A húsmentes világnap (2024-ben június 10-e) egy kiváló alkalom arra, hogy átgondoljuk, vajon nem mértéktelen-e életünkben az állati élelmiszerek fogyasztása – illetve azt is felmérhetjük magunkban, mennyire tudunk a húsmentes étkezés felé nyitni. Ez utóbbi téren próbálunk most mindenkinek segíteni, Pikács Árpi séffel együtt, aki azért jött el júniusban a stúdiókonyhában, hogy megmutassa, igenis lehet laktató, egyszerű és megfizethető vegetáriánus ételeket készíteni otthon.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/UO/ui/6uzWNFxknkXbCRopdrFcggErcEScH2zd9FkuP9Yw.jpg?p=lqip-16%3A9&s=5d84c479929d32bbdd630df05fbdd3a2)
Árpi egy olasz rakott padlizsánt készített nekünk, amely maga a nyár: főleg, ha kevert salátával és fokhagymás kenyérrel együtt tesszük az asztalra. De lássuk, hogyan készül!
Kövesd Árpi séftippjeit a tökéletes olasz rakott padlizsán érdekében:
- A padlizsánt érdemes beirdalni fűszerezés előtt, így jobban átjárja majd a só és a bors.
- A borsnak egyszerűen ízesítő szerepe van, míg a só azért fontos, mert kivonja a padlizsánból a felesleges nedvességet, így a rakottas nem lesz szottyos, vizes.
- Az elősózott padlizsán ráadásul egyenletesebben és gyorsabban meg is pirul a serpenyőben.
- A kísérő kenyérhez konfitált fokhagymát érdemes készíteni, így ugyanis két legyet üthetünk egy csapásra: nemcsak fantasztikus, aromás köretet kapunk, hanem fokhagymás ízű olajat is, amit felhasználhatunk a paradicsomszószhoz.
- Sütés előtt a padlizsánokat vonjuk be egy vékony lisztréteggel, hogy kapjanak egy külső kérget, ami alaposabban megpirul.
- A rétegezéshez kenyeret és parmezánt használjunk: a kenyér lehet másnapos, száraz is, így legalább a maradékainkat is felhasználjuk.
- Amikor már majdnem kész a rakottas, tegyük be a sütőbe, a grill alá a fokhagymás fűszervajjal megkent kenyereket is, hogy minden egyszerre készüljön el.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/uA/km/bTblGBnZvoEljEef5JLXd0Pgc54ybZ1slG5FUcme.jpg?p=lqip-16%3A9&s=268bbbd5fd73f839292a658641a959ff)
Ugye nem is olyan bonyolult?
Ha te is belefognál, az olasz rakott padlizsán receptjét itt találod!
Kövesd figyelemmel Árpi munkásságát, mert még többször visszatér majd a Nosalty stúdiójába, további fantasztikus receptekkel és furfangos trükkökkel a tarsolyában. Csípd el új videóját a YouTube-on, egyéb izgalmas és hasznos gasztrotartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen valamint a TikTokon!
Árpi korábbi receptjeiért és profi tippjeiért kattints ide: