Pikács Árpi olasz rakott padlizsánjával megízlelheted a (húsmentes) dolce vitát

Mindig június első heteiben ünnepeljük a húsmentes világnapot és hetet: ebből az alkalomból Pikács Árpi ismét ellátogatott a Nosalty konyhájába, kezei közül pedig egy isteni olasz rakott padlizsán került ki.

A húsmentes világnap (2024-ben június 10-e) egy kiváló alkalom arra, hogy átgondoljuk, vajon nem mértéktelen-e életünkben az állati élelmiszerek fogyasztása – illetve azt is felmérhetjük magunkban, mennyire tudunk a húsmentes étkezés felé nyitni. Ez utóbbi téren próbálunk most mindenkinek segíteni, Pikács Árpi séffel együtt, aki azért jött el júniusban a stúdiókonyhában, hogy megmutassa, igenis lehet laktató, egyszerű és megfizethető vegetáriánus ételeket készíteni otthon.

Pikács Árpi olasz rakott padlizsánjával megízlelheted a dolce vitát

Árpi egy olasz rakott padlizsánt készített nekünk, amely maga a nyár: főleg, ha kevert salátával és fokhagymás kenyérrel együtt tesszük az asztalra. De lássuk, hogyan készül!

Kövesd Árpi séftippjeit a tökéletes olasz rakott padlizsán érdekében:

  • A padlizsánt érdemes beirdalni fűszerezés előtt, így jobban átjárja majd a só és a bors.
  • A borsnak egyszerűen ízesítő szerepe van, míg a só azért fontos, mert kivonja a padlizsánból a felesleges nedvességet, így a rakottas nem lesz szottyos, vizes.
  • Az elősózott padlizsán ráadásul egyenletesebben és gyorsabban meg is pirul a serpenyőben.
  • A kísérő kenyérhez konfitált fokhagymát érdemes készíteni, így ugyanis két legyet üthetünk egy csapásra: nemcsak fantasztikus, aromás köretet kapunk, hanem fokhagymás ízű olajat is, amit felhasználhatunk a paradicsomszószhoz.
  • Sütés előtt a padlizsánokat vonjuk be egy vékony lisztréteggel, hogy kapjanak egy külső kérget, ami alaposabban megpirul.
  • A rétegezéshez kenyeret és parmezánt használjunk: a kenyér lehet másnapos, száraz is, így legalább a maradékainkat is felhasználjuk.
  • Amikor már majdnem kész a rakottas, tegyük be a sütőbe, a grill alá a fokhagymás fűszervajjal megkent kenyereket is, hogy minden egyszerre készüljön el.
Az olasz rakott padlizsán receptjéért kattints a képre!

Ugye nem is olyan bonyolult?

Ha te is belefognál, az olasz rakott padlizsán receptjét itt találod!

Kövesd figyelemmel Árpi munkásságát, mert még többször visszatér majd a Nosalty stúdiójába, további fantasztikus receptekkel és furfangos trükkökkel a tarsolyában. Csípd el új videóját a YouTube-on, egyéb izgalmas és hasznos gasztrotartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen valamint a TikTokon!


Árpi korábbi receptjeiért és profi tippjeiért kattints ide:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.