Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nincsenek tiltott, csak kerülendő ételek

Akár egészségesen szeretnél étkezni, akár fogyni szeretnél, akad 1-2 ételcsoport, amit érdemes inkább elkerülni.

Ha törekszel a vegyes, változatos, kiegyensúlyozott étrend megvalósítására, akkor van néhány alapelv, amit érdemes betartani. Többek között figyelemmel kell lenni a makro- (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) és mikrotápanyagok (rostok, vitaminok, ásványi anyagok) sokaságára, hiszen ezek lesznek tested építőkövei.

Van azonban köztük pár olyan összetevő, amit, jobb, ha távol tartasz magadtól és az étkezéseid során minimalizálod azok bevitelét. Melyek ezek?

1. Hozzáadott cukor

Az ételeinkben található szénhidrátok alapvetően két nagy csoportra oszthatók: egyszerű és összetett szénhidrátokra. Az egyszerű szénhidrátok, például a szőlő-, a gyümölcs- és a tejcukor gyorsan szívódnak fel, így azonnali energiaforrást biztosítanak, vércukorszintünket rövid időn belül megemelve.  Ezeket az egyszerű szénhidrátokat, amik úgy adnak – egyébként igen nagy mértékű, üres – energiát a testednek, hogy mellette nem juttatsz be hasznos egyéb anyagokat, például vízben oldódó, vagy nem oldódó rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, a szakma egészen egyszerűen luxuskalóriáknak hívja. A gyors vércukorszint-emelkedés és –zuhanás eredménye pedig az lesz, hogy sokkal hamarabb leszel újra éhes egy szelet tejcsokitól, mint egy teljes kiőrlésű kenyérből készült hozzáadott cukrot nem tartalmazó lekváros kenyértől.

Hozzáadott cukornak minősül a fehér cukor, ezen gondolom, nem lepődsz meg. Ezen felül sok olyan élelmiszer van, ami közé és a kristálycukor közé gyakorlatilag egyenlőségjelet tehetünk energia- és szénhidráttartalomban: ide tartozik a barna cukor, a méz, a fruktóz-, a juhar-, az agavészirup is. A különbség minimálisnak mondható, ezért ezek fogyasztását is érdemes minél alacsonyabb szintre szorítani, az ajánlások a napi energiabevitelünk maximum 10%-ban engedélyezik ezeket a cukrokat, de várhatóan 5%-ra fogja az ajánlását a WHO módosítani.

Olvastad már?:

Állj ellen az édes kísértésnek!

2. Magas zsírtartalmú tej és tejtermékek

Egy egyszerű példa: ha naponta megiszol 3 tejeskávét, amibe 2 dl 3,6%-os zsírtartalmú tejet öntesz, megiszol 420 kalóriát. Ha azonban a magas zsírtartalmú tejet lecseréled soványabb változatra, akár 1,5%-ra, akkor a kávéid csupán 264 kalóriát tartalmaznak, azaz 156-tal kevesebb kalóriát vittél be a szervezetedbe. Ez sokat számít fogyókúra esetén (éves szinten ennyi pluszenergia 7,5 kg hízást eredményezhet!), illetve abban az esetben, ha a laborértékeid magas vérzsírszinteket mutatnak. Ne csak a tej, a tejtermékek esetén is figyeld a zsírtartalmat!

Azt se felejtsd el, hogy az utóbbi időben köztudatba került transzzsírok természetes formában a kérődző állatok tejében találhatók meg legnagyobb mértékben, így ezért is hasznos lehet a tejzsír bevitelének csökkentése is.

Olvastad már?:

Jó zsírokkal az egészségünkért

3. A fehér, azaz nem teljes kiőrlésű termékek

Legyen az kenyér, tészta, sütemény vagy rizs, törekedj a teljes kiőrlésű, illetve a barna rizs fogyasztására. A teljes kiőrlésű termékek – szemben a fehér változatokkal – tartalmazzák a gabonaszem minden részét, a külső korpát is, ami nagyon előnyös tulajdonság rost- és vitamintartalom szempontjából. Szerencsére az elmúlt években megnőtt a választék a boltok polcain, ne félj kísérletezni, próbálj ki olyan új dolgokat, mint a teljes kiőrlésű tönkölyliszt, teljes kiőrlésű durumtészta, vagy épp a konyhakész barna rizs. Ezek sokkal lassabban emelik a vércukorszintedet, mint a fehérlisztből készült társaik, de B-vitamintartalmuk is magasabb.

4. Feldolgozott húskészítmények, különösen a magas zsírtartalmúak

A feldolgozott hústermékek, mint amilyen a baconszalonna, a paprikás szalámi, a téliszalámi, a fokhagymás felvágott, de akár a párizsi vagy a virsli is, magas zsírtartalmúak, szemben a színhúsok nagy részével, melyek jellemzően inkább fehérjében gazdagok (persze most nem az oldalasra és a csirkeszárnyra gondolok!). A felvágottak további hátránya a magas nitrittartalom, ami a pácsók felhasználásával kerül a termékbe, amiből ún. nitrozaminok képződhetnek a termékben, megemelve ezzel a feldolgozott hústermékek daganatkeltő hatását.

Ha felvágottat vásárolnál, az üzletben figyelj rá, hogy magas hústartalmú terméket keress a polcon, vagy a pultban.

5. Amiről nem lehet eleget beszélni: a konyhasó

Mi, magyarok sokszorosát fogyasztjuk el a napi ajánlott só bevitelnek, ez pedig rossz hatással lehet vérnyomásunkra, valamint növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is.

Felejtsük el, hogy kóstolás nélkül sózunk meg ételeket, helyette inkább használjunk gazdagabban zöldfűszereket, amik tökéletesen kiemelik az ételek ízét, vagy használjunk ételeinkhez olyan élelmiszereket (például jó minőségű parmezán sajtot), ami már természetesen tartalmaz sót.

Ha ezeket figyelembe veszed étrended összeállításakor, máris nagy lépést tettél a saját, és családod egészségének megőrzése érdekében.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Wed, 2016-04-20 09:05

Nagyon sok megszívlelendő tanácsot olvastam a cikkben, ezért csak két dologra szeretnék reagálni.
1. A sót valamennyire rehabilitálták, nem olyan nagy mumus, mint gondoltuk. Ízesen, ne mértéktelenül. Viszont a nagyon felkapott Himalája sóban található a legtöbb nátrium, míg az Erdélyi só a legtisztább.
2. Teljes kiőrlésű lisztek. Biztos forrásból, Pékmestertől tudom, hogy a teljes kiőrlésű búza héja nem mentes a toxikus anyagoktól. Ő mondta: a tavalyi év különösen rossz, sok gombával fertőzött gabonát adott. Ezt csak úgy lehet eltávolítani, ha lecsiszolják a héjat, és ezzel a rostokat is Ő inkább dúsítja a fehér lisztet és útifű maghéjat ad hozzá.
Ez elgondolkodtató, bár ez csak egy vélemény, érdemes utánanézni a témának. Köszönöm a cikket, nagyon hasznos.