy- és vadnövények, melyek többségét maga gyűjti vidéken, egy részét pedig kistermelők szállítják. Ezek a különleges alapanyagok frissen, vagy fermentálva kerülnek a fogásokba.

Szilárd családjának szatmári hústermelőjéből érkezik a kiváló minőségű sonka és szalonna; a magyar étkezési kultúra fontos alaptétele, a kenyér pedig helyben készül, majd frissen kerül az asztalokra.

Házi készítésű dzsúszokat és a legjobb hazai és európai borászatok borait kínáljuk az ételek mellé. A klasszikusok mellett izgalmas natúr borokat is asztalra teszünk, több ritka tételt is kóstolhatnak a vendégek.

Az ételek mellett a barátságos vendéglátás alapvetően meghatározza a közös étkezésre szánt időt és hangulatot, mintha csak egy vidéki családi vacsorán lennénk. Ehhez az élményhez hozzájárul az egyedi belső kialakítás: a séfasztal az étterem központi részén helyezkedik el, így vacsora közben alkalma van a vendégnek bármikor odalépni a vendéglátókhoz. A két házigazda - a séf és az étterem vezetője, Boldizsár Máté - sokszor maga viszi az asztalokhoz a fogásokat, segítőikkel együtt pedig mesélnek is az ételekről.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek