Okos étkezés a fesztiválokon

A fesztiválokon hajlamosak vagyunk több figyelmet szentelni a bulizásnak és az alkoholfogyasztásnak, mint a megfelelő étkezésnek. Némi odafigyeléssel a bulibetegségek azért elkerülhetők!

Mi általában a gasztronómiai témájú fesztiválokról ejtünk szót, ugyanakkor rengeteg olyan programsorozatot találunk, ahol sokkal inkább a zene és a bulizás kerül a főszerepbe. Ilyenkor nemcsak a hőség, a koncerteken való őrjöngés. hanem az elfogyasztott alkoholmennyiség is rendesen igénybe veszi szervezetünket. Nem árt felkészülten nekivágni a többnapos fesztiválozásnak, ha hasmenés, rosszullét és minden egyéb fesztiválbetegség nélkül szeretnénk megúszni.

A többnapos sátorozás, a koncerthelyszínek közötti ingázás, az alkoholfogyasztás, a szüntelen csápolás, az átvirrasztott éjszakák egyaránt igénybe veszik szervezetünket. Nem mindegy tehát, hogy milyen ételekkel pótoljuk az energiát. A fesztiválos ételkínálat nem a fogyókúrázók és dietetikusok mennyországa, sőt a zsíros, cukros gyorskaják láttán valószínűleg fejvesztve menekülnek el a helyszínről. Valóban nehéz és fárasztó munka eredménye az egészséges és finom ételek felkutatása, de saját érdekünkben érdemes jót és jó helyen enni.

Lángos receptek

Lángos, hot-dog, hamburger, gyros – ezek a legnépszerűbb fesztiválkaják, ugyanakkor nem a legjobbak. A lángos önmagában színtiszta szénhidrátforrás, ráadásul, ha már a budapesti éjszakai lángosozás után másnap nagy eséllyel gyötör minket a hasmenés, akkor egy fesztiválon mit várunk? Ha semmiképp sem tudjuk magunkat lebeszélni róla, akkor legalább azt álljuk meg, hogy tejfölt kérjünk rá, mert a toi-toi előtt kígyózó sort nehéz lesz utána kivárni. Maradjunk inkább a klasszikus fokhagymás változatnál, hiszen a fokhagyma számtalan jótékony hatása közismert. Baktérium- vírus- és gombaellenes, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, és májműködést elősegítő hatású. Ez utóbbi különösen fontos lehet. A hamburger és a gyros még a lehetőségekhez mérten a jobb kategóriába tartoznak, amennyiben tényleg van bennük zöldség. Ennek segítségével valamennyit pótolhatunk az elvesztett vitaminokból, szénhidrátot és fehérjét is találunk benne. Ehetünk hekket is, mert ebben aztán tényleg van fehérje! Viszont mindenképpen fogyasszunk mellé kenyeret és savanyúságot is, hogy meglegyen a táplálkozási egyensúly. Másnaposság ellen küzdőknek a kovászos uborkát javasoljuk, mert tapasztalatok szerint ez kiváló orvosság lehet rá.

Legyen szó bármilyen ételről, van néhány aranyszabály, amit feltétlenül be kell tartanunk. Első intő jel lehet az adott vendéglátó-ipari egység tisztasága és az ételek tárolása. Például ne együnk olyan helyen, ahol a szemünk láttára puszta kézzel tekeri fel a konyhás néni a palacsintát. Kerüljük a nyers ételeket. A nyári fesztiválokon (szerencsés esetben) a hőmérő higanyszála igen magasan jár, ami kedvezőtlenül hat az ételek minőségére. Sokkal nagyobb a bacilusok elterjedésének veszélye, így lehetőség szerint adjunk le kifinomult gasztronómiai igényeinkből és ne félig átsütött húst kérjünk, kerüljük az alig hőkezelt tojásos ételeket (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek) és tejes ételeket. A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek.

Sült kolbász recept

Mindezek mellett nem biztos, hogy az adott étel alapvetően bacilushordozó volt és attól betegedtünk meg. Nagyon sokszor előfordul az is, hogy saját magunkat hibáztathatjuk, mivel ilyen környezetben elengedhetetlen például az étkezés előtti kézmosás. Lehet hogy otthon nem mindig ejtjük meg ezt a műveletet, de egy fesztiválon ne nyúljunk ételhez, amíg nem fertőtlenítettük kezünket. Nagyapáink valószínűleg az erős házi pálinkát javasolnák szervezetünk belső fertőtlenítésére. Abban talán igazuk lehet, hogy magas alkoholtartalmának köszönhetően sok mindent elpusztít, de azért minden étkezés utána ne dobáljuk be a feleseket!

Hogyha bármennyire igyekeztünk és mégis elfogott minket az átkozott hasmenés, akkor már az elején próbáljuk meg mihamarabb legyűrni! A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb módszer és jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot egy liter vízben feloldunk, majd minden hasmenés, illetve hányás után 1-2 decilitert kell kortyolni belőle. Van az az állapot, amikor házi praktikával már nem sokra megyünk, ilyen esetekben mindenképpen forduljunk orvoshoz. A nagyobb fesztiválokon ezt helyben, az erre kijelölt sátorban meg is tudjuk tenni!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!