5 nyárias feltét a főzelékedre, ha soknak érzed a fasírtot

Nyáron mást kíván a gyomor, könnyebb, kevésbé zsíros alternatívák kerülnek előtérbe minden téren. A főzelékekre pakolt feltétek ranglistáján is hátrébb sorolódik a fasírt, a vagdalt…de mi veheti át a helyüket?

A nyár főzelékszempontból kiváló időszak: egy sor szezonális, friss alapanyagot használhatunk, nem kell folyton a mirelitre hagyatkozni. A feltétek azonban már kevésbé szerencsések, hiszen a nagy melegben nem mindig kívánja az ember a húst, gyakran felmerül hát a kérdés, hogy mi kerüljön így a főzelék tetejére. Alább következik most 5 kreatív feltétajánlat, amit akkor is elővehetünk, ha a fasírt vagy a pörkölt túl sok lenne a gyomornak.

5 nyárias feltét a főzelékedre, ha soknak érzed a fasírtot

Tojás, minden formában

A tojás egész évben valid feltétopció, hiszen kiválóan passzol szinte az összes fajta főzelékhez. Mégis, ilyenkor, nyáron gyakrabban elővesszük – hasonlóan laktató tud lenni, mint egy szelet hús vagy fasírtgolyóbis, mégsem ad annyi munkát a gyomornak.

Készítsünk rántottát, tükörtojást, buggyantottat vagy omlettet: kedvünk és ízlésünk szerint párosíthatjuk a tojásfeltéteket a főzikhez.

Bundás kenyér

Egy lépéssel továbbvihetjük a tojásos tematikát, ha egy fokkal izgalmasabb, szokatlanabb feltétre vágyunk. A bundás kenyér gyakrabban jelenik meg reggeli ételként asztalainkon, semmint feltétként, köretként – mégis, ha egyszer kipróbáljuk, meglátjuk majd, milyen jól tud működni egy borsó-, zöldbab- vagy spenótfőzelék tetején.

Zöldségpörkölt

Sokan ódzkodnak a vegetáriánus pörköltektől, azt mondván, hogy ezek nem laktatóak, túl könnyűek és szinte egy másik főfogás kell melléjük ahhoz, hogy az ember rendesen jóllakjon. Nos, ez a másik főétel simán lehet egy főzelék.

Egyedül arra érdemes figyelni, ha pörköltet választunk feltétnek, hogy ne eresszünk egy tálba két hüvelyest. Ne kínáljuk a borsófőzeléket ugyanabból a zöldségből készített pörkölttel, inkább válasszuk helyette a gombát, padlizsánt vagy cukkinit…vagy, amit csak szeretnénk.

Tócsni, tócsi, lapcsánka

Szintén egy furcsának tűnő választás, ami azonban – ha megadjuk neki – abszolút meghálálja a bizalmat. Figyeljünk rá, nehogy túl olajos legyen a krumplilepény, mert ezzel ugyanazt a hatást érnénk el, mint egy zsíros pörkölttel.

Mivel nincs túl karakteres íze, szinte bármilyen főzelék mellett megállja a helyét a tócsni, ráadásul ropogós textúrája is sokat hozzáadhat az élményhez.

Ropogós falafelgolyók

Ha pedig már úgyis ropogós feltétekről beszélünk: semmi nem lesz texturálisan izgalmasabb egy falafelgolyónál, ami kívülről aranybarna és roppanós, belül azonban szinte szaftos, szájban olvadós. A hüvelyes párosításra itt is figyeljünk, bár a csicserigolyó akár még egy borsófőzelék tetején is jól szerepelhet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is ismerd meg:

Legújabb receptek

Téli orjaleves lassú tűzön főzve

Ez az orjaleves igazi időutazás a nagymama konyhájába: lassan fő, csontból, zöldségből és szeretetből. Aranyló, telt ízű leves, amit disznóvágáskor vagy vasárnapi ebédre is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nosalty-kvíz: Hány mérgező gombát ismersz fel a képekről?

Amíg tart a gombaszezon, és az erdőt járjuk, addig szinte biztosan lépten-nyomon mi is belebotlunk az erdő apró lakóiba. Igen ám, de érdemes körültekintően közeledni feléjük, ugyanis nem mindegyik híres jószándékáról. Most olyan gombákat kell felismernetek képekről, melyek hazánkban is megteremnek, azonban mérgező hatásuk miatt tilos a fogyasztásuk.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...