Pikács Árpi olasz rakott padlizsánjával megízlelheted a (húsmentes) dolce vitát

Mindig június első heteiben ünnepeljük a húsmentes világnapot és hetet: ebből az alkalomból Pikács Árpi ismét ellátogatott a Nosalty konyhájába, kezei közül pedig egy isteni olasz rakott padlizsán került ki.

A húsmentes világnap (2024-ben június 10-e) egy kiváló alkalom arra, hogy átgondoljuk, vajon nem mértéktelen-e életünkben az állati élelmiszerek fogyasztása – illetve azt is felmérhetjük magunkban, mennyire tudunk a húsmentes étkezés felé nyitni. Ez utóbbi téren próbálunk most mindenkinek segíteni, Pikács Árpi séffel együtt, aki azért jött el júniusban a stúdiókonyhában, hogy megmutassa, igenis lehet laktató, egyszerű és megfizethető vegetáriánus ételeket készíteni otthon.

Pikács Árpi olasz rakott padlizsánjával megízlelheted a dolce vitát

Árpi egy olasz rakott padlizsánt készített nekünk, amely maga a nyár: főleg, ha kevert salátával és fokhagymás kenyérrel együtt tesszük az asztalra. De lássuk, hogyan készül!

Kövesd Árpi séftippjeit a tökéletes olasz rakott padlizsán érdekében:

  • A padlizsánt érdemes beirdalni fűszerezés előtt, így jobban átjárja majd a só és a bors.
  • A borsnak egyszerűen ízesítő szerepe van, míg a só azért fontos, mert kivonja a padlizsánból a felesleges nedvességet, így a rakottas nem lesz szottyos, vizes.
  • Az elősózott padlizsán ráadásul egyenletesebben és gyorsabban meg is pirul a serpenyőben.
  • A kísérő kenyérhez konfitált fokhagymát érdemes készíteni, így ugyanis két legyet üthetünk egy csapásra: nemcsak fantasztikus, aromás köretet kapunk, hanem fokhagymás ízű olajat is, amit felhasználhatunk a paradicsomszószhoz.
  • Sütés előtt a padlizsánokat vonjuk be egy vékony lisztréteggel, hogy kapjanak egy külső kérget, ami alaposabban megpirul.
  • A rétegezéshez kenyeret és parmezánt használjunk: a kenyér lehet másnapos, száraz is, így legalább a maradékainkat is felhasználjuk.
  • Amikor már majdnem kész a rakottas, tegyük be a sütőbe, a grill alá a fokhagymás fűszervajjal megkent kenyereket is, hogy minden egyszerre készüljön el.
Az olasz rakott padlizsán receptjéért kattints a képre!

Ugye nem is olyan bonyolult?

Ha te is belefognál, az olasz rakott padlizsán receptjét itt találod!

Kövesd figyelemmel Árpi munkásságát, mert még többször visszatér majd a Nosalty stúdiójába, további fantasztikus receptekkel és furfangos trükkökkel a tarsolyában. Csípd el új videóját a YouTube-on, egyéb izgalmas és hasznos gasztrotartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen valamint a TikTokon!


Árpi korábbi receptjeiért és profi tippjeiért kattints ide:

Legújabb receptek

Matchás-epres keksz

Fogtunk egy egyszerű keksz receptet és felturbóztuk matcha porral és eperlekvárral. Amikor van friss eper, akár abból is készíthetünk egy ragut és azt is beletehetjük a lekvár helyett. ...

Mogyorós négyzet piskótalap

Mivel nekünk van a kertben mogyorófa, így ebből szoktam ilyen finom piskótalapot készíteni. Persze lehet vásárolni is hozzá, ezt a tíz dekányi mennyiséget. Én olajos-vizes piskótát ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.