4 egyszerű trükk, amivel kiderítheted, hogy rendesen átsült-e a hús

Átsült-e megfelelően a hús? Ez az örök kérdés, ami még egy tapasztalt szakácsot is elbizonytalaníthat. Mutatunk most 4 tippet, amik valóban segíteni fognak eldönteni, hogy elkészült-e már a hús.

Már biztosan veled is előfordult, hogy kivetted a húst a serpenyőből vagy a sütőből, majd kijelentetted hogy „kész a vacsora!". Ám, pár perccel később azzal szembesültél, hogy a hús mégsem készült el teljesen. Ne aggódj, ez mindenkivel megesett már. Most azonban egyszer s mindenkorra tisztázzuk le, hogy pontosan miként is lehet megmondani, hogy megsült a hús.

Íme, a gyors és egyszerű trükkök!
  1. Használj húshőmérőt

    Ha digitális hőmérőt használsz a hús ellenőrzésére, akkor mindig a legvastagabb részén mérd a hőmérsékletet. Ha csontos húst sütsz, akkor ügyelj arra, hogy a hőmérő ne érintse a hővezető tulajdonságú csontot, hiszen így félrevezető eredményt kaphatsz. Ha a hús elérte a szakértők által javasolt belső hőmérsékletet (marha-, borjú-, bárány- és sertéshús: 63°C; hal: 63°C; darált marhahús: 71°C; és baromfi: 73°C), akkor biztosan elkészült.
  1. Ujjpróba

    Míg az élelmiszer-biztonsági szakértők arra biztatják az otthoni szakácsokat, hogy használjanak hőmérőt, addig a profi séfek egy része szereti az „ujjpróbát" referenciaként használni a hús ellenőrzésére. Ehhez a technikához a következő trükköt kell tudnod. Ellazult állapotban csípd meg a kezed húsát a hüvelykujjad alatt, és máris megtudod, hogy nagyjából milyen állagú a nyers hús. Most érintsd meg a középső ujjaddal a hüvelykujjadat, majd csípd meg ugyanott a kezed. Ilyen a közepesen átsütött hús textúrája. Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen a jól átsült hús, akkor érintsd össze a hüvelyk- és a kisujjadat. Az alábbi technika elsajátítása némi gyakorlást igényel, illetve jó tudni azt is, hogy ez a módszer a kisebb húsdaraboknál működik a legjobban.
  2. Szúrd meg a húst

    A következő trükk a mi személyes kedvencünk, ugyanis ez a technika még sosem hagyott minket cserben. Ez a módszer azonban kifejezetten a csirkehúsra vonatkozik. E szerint ha beleszúrsz egy villát a sült csirkébe, és a belőle kifolyó lé vöröses vagy rózsaszínes, akkor még nem készült el a hús. Az átlátszó lé viszont azt jelenti, hogy jól átsült a csirke.

4. Összezsugorodott a hús?

Végül de nem utolsó sorban, íme az utolsó tippünk. Könnyen bajba kerülhetsz, ha például grillezéskor csak a hús külső színét figyeled. Egy szépen grillezett marha vagy sertésszelet ugyanis kívülről fogyasztásra jónak tűnhet, ám belülről még korántsem az. A hús összezsugorodása azonban egy kis segítséget nyújthat. Ha kívülről már sültnek tűnik, de a sütés kezdete óta nem lett kisebb a hús mérete, akkor valószínűleg hosszabb sütési időt igényel. Ha elkezdett már zsugorodni, akkor már majdnem elkészült.

Forrásunk volt.

Te már alkalmaztad korábban valamelyik technikát?


Ezeket a tippeket is érdemes megfogadni!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

6 gyógyszertípus, amit ne a reggeli kávéddal vegyél be

Sokak indítják a reggelüket kávéval, amivel együtt be is szednek bizonyos gyógyszereket. Ez lehet éppen csontritkulás elleni pirula vagy allergiagyógyszer, de az biztos, hogy nem mindegy, milyen, mert a kávé befolyásolhatja a gyógyszer hatékonyságát. Mutatjuk, mit nem szabad kávéval együtt beszedni!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Tavaszi káposztasaláta

Ezt a könnyű tavaszi salátát Apukámtól tanultam. Nagyon szeretjük. :) Hűtőben befőttes üvegbe zárva elvileg 3-4 napig is eláll, de nálunk mindig hamarabb elfogy. :) További képek ...