Legjobb olajbansütési praktikáink

Magyarok vagyunk, a rántott ételeket igen szeretjük, mi tagadás. Szóljon most egy cikk arról, hogyan süssünk olajban praktikusan!

Ha vasárnapi ebéd, akkor húsleves és rántott hús. Ez talán a leggyakoribb kombináció kis hazánkban. Bármelyik háziasszonyt megkérdezzük, mit rendel legtöbbször az ura hétvégére, majdnem biztos, hogy rántott hús lesz a válasz. Szóval kikerülhetetlen a téma: hogyan süssünk helyesen olajban?

Olaj eltarthatósága praktika

Tárolás

Először is nézzük meg az olaj szavatosságát. A helytelenül tárolt, rosszul lezárt olaj megavasodhat. Mindig friss olajat használjunk, ha el akarjuk kerülni az étel bekebelezése utáni hasgörcsöket!

Milyen olajban süssünk?

A legáltalánosabb, hogy napraforgóolajat használunk a sütéshez, pedig most már kaphatóak repcével, olívaolajjal kevert termékek is. Tájékozódjunk róluk, és adjunk esélyt az újabb, esetenként kedvezőbb élettani hatású készítményeknek is!

Ezeket olvastad már?

Mennyiség

Nem mindegy, hogy mit sütünk, például fánkot vagy bundás húst. Van, amit jó, ha ellep az olaj sütés közben, más ételeknél pedig elegendő egy kevés olajmennyiség is a boldogsághoz. Figyeljünk a receptben megadott utasításokra, ajánlásokra. A bő olajban való sütéstől nem kell tartani. Ez nem jelenti azt, hogy azt a sok olajat mind el is fogyasztanánk, de néhány ételnek – így a fánknak is – szüksége van helyre a lebegős süléshez.

Olaj és zsírfolt eltávolítása praktika

Milyen edényben?

Csak jó minőségű teflon- vagy vasserpenyőben süssünk, amely nem karcos, hiszen senki sem szeretné a rántott hússal együtt az edény bevonatát is elfogyasztani. Pont ezért villát, kést vagy más, fémből készült konyhai eszközt ne használjunk a hús forgatásához, ezzel megsérthetjük a bevonatát. A serpenyő méretét, mélységét az adott étel alapján válasszuk meg. Kötényt sem árt magunkra kapni, hogy megvédjük ruhánkat az esetlegesen kifröccsenő olajcseppek ellen!

Ezeket olvastad már?

Forrón jó!

Várjuk meg, hogy az olaj elérje a megfelelő hőfokot. Végezzünk próbát: dobjunk egy kevés morzsát a melegedő olajba, és ha hirtelen felsercen, akkor kezdhetjük a sütést. Ha túl korán tesszük be a húst, a langyos olajat nagyon magába szívja, és jóval nehezebb lesz az ételünk. Ha pedig túl forró, égő, füstölő olajba tesszük, akkor rögtön feketére sül a panírja, belül pedig nyers maradhat. És a plusz 1: vizet soha ne öntsünk a forró olajba!

Ezeket olvastad már?

Sütési idő

A sütési idő természetesen függ a hússzeletek nagyságától, vastagságától, de általánosságban elmondható, hogy egy kb. 15 cm hosszú, 0,5 cm vastagságú sertéshúsból készülő rántott szelet egyik felén 5-6 perces, másik felén 2-3 perces sütés alatt elkészül. Nagymamáink még a fordítás után letakarták az edényt, takarékra vették a lángot, így segítve elő a hús puhulását. Ha megfelelően kiklopfolt szeleteket sütünk, nem kell tartanunk attól, hogy ne sülnének át ennyi idő alatt.

Sütés után

Amikor elkészültek a húsok, szedjük ki őket konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajtól megszabadítsuk őket. Majd letakarva, de nem teljesen lefedve hagyjuk pár percig pihenni tálalás előtt. Nehéz percek ezek, de megéri!

Olvastad már?

Így lehet mindig rend és tisztaság

Címlapról ajánljuk

További cikkek