A magyaros, urambocsá' menzás főzelékek renoméja nem túl rózsás, ez köztudott. Sok a lisztcsomó és a rántás, nehéz, gipszszerű a textúra, nem sok élményt nyújtanak. Természetesen az évek alatt milliónyi újító recept született a klasszik főzelékek feljavítására, de ötletelni mindig lehet, hiszen rossz emlékek ide vagy oda, a krumplifőzelék, a spenót és a zöldborsófőzelék nagy kedvencek mai napig.
Most az elsőt vesszük górcső alá, és ajánlunk 5 receptúrát és ízesítést a krumplifőzelékhez, ha elrugaszkodnál a magyaros változattól.
Kattints a galériára, nyílnak a tippek!
5 variáció krumplifőzelékre, hogy feldobd, ha uncsi a magyaros
Curry + (alternatív) tej
Vesd be a napsárga curry fűszerkeveréket, megéri, de ha nagyban játszol, a currypaszta lesz a nyerő! Sárga, zöld vagy piros paszta is isteni lesz, ehhez is megy a kókusztej vagy -krém (illetve sima tej, zabtej, rizstej) és a koriander is, de a friss petrezselyemmel sem nyúltok mellé! Lime és citrom legyen a savas hozzávalód ecet helyett!
Paradicsompüré
Főzd majdnem készre a burgonyát vízben, fűszerezed, ahogy szoktad (pl. a kömény és a babér megy hozzá), de a végén ne habard be tejtermékkel, hanem zuttyants bele egy kevés (sok) paradicsompürét, esteleg picike cukrot, ha édesebben szereted. Kész is a paradicsomos krumpli, recept itt!
Citrom + kurkuma + joghurt
Egy könnyed, joghurtos burgonyafőzeléknek istenien áll a sárga, kevésbé hangsúlyos ízű kurkuma, gyönyörű színt ad neki, de menjen bele nem kevés reszelt citromhéj és -lé is! Ha túl savanykás neked így, a kókuszkrém megint segítségedre lehet, vagy egy picike cukor. Snidling mehet a tetejére!
Lecsós/ajváros alap
Lecsós krumplifőzelék? Miazhogy! Indítsd olaj-paradicsom-paprika-hagyma négyesén a főzést, menjen rá a krumpli, forgasd át, só, bors, esetleg fokhagyma, a végén pedig tejfölös habarás...isteni magyaros lesz! De a vízben főtt krumplihoz a végén lecsókrémet vagy esetleg ajvárt adagolva is hasonló ízvilágot kapunk!
Receptajánló:
Még több gasztrotipp itt: