8 dolog, amit (eddig) nem tudtál a Nutelláról

Február 5-én ünnepeljük a Nutella világnapját, ezért hoztunk pár érdekességet erről a szupernépszerű finomságról.

Hogyan született?

1806-ban Napóleon kontinentális blokádja miatt (amivel be akarta fagyasztani a brit kereskedelmet, majd világuralomra törni) többek között a csokoládé ára is az egekbe szökött. Ezért a Torinóban élő csokoládékészítők tört mogyoróval hígították fel megmaradt készleteiket. Ez volt a Nutella őse, ami a „gianduia” nevet viselte.

150 évvel később, a 2. világháború alatt Hitlernek köszönhetően ismét elérhetetlenné vált a csokoládé. Ekkor az olasz Pietro Ferrero az éhezés megfékezésére készítette el az első "újkori" mogyorós csokoládékrémet, amit 1964-ben keresztelt el Nutellának.

Rengeteg mogyoró

A világ mogyorótermésének egynegyedét - körülbelül 100 ezer tonnát - a Ferrero vásárolja fel. Csak, hogy el tudd képzelni, mennyi mogyoró is ez: két évnyi felvásárolt terméssel meg lehetne tölteni a római Colosseumot.

Gyorsan kapkodják

Hihetetlen, de 2,5 másodpercenként eladnak egy üveg Nutellát. De miért is olyan hajmeresztő ez? Mert körülbelül 8 másodperceként születik egy baba a Földön.

Amerika lemaradt

Furán hangozhat, de az amerikaiaknak sokáig kellett várnia a mogyorókrémre. Míg Európában már 1964-től vásárolható volt a termék, addig Amerikában egészen 1983-ig (igen, majdnem 20 évet vártak rá) nem volt elérhető.

A Föld körül

Rengeteget költ az emberiség Nutellára. Hogy mégis mennyit? Pontosan 1,4-szer körbeérné a Földet az az összeg, amit erre az édességre elköltött eddig a világ.  Ez pedig napról-napra csak növekszik.

Szinte mindenhol kapható

A világon összesen 195 hivatalosan is elismert ország van, ezekből összesen 165-ben megvásárolható a Nutella.

Így lett a világnap!

2007-ben két blogger és Nutella-imádó február 5-ét nevezte ki nemzetközi Nutella-napnak. 2015 óta az alapítók kérésére a Ferrero cég fennhatósága alá tartozik a jeles esemény.

Több könyv is róla szól

Mivel nagyon népszerű finomságról van szó, ezért nyilván több receptkönyv is készült már, amiben a Nutella a fő alapanyaga a csodálatos fogásoknak.

Szóval, ha teheted akkor ma mindenképpen kanalazz bele egy üveg Nutellába, ha pedig ennél kicsit többet szeretnél, akkor készíts el egy süteményt, amibe a kedvenc mogyorókrémedből is kerül bele egy kiadós adag.


Még több Nutella:

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek