Sült kolbász recept

Sült kolbász
Sült kolbász
60 perc / előkészület: 5 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csak akkor készítjük itthon is, amikor igazán finom, házi készítésű sütnivaló kolbászhoz jutunk. Különben marad a vásárcsarnok sütödéje...

hozzávalók / 2 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeverésen.
  2. Egy kisebb tepsibe fektetjük a kolbászt és kevés vizet öntünk alá.
  3. A közepesen meleg sütőbe dugjuk a tepsit, és 20 perc elteltével, amikor hólyagosodik a kolbász, egy villával több helyen megböködjük, hogy ki tudjon sülni a zsír belőle.
  4. Visszatesszük a sütőbe, majd újabb 20 perc elteltével leöntjük róla a kisült zsírt, de nem az összeset, egy kevés azért maradjon a kolbász alatt.
  5. Még kb. 15 percig sütjük, vagy amíg szépen megpirul a kolbász.
  6. Melegen és hidegen is ehetjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 38
össznézettség: 143 256
elküldve: 5
receptkönyvben: 295
elkészítve: 27/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sivatag
sivatag cs, 2017-01-26 00:47

Kedves recept készítő! Én gyakorlott háziasszony vagyok, nekem sem sikerül mindig "robbanás mentesre" sütni a hurkát és kolbászt. De, a kolbász sütésénél az 55 perc nagyon sok. Vékony, max. 3 cm átmérőjű ételről van szó, aminek 30 perc lehet a maximum sütési ideje, különben kiszárad, kóró lesz belőle. Ebben a max. 30 perc sütési időben benne van a 3-4 perc grillezési, pirítási idő is.

b-n
b-n szo, 2015-11-14 11:43

… vagy vagyunk olyan szerencsések, hogy a szüleinktől kapunk pár szál házi kolbászt és elkészítjük azt. Esetleg valamely termelői piac is működik a közelünkben. Szerencsére nálam mindkettő játszik, ezért ma kivételesen nem 3 fogásos hétvégi menü, hanem pár szál kolbász lesz az ebéd/vacsora. :)

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.hu cs, 2013-02-28 11:52

És akinek sparheltje van? (nekem nem az van, de nincs hőmérő a tűzhelyemen)
Nagyanyámnak mondjuk sparheltje volt. A hőmérsékletet nem tudom hogyan állította be, de a többit ugyanígy csinálta... ;)

Aoimomo
Aoimomo h, 2011-12-26 08:49

Én nagyon örültem ennek a találatnak, mert a sütés ideje érdekelt (erre is kerestem rá). Köszönöm! Már sül is, lassan megyek megböködöm és remélem mire a párom felkel tálalhatom neki a beharangozott sült kolbászt :)

Sancho
Sancho szo, 2011-10-08 11:20

Annyit azért hozzátennék, hogy lehet 1-2 kanál zsírt is tenni hozzá, mert ha jól kisült a kolbászunk, hát a zsírja se kutya! Frisskenyérre kenve, lilahagymával.

Mamuska2009
Mamuska2009 v, 2011-01-23 17:02

s.o.s. - kedves Fakanálforgatók! Segítsetek öreganyátokon, aki imába foglalja a neveteket egészen hetedíziglen is... Az a gondom, már elmúltam 60 éves, s bizony a hurka sütésének titkait nem sikerült kifürkésznem. Kolbásszal semmi gond, de a hurka?! No, azért nagy ritkán - valami Isteni kegyelemből - sikerült, de többnyire kipukkad. S kanállal szedem a fínom hagymás krumpli és a párolt káposzta mellé a tányérokra... Kérlek Mindnyájatokat segítsetek! - Mit is tettem eddig? No: kevés vízet tettem alá, sütöttem sütőben, platnin, gázon és villanyon. Volt, hogy előmelegített sütőben, volt, hogy hidegbe tettem. Megszúrkáltam kevésbé és jobban (ekkor a szúrkálások mellett nyílegyenesen kirepedt!) - Megmostam, megtöröltem, de tettem vízesen is a forró zsírba. Tettem hidegen, hűtőből a sütőbe - rácsra. Lestem a lacikonyhásnál, hogy ők miképpen készítik. Mindig hatalmas óriási kerek tepsiben, zsírban sűltek, és mind-mind egyben... Nem vagyok írigy, de besárgultam... :( Ők miért - én miért nem... Eszembe jutott a régi-régi dal... hogy ők miért, nekem miért neem???! - Válaszotokat szeretettel és OKULÁSSAL V Á R O M !!! Itt a hurkaidény és mi szégyenszemre - kanállal szedve - de villával-késsel eszve tüntetjük el az ízletes májas hurkát... KÖSZÖNÖM! - Mamuska*

nyamóka
nyamóka / nyamóka v, 2011-01-23 19:45

Kedves Mamuska! Éppen most kérdeztem meg egy profi hentest, hogy ő hogyan süti a hurkát. :-)
Az ő verziója: A hurkát kis időre langyos vízbe mártja, majd tepsibe teszi, zsír nem kell alá, és minden előmelegítés nélkül betolja a sütőbe, és megsüti. Nem kell feltétlenül megszúrkálni előtte, de egy-két helyen lehet picit, hogy a zsírja köjöjjön. Szerinte attól reped szét többnyire, ha a hideg hurkát beleteszik a forró zsírba, vagy a forró sütőbe, és a hirtelen melegtől reped ki. Ezért szoktak rajta langyos vízben picit melegíteni sütés előtt. Én nem vagyok szakértő, csak tolmácsoltam.
Remélem, sikerült segítenem valamicskét. Üdvözlettel: Éva

Mamuska*
Bloemcake / Mamuska* h, 2011-01-24 02:14

K Ö S Z Ö N Ö M !!!!! Remélem, ennek tudatában, jól sikerül majd a hurkasütésem - Neked hála! - K Ö S Z Ö N Ö M !!!!! Mamuska*

nyamóka
nyamóka / nyamóka h, 2011-01-24 11:16

Igazán nincs mit, remélem, hogy tényleg hasznos lesz a tanács. Sok sikert kívánok! :-) Éva

Audreyy
Bloemcake / Audreyy szo, 2010-12-11 19:28

Sziasztok!
Ne fogjátok elhinni, de én épp arra kerestem rá a neten, hogy hogyan kell megsütni a kolbit. Kaptam a szomszédtól disznótorost, de vagy túl szárazra sikerül, vagy nem sütöm meg rendesen. Én gyakorlott szakácsnak mondhatom magam a családban, de ezzel meggyűlt a bajom, főleg mert nincsenek már őseim, akiktől megkérdezhetném a titkos családi receptet:)
Így KÖSZÖNÖM!, hogy leírtad Petra! :)
Kellemes Ünnepeket mindenkinek!:)

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó k, 2010-02-23 11:58

Nekem azért tetszik a rengeteg gasztro oldal közül legjobban a NO SALTY, mert itt nem szentírás egy recept. Egy ételről akár 6-8 féle leírás is található. Mindenki kiválaszthatja, kipróbálhatja a neki legjobban tetszőt. Ha valami nem tetszik, megírhatja a kritikát, de semmi esetre sem bántó formában. Az izlések különbözők, és ahány ház, annyi szokás.
És még valami. Itt a kezdők is sok segítséget kapnak, rá lehet kérdezni az elkészítési folyamatokra, nem csak recept írója, mások is igyekeznek segíteni. Ez nagyon tetszik.
Sok évtizedes főzési tapasztalat van mögöttem, de még én is tanulok ezekből az oldalakból.
További jó munkát, és sok sikert kívánok Petrának, H.Ildikónak, Kikinek, az Eszternek és a többi sok kedves közreműködőnek.
Üdv.: Zsókadédi

rizsa
rizsa sze, 2010-01-20 19:21

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem jutottak eszembe hasonló gondolatok, mint amit andreas megpendít. Emlékszem mikor beleszaladtam a kakaó "receptjébe". Aztán pár napra rá találkoztam a maradék prézli, tojás összegyűrásából készített izékével, amit imádok és nálunk családi kedvenc. És igen, egy nálunk ebédelő barátném el sem tudta képzelni, mi lehet az valójában. Na én akkor tudtam elfogadni, megérteni az ide felrakott kakaó recept gazdáját.
Ha andreas ezt kicsit átgondolja, akkor talán Neki sem okoz fejfájást egy itt olvasható vajaskenyér recept:)

Kata

Müszi
Müszi sze, 2010-01-20 17:57

Tökéletesen egyetértek azokkal,akik az "andreas oley" féle úgynevezett kritikát nem kritikának tekintik, hanem egyszerűen egy kötözködő, rosszmájú hozzászólásnak !
Ez a stílus a legbántóbb, amivel embereket meg lehet sérteni és köszönjük nem kérünk belőle, nagyon jól meg vagyunk nélküle, még akkor is, ha netán nem tudnánk, hogyan kell késsel, villával enni !
(Bár megnyugtatom, hogy azért tudjuk ! )
Bocsánat, de ez a hozzászólás olyan sértő volt, hogy nem tudtam megállni szó nélkül, pedig legegyszerűbb, ha az ember az ilyeneket észre sem veszi, mert az bántja őket a legjobban !

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp h, 2010-01-11 19:00

Andreas! Részemről sértődöttségről szó sincs, félreérted akkor a jelzésemet. Azért válaszoltam csak, mert próbálom Veled megértetni, hogy ez a blog miről szól. Igenis írkálunk hülyeségeket, mindenféle bugyuta, vagy jópofa történeteket a story címszó alatt, de ettől emberivé válik az egész.Egy idő után már megismerjük egymás humorát, gondolatvilágába betekintést kapunk, s el kezd érdekelni, hogy vajon az illető hogyan készítené a lecsót, vagy mittudoménmit. Másfajta receptoldalakat is lehet találni. Javaslom Neked, hogy próbálj rendszeresen látogatni ide, és kísérd figyelemmel esetleg ki mit főz. Egy idő után úgy is azt választod, ami tetszik Neked, s azt pedig kikerülöd ami nem. Itt azonban a kezdőnek és a haladőnak is joga van bármilyen receptet, még ilyen egyszerűt is felrakni.De! Sokszor találkozom olyanokkal, akik egy tejberizst sem tudnak elkészíteni. Ha ezt mindenkinek ciki lenne közzétenni, megtanítani, akkor soha nem tudnának elkészíteni alapvetően egyszerű ételeket. Jelen esetben tudok olyanokat, akik nem tudják, hogy a kolbászt sütés előtt ajánlatos megszurkálni. (ez az egyszeregy példája) De ez csak egy példa. Értem, hogy Te arra vágysz, hogy egy tuti kolbászreceptet kapj, de akkor csak sóhajtsd el magad itt ezen az oldalon akár, s merem állítani, néhány napon belül valaki jelentkezik kolbászrecepttel. Biztos lehetsz benne, hogy senkit nem bántottál meg, s jön a recept! A kritika nem lenne zavaró, s az embert érdekli is a vélemény, de a stílus, az sokkal jobban bántó. Se hobbiból sem bármiféle alapnak sejtett indokból nem érdemes rosszindulatúnak lenni. Ilyen emberekkel ugyanis tele van a padlás. Ha ezt nem érzed, azon nem tudok segíteni, mert ehhez egy kis empátia kell. A legjobbakat: Mrs Smith

petra
Petra / petra h, 2010-01-11 18:54

Kedves Andreas Oley!
Oldalunk koncepciója, hogy mindenki megtalálja a kedvére való recepteket, konyhai gyakorlottságának és ízlésének megfelelőt. Próbálunk azok segítségére is lenni, akik abszolút kezdőként vetik bele magukat a sütés-főzés örömeibe. Úgy gondolom, és ez a napnál is világosabb, hogy ez a "cikk" nekik szól, nem mindenki tudja feltétlenül, hogyan kell megsütni a kolbászt (hogy vizet öntünk a kolbász alá, megböködjük sütéskor stb..). Nem is a csúcsgasztronómia netovábbjaként áll itt ez a szösszenet (ha így lenne, igazat is adnék), de hiszem, hogy vannak, akik örültek neki, hogy itt van, és jól elfér a többi 3340 recept mellett.
Szeretettel várjuk magának a kolbász elkészítésének leírását, hisz az még nem szerepel nálunk! Sokan örülnének annak is!
Üdvözlettel:
S. Pápa Petra
No Salty
szerkesztő
diplomás, munkájára valóban büszke, lelkes hobbiszakács

Tomymusic
Katona Tamás / Tomymusic sze, 2010-06-30 09:38

Szia!!!

Íme egy kolbász recept,mely számomra bevált,családunk évtizedek óta ezen receptúrát követi,töretlen sikerrel!
Hozzávalók:
-8 kg sertés hús(dagadó,lapocka a legjobb)
-2 kg marha vagy vad hús(nem kötelező,de sokkal finomabb.)
-12 dkg só
-10 dkg fűszerpaprika
-10 dkg őrölt csípős paprika
-8 dkg őrölt bors
-5 dkg őrölt fűszerkömény
-20 kg pürésített fokhagyma
-3 kg szalonna(lehetőleg toka szalonna)

A húsokat nagy lyukú darálón a szalonnával ledaráljuk!Fontos,hogy ne kicsi rostélyon daráljuk,mert akkor szárazabb lesz a kolbászunk,nem lesz finom szaftos.a húst egy edényben gondosan összegyúrjuk a sóval,10 perig állni hagyjuk,aztán hozzáadjuk a többi fűszert,!Többször érdemes átdolgozni,és újra pihentetniés közben megkóstolni.Ezután hurkatöltő segítségével tisztított sertés vékonybélbe töltjük,melyet használat előtt sós-vöröshagymás langyos vízbe áztattunk.
A megtöltött kolbászokat rúdra függesztve egy éjszakát pihentetjük,aztán füstöljük.(sült kolbász készítéséhez nem kell egy éjszakát pihennie)
Egy másik jól bevált módszer,amit én használok:
A daráláshoz fecsíkozott húsokhoz adom hozá az összes fűszert,többször gondosan átdolgozom,és egy abrosszal letakarva hűvös helyen 1 napot állni hagyom.Másnap darálom le,szükség szerint utána ízesítek,és a szokott módon töltöm.Tudom,hogy ritkaság,de a disznótort követő nap szoktam tölteni a kolbászt!Nekem ez a módszer nagyon bevált,véleményem szerint meghálálja azt az egy nap csúszást...
Remélem,sikerült fölkeltenem a kedves felhasználók érdeklődését...
Tomymusic,szakács&zenész...:)

Sancho
Bloemcake / Sancho cs, 2011-03-10 17:47

Egy nagyon fontos dolog lett a receptből kifelejtve: 2 ember aki tölti a kolbászt, meg egy harmadik, aki tölti a pálinkát!

andreas oley
Bloemcake / andreas oley h, 2010-01-11 18:27

Kedves Mrs. Smith!
Nos egy kritikát követöen mindíg természetes az azzal illetett fél, felek sértödöttsége. Ez alapvetö emberi tulajdonság. Ám lehiggadván érdemes a kritika építöjellegét, tanulságként vizsgálni. Azért csak vizsgálni, mert természetesen egyetérteni nem kötelezö azzal. Amit mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy van e alapja, vagy valaki csak hobbiból rosszindulatú
Úgyérzem nem sértettem meg semmijen blogközösséget, maximum az említett cikk íróját, bár a szándékom nem ez volt, és most sem az. Minden tiszteletem a séf-eké, és a recepteket alkotóké, és talán pont ezért nem értem a cikk létrejöttének értelmét. Ha egy japán turisztikai magazinban találunk hasonlót, elsöre még logikusnak is tünne, De nem hinném hogy van a bolygónknak olyan pontja ahol ne húzná fel a szemöldökét az említett sorokat olvasván azt olvasó : "Csak akkor készítjük itthon is, amikor igazán finom, házi készítésű sütnivaló kolbászhoz jutunk. Különben marad a vásárcsarnok sütödéje..." Nem hiszem hogy ideillö lenne a kisdiákok, és a sinus-cosinus példája. A badarság az badarság. Nem tudom ki járt már úgy hogy az eladó azt mondta: "sajnálom ez most nem finom, kihagynám" Hasonló jóidulattal, és a kisdiák példa alposságát követvén, most szeretnék segítségképp én is valami hasznosat írni: sajnos csak a kolbász elfogyasztását követöen fog kiderülni, hogy az finom volt, vagy sem =) Ezt a rizikót kénytelenek leszünk mindíg bevállalni, ha valami hasonlóan magyaros, kulínáris élményre vágyunk. Vaaagy, elkészítjük magunk. És ekkor kellö információ, vagy tapasztaltabb ismerös hiányában beütjük a böngészöbe pl. :sültkolbász recept. És akkor szembetaláljuk magunkat ilyen nélkülözhetetlen jótanácsokkal hogy..., de inkább nem folytatom. Én úgyérzem nem állítok hülyeséget, ha aztmondom : Aki egy étel receptjét keresi, azért teszi mert szeretné elkésziteni. A illusztrált is kép hasznos lehet, de a recept hiányában inkább ingerlö. Merthogy azt még mindíg csak a pecsenyesütö ismeri, mi viszont nem =)
Egy dolog biztos! Az oldal valóban rengeteg, kiváló, és hasznos receptre, és ötletekre épül, amiért jogosan megjár a köszönet! De még most is úgygondolom hogy van különbség kis, és nagy hülyeség között. És ha értelmes embereket céloztak meg az oldal szerkesztésekor, akkor csak az a kédésem hogy ezt az ominózus cikket kinek írták?!
Sajnálom ha megbátottam bárkit is! Ezúton is elnézést!
Baráti üdvözlettel! A.O. (egy sültkolbászkedvelö böngészö) =)

Gargoyle
P. / Gargoyle v, 2010-01-24 13:35

Kedves "sültkolbászkedvelö" andreas! :-)

Gondolom, Te sem fakanállal a kezedben toppantál e világra. Ha volt kitöl tanulnod, szerencsésnek mondhatod magad. De sajnos sokan vannak, akiknek ez nem adatott meg.
Ès epp ezeket az embereket döngölöd a fugába.
Egyébként, ha meg hülyén írod be a böngészöbe, amit keresel, akkor ne azokat hibáztasd, akik ilyen recepteket tesznek fel.
Èn is beírtam a böngészöbe, "házi sült kolbász recept"-ként (mert a sült kolbászt helyesen külön írják - ez nagyban megemeli a helyes találatok számát...arról nem beszélve, hogy te kolbász receptet keresel és nem azt hogyan kell megsütni. a "házi tarhonya" és a "házi fött tarhonya" más eredményt ad majd, hiszen az egyik megadja a leírást, másik az elkészítést...föleg, ha egyben írod) és nahát, láss csodát, az elsö oldal találatai jobbnál jobb otthon elkészíthetö recepteket dobtak fel a No Salty-s helyett. Akkor minek is vagyunk itt? Nem értem. Legközelebb keresgélj tovább és pontosabban írd be mit akarsz, ahelyett, hogy fikázni kezded a legelsöt, ami az utadba akad és épp nem elégíti ki hatalmas, szinte mindent - minket is - kimerítö tudásvágyadat...
http://kaja.zug.hu/hir/hazi-sult-kolbasz_3570.php
Itt még egy szemléltetö videót is megnézhetsz az elkészítéséröl.
Tudod, veled ellentétben, mások azt csinálják, hogy keresgélnek, böngésznek, találnak jó sok házi kolbász receptet, aztán amikor belefutnak egy ilyenbe általában kuncognak egy jót és nem állnak neki litániákat írni arról, hogy nem értik a cikk létrejöttét. Hm...várjunk csak ...egyedül nekem furcsa, hogy mindenki más érti, csak TE nem? :-))))))))
Kézfeltartással jelezze, aki egyetért!
Kösznöm :-D

Baráti üdvözlettel: szintén egy sült kolbász kedvelö, aki itt, ez alapján tudta meg, hogy kell egyáltalán megsütni :-)

u.i.: Azért remélem, találtál kedvedre valót is ezen az oldalon.

Xevronixussor
Bloemcake / Xevronixussor h, 2010-01-11 18:52

Én pl. nem tudtam volna, hogy hogyan kell megsütni a kolbászt, úgyhogy nekem hasznos lenne ez a recept, ha éppen ilyesmivel próbálkoznék.

Szerintem a hozzászólásod stílusa indokolatlanul bántó volt, inkább tekinthető sértésnek, mint kritikának.

A "semmilyen" szót LY-nal írják.

Üdv
Xevronixussor

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp h, 2010-01-11 16:30

Kedves Andreas Oley! Fogadatlan prókátorként szólok most, mert Petrát nem kell félteni, hogy ne tudna főzni, elég ha csak végigfutod a receptjeit. DE. Kérdeznék valamit. Amikor egy tanár tanítja az alsós kisdiákot az egyszer egyre, akkor nem találod furcsának azt a kritizálót, aki a tanárt számon kéri, hogy miért nem a deriválással kezd, vagy a kisdiákot kritizálja, hogy miért nem tudja a cosinus-tangens számolást? Mert ezen a receptoldalon találkozni lehet az alapokkal, és a nehezebb, bonyolultabb receptekkel is. Séf Gergőnek sem derogál ideírni a receptjeit, PEDIG! Tudod ezen az oldalon egy olyan szerencsés blogközösség gyűlt össze, akik nem egymást piszkálják, hanem segítenek, és megosztják egymással a tapasztalataikat. Tudod, több ilyen kellene Magyarországon minden téren, s akkor talán jutnánk is valamire! Tisztelettel üdvözöl: Mrs Smith

andreas oley
Bloemcake / andreas oley h, 2010-01-11 15:11

Nos én a disznótotros sültkolbász receptje után kutatva jutottam erre a remek oldalra, hát innen az ihlet amiért most ide írok.
Már ehez is leírás kell, hogy hogy kell megenni valamit? Tudomásom szerint egy 'recept', egy adott étlelkészítmény javasolt összetevöit, és magát az elkészítés részletes leírását hivatott lépésröl lépésre magában foglalni. Mérhetetlen nagy fantáziára lehetett szükség ezen oldalak megszerkesztésekor =) Inkább idézek : "Csak akkor készítjük itthon is, amikor igazán finom, házi készítésű sütnivaló kolbászhoz jutunk. Különben marad a vásárcsarnok sütödéje..." Ehez már igazán hozzáfüzhették volna hogy "fogyasztása egyértelmü éhségérzet esestén javasolt", aztán jöhetne egy javasolt link a böngészöben ahol a kés, villa szakszerü használatának tudományos útmutatásait találjuk. Soha nem lehet tudni ,még a végén lapáttal álnánk neki =) Gondolom az oldalt többdiplomás, értemiségi géniuszok szerkesztették, és az munkájukra büszkén pezsgöt it is bontottak annak elkészkészültekor. Ezúton is szretnék gratulálni!
Még csak annyi : Anyám borogass!!! =)

sea970
sea970 cs, 2012-01-26 17:26

Valóban nem lapáttal kell enni. De ha késhez és villához nyúlsz, akkor mégiscsak tudunk neked ezen az oldalon valami újat is mondani. A házi sült kolbász ugyanis kézzel fogva, a mustárba tunkolva a legjobb. Ha kissé zsíros lenne tőle az ujjad, akkor az pedig ügyesen a fehér kenyér belébe törlendő. :-)

MZoltán
Bloemcake / MZoltán szo, 2010-12-18 14:05

Szeretném megköszönni minden olyan ember nevében hogy kifejtetted ezt a szép hosszú választ aminek semmi alapja nincs mert most azért mert te PL:Tanyán nevelkedtél és 10 éves korodban már tudtad hogy a kolbászt 40 percig kell sütni 180fokon az egy dolog...
Én nem tudtam és jó volt hogy az 1. oldalon megtaláltam a kérdésre a választ.
Pedig szakácsnak tanulok és lehet hogy meg tudok sütni egy narancsos kacsát 1. osztályúra
de akkor sem tudom hogyan süssek kolbászt ha egyszer soha az életben nem hallottam vagy olvastam róla semmit.

969