Ezért használj külön vágódeszkát a nyers húsokhoz

Az egészséged bánhatja, ha figyelmen kívül hagyod ezt a fontos konyhai tippet.

Ha nyers hússal kell dolgoznod, érdemes néhány fontos dolgot szem előtt kell tartanod. Egyértelműnek tűnhet, de érdemes minden alkalommal meggyőződnöd arról, hogy még nem járt le a hús szavatossági ideje. De akad még egy lényeges dolog, amit figyelembe kell venned a nyers hús esetében, ez pedig a vágódeszka használata és fajtája.

Ezért használj, külön vágódeszkát a nyers húsokhoz

Gondolj csak bele, hogy nemcsak a csirke vagy a többi hús az egyetlen, ami érintkezik a vágódeszkával, hiszen a zöldségek, a gyümölcsök, a kenyér és a sajt szintén olyan ételek, amelyeket egy deszkán szoktunk kockázni, szeletelni vagy aprítani. Szinte biztos, hogy te is ugyanazt a deszkát használod hozzájuk, ami nagyon nagy problémát jelent. Elmondjuk, miért:

Ha ugyanazt a vágódeszkát használod a nyers húsokhoz és más élelmiszerekhez, akkor nő a keresztszennyeződés kockázata.

A nyers húsokon ugyanis gyakran találni olyan baktériumokat, mint a Campylobacter, Salmonella, E.coli vagy Clostridium perfringens. Bár, ezek a mikroorganizmusok főzéssel elpusztulnak, a vágódeszkán még sokáig életben maradhatnak, sőt onnan átkerülhetnek például a friss gyümölcsökre.

Milyen típusú vágódeszkát válassz a húsokhoz?

A műanyag fajták a legjobbak húsokhoz, mert szappannal és forró vízzel vagy a mosogatógépben fertőtleníthetők. A fából készült vágódeszkákat általában kézzel lehet csak elmosni, így csak sajtokhoz, zöldségekhez ajánlott őket használni. Függetlenül attól, hogy milyen étel kerül a deszkára, használat után minden alkalommal alaposan fertőtlenítsd le és szárítsd meg, mivel a nedvesség a baktériumok további elterjedéséhez vezet.

Te külön vágódeszkát használsz az élelmiszerekhez?

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az étel, amit ki nem állhat a horoszkópod

Édes meggymártás hússal, kemény daragaluska, furcsa répafőzelék, csufi kelkáposzta, kesernyés máj? Mindenkinek van legalább egy utált étele... Ajánljuk, hogy győzd le a mumust, és készítsd el a nemszeretem-ételt felnőtt fejjel, egy tényleg jó recept alapján!