4 egyszerű trükk, amivel kiderítheted, hogy rendesen átsült-e a hús

Átsült-e megfelelően a hús? Ez az örök kérdés, ami még egy tapasztalt szakácsot is elbizonytalaníthat. Mutatunk most 4 tippet, amik valóban segíteni fognak eldönteni, hogy elkészült-e már a hús.

Már biztosan veled is előfordult, hogy kivetted a húst a serpenyőből vagy a sütőből, majd kijelentetted hogy „kész a vacsora!". Ám, pár perccel később azzal szembesültél, hogy a hús mégsem készült el teljesen. Ne aggódj, ez mindenkivel megesett már. Most azonban egyszer s mindenkorra tisztázzuk le, hogy pontosan miként is lehet megmondani, hogy megsült a hús.

Íme, a gyors és egyszerű trükkök!
  1. Használj húshőmérőt

    Ha digitális hőmérőt használsz a hús ellenőrzésére, akkor mindig a legvastagabb részén mérd a hőmérsékletet. Ha csontos húst sütsz, akkor ügyelj arra, hogy a hőmérő ne érintse a hővezető tulajdonságú csontot, hiszen így félrevezető eredményt kaphatsz. Ha a hús elérte a szakértők által javasolt belső hőmérsékletet (marha-, borjú-, bárány- és sertéshús: 63°C; hal: 63°C; darált marhahús: 71°C; és baromfi: 73°C), akkor biztosan elkészült.
  1. Ujjpróba

    Míg az élelmiszer-biztonsági szakértők arra biztatják az otthoni szakácsokat, hogy használjanak hőmérőt, addig a profi séfek egy része szereti az „ujjpróbát" referenciaként használni a hús ellenőrzésére. Ehhez a technikához a következő trükköt kell tudnod. Ellazult állapotban csípd meg a kezed húsát a hüvelykujjad alatt, és máris megtudod, hogy nagyjából milyen állagú a nyers hús. Most érintsd meg a középső ujjaddal a hüvelykujjadat, majd csípd meg ugyanott a kezed. Ilyen a közepesen átsütött hús textúrája. Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen a jól átsült hús, akkor érintsd össze a hüvelyk- és a kisujjadat. Az alábbi technika elsajátítása némi gyakorlást igényel, illetve jó tudni azt is, hogy ez a módszer a kisebb húsdaraboknál működik a legjobban.
  2. Szúrd meg a húst

    A következő trükk a mi személyes kedvencünk, ugyanis ez a technika még sosem hagyott minket cserben. Ez a módszer azonban kifejezetten a csirkehúsra vonatkozik. E szerint ha beleszúrsz egy villát a sült csirkébe, és a belőle kifolyó lé vöröses vagy rózsaszínes, akkor még nem készült el a hús. Az átlátszó lé viszont azt jelenti, hogy jól átsült a csirke.

4. Összezsugorodott a hús?

Végül de nem utolsó sorban, íme az utolsó tippünk. Könnyen bajba kerülhetsz, ha például grillezéskor csak a hús külső színét figyeled. Egy szépen grillezett marha vagy sertésszelet ugyanis kívülről fogyasztásra jónak tűnhet, ám belülről még korántsem az. A hús összezsugorodása azonban egy kis segítséget nyújthat. Ha kívülről már sültnek tűnik, de a sütés kezdete óta nem lett kisebb a hús mérete, akkor valószínűleg hosszabb sütési időt igényel. Ha elkezdett már zsugorodni, akkor már majdnem elkészült.

Forrásunk volt.

Te már alkalmaztad korábban valamelyik technikát?


Ezeket a tippeket is érdemes megfogadni!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...