Rabszolgák, akik meghatározták, mit eszik Amerika – indul a High on the Hog című gasztrosorozat második évada

Történelem, kultúra, szórakoztatás, afro-amerikai virtus, és a rabszolgaság szomorú, mindent átható emléke, mindez gasztronómiai vonatkozásban. Új évaddal rukkol elő a High on the Hog!

Mi is írtunk róla (ajánló oldalt), amikor is tavaly májusban elindult a Netflixen egy különleges, négyrészes gasztrosorozat High on the Hog: How African American Cuisine Transformed America címmel az amerikai rabszolgatartás és a gasztronómia kapcsolatáról, és arról, hogy mennyiben befolyásolták és alakították az afro-amerikaiak az USA kulináris hagyományait.

A sorozat több egy szimpla főzős műsornál, hisz az ételeken keresztül olykor lelkileg roppant megterhelő részleteket idéz fel az amerikai történelem rabszolgasori fejezetéből. Jessica B. Harris azonos című könyvén alapulnak a képsorok, aki maga is feltűnik az első részben. Az ételek pusztán médiumként szolgálnak; elmesélik egy hányattatott múltú csoport történetét, akik a sanyarú körülmények ellenére az egész országot meghatározó ételkultúrát hoztak magukkal (és létre az ültetvényeken).

A műsor házigazdája Stephen Satterfield, a sommelier- és szakácsmúlttal rendelkező gasztroújságíró, aki elfeledett történeteket és történelmet tár fel előttünk. Az út során, mely Nyugat-Afrikán, Texason vagy akár New Yorkon át vezet, kiderül, hogy az afrikai alapanyagok és a feketék szaktudása alapjaiban formálta az USA ételhagyományait. A street food jellegű helyektől kezdve a fine dining miliőig minden helyet kap.

Mikor jön ki az új évad, és miről fog szólni?

Egyelőre semmit sem tudni biztosra, de a fekete gasztronómia illetve kultúra története és az utazás folytatódik, hiszen az első évad is igen pozitív visszajelzéseket kapott világszerte. Egy lehetséges scenario szerint az új évad a könyv második felére koncentrál majd, esetleges kitekintéssel a koronavírus hatásaira. Keressétek majd a Netflixen!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.

Címlapfotó: Netflix.com


Még több gasztroérdekesség itt:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...