Rabszolgák, akik meghatározták, mit eszik Amerika – indul a High on the Hog című gasztrosorozat második évada

Történelem, kultúra, szórakoztatás, afro-amerikai virtus, és a rabszolgaság szomorú, mindent átható emléke, mindez gasztronómiai vonatkozásban. Új évaddal rukkol elő a High on the Hog!

Mi is írtunk róla (ajánló oldalt), amikor is tavaly májusban elindult a Netflixen egy különleges, négyrészes gasztrosorozat High on the Hog: How African American Cuisine Transformed America címmel az amerikai rabszolgatartás és a gasztronómia kapcsolatáról, és arról, hogy mennyiben befolyásolták és alakították az afro-amerikaiak az USA kulináris hagyományait.

A sorozat több egy szimpla főzős műsornál, hisz az ételeken keresztül olykor lelkileg roppant megterhelő részleteket idéz fel az amerikai történelem rabszolgasori fejezetéből. Jessica B. Harris azonos című könyvén alapulnak a képsorok, aki maga is feltűnik az első részben. Az ételek pusztán médiumként szolgálnak; elmesélik egy hányattatott múltú csoport történetét, akik a sanyarú körülmények ellenére az egész országot meghatározó ételkultúrát hoztak magukkal (és létre az ültetvényeken).

A műsor házigazdája Stephen Satterfield, a sommelier- és szakácsmúlttal rendelkező gasztroújságíró, aki elfeledett történeteket és történelmet tár fel előttünk. Az út során, mely Nyugat-Afrikán, Texason vagy akár New Yorkon át vezet, kiderül, hogy az afrikai alapanyagok és a feketék szaktudása alapjaiban formálta az USA ételhagyományait. A street food jellegű helyektől kezdve a fine dining miliőig minden helyet kap.

Mikor jön ki az új évad, és miről fog szólni?

Egyelőre semmit sem tudni biztosra, de a fekete gasztronómia illetve kultúra története és az utazás folytatódik, hiszen az első évad is igen pozitív visszajelzéseket kapott világszerte. Egy lehetséges scenario szerint az új évad a könyv második felére koncentrál majd, esetleges kitekintéssel a koronavírus hatásaira. Keressétek majd a Netflixen!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.

Címlapfotó: Netflix.com


Még több gasztroérdekesség itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek