Az ok, ami miatt nem kellene házi kedvencedet nyers hússal etetned

Bár egészen egyértelműnek tűnhet, hogy nyers húst adj a kis kedvencednek otthon, egy kutatás rávilágított arra, milyen veszélyekkel járhat ez.

A nyers hús miatt veszélyes és nehezen elpusztítható baktériumok kerülhetnek az emberek és a haszonállatok szervezetébe – írja a 24.hu a Science Alert cikke alapján.

A tudósok szoros összefüggést találtak a nyers hússal etetett kutyák és a széles spektrumú ciprofloxacin antibiotikummal szemben rezisztens Escherichia coli baceriát (E. coli) ürítő kutyák között. Ezt a Bristoli Egyetem kutatói 600 egészséges háziállaton végzett vizsgálat után állapították meg.

Az ok, ami miatt nem kéne házikedvencedet nyers hússal etetned

Mi az az E. coli?

Az E. coli az emberek és az állatok egészséges bélmikrobiomjának részét képezi. A legtöbb törzs ártalmatlan, de vannak olyanok, melyek komoly problémákat okozhatnak. Amennyiben fertőzés lép fel, sürgős antibiotikumos kezelést igényel az állapot.

Engedjük el a nyers húst

A kutatás eredménye igencsak megdöbbentő és riasztó, különösen azért mert a vidéki kutyák esetében leggyakrabban azonosított E. coli törzsek megegyeztek a szarvasmarhákban is előfordulókkal. A városi kutyák esetében azonban inkább az emberekben talált törzsekre hajazott az eredmény.

Éppen ezért a szakértők szerint, jobb, ha nem nyers hússal etetjük a kutyáinkat, emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy csökkenteni kéne az antibiotikumok használatát azokon a farmokon, ahonnan a kutyatápok származnak, mivel ez a gyakorlat elősegíti az antibiotikum-rezisztencia kialakulását.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Címlapról ajánljuk

4 jel, hogy ideje lecserélni a vágódeszkád

Egy jó minőségű vágódeszka tényleg lehet befektetés: sok évig használhatjuk konyhánkban, természetesen megfelelő odafigyelés és ápolás mellett. Azonban még így is eljöhet az a pont, amikor be kell látnunk, hogy eljött a csere ideje – az erre utaló jelek alant következnek.

Lakos Benedek

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.