Ezért használj külön vágódeszkát a nyers húsokhoz

Az egészséged bánhatja, ha figyelmen kívül hagyod ezt a fontos konyhai tippet.

Ha nyers hússal kell dolgoznod, érdemes néhány fontos dolgot szem előtt kell tartanod. Egyértelműnek tűnhet, de érdemes minden alkalommal meggyőződnöd arról, hogy még nem járt le a hús szavatossági ideje. De akad még egy lényeges dolog, amit figyelembe kell venned a nyers hús esetében, ez pedig a vágódeszka használata és fajtája.

Ezért használj, külön vágódeszkát a nyers húsokhoz

Gondolj csak bele, hogy nemcsak a csirke vagy a többi hús az egyetlen, ami érintkezik a vágódeszkával, hiszen a zöldségek, a gyümölcsök, a kenyér és a sajt szintén olyan ételek, amelyeket egy deszkán szoktunk kockázni, szeletelni vagy aprítani. Szinte biztos, hogy te is ugyanazt a deszkát használod hozzájuk, ami nagyon nagy problémát jelent. Elmondjuk, miért:

Ha ugyanazt a vágódeszkát használod a nyers húsokhoz és más élelmiszerekhez, akkor nő a keresztszennyeződés kockázata.

A nyers húsokon ugyanis gyakran találni olyan baktériumokat, mint a Campylobacter, Salmonella, E.coli vagy Clostridium perfringens. Bár, ezek a mikroorganizmusok főzéssel elpusztulnak, a vágódeszkán még sokáig életben maradhatnak, sőt onnan átkerülhetnek például a friss gyümölcsökre.

Milyen típusú vágódeszkát válassz a húsokhoz?

A műanyag fajták a legjobbak húsokhoz, mert szappannal és forró vízzel vagy a mosogatógépben fertőtleníthetők. A fából készült vágódeszkákat általában kézzel lehet csak elmosni, így csak sajtokhoz, zöldségekhez ajánlott őket használni. Függetlenül attól, hogy milyen étel kerül a deszkára, használat után minden alkalommal alaposan fertőtlenítsd le és szárítsd meg, mivel a nedvesség a baktériumok további elterjedéséhez vezet.

Te külön vágódeszkát használsz az élelmiszerekhez?

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...