Nem patron, nem pardon, hanem padron

A paprika szeretete unokáimnál leginkább szinusz hullámmal ábrázolható. Nemrég hullámvölgyben tartottunk, aztán megkóstolták a padront, és…

Amikor éppen a nemszeretem-korszakot éljük, néhány trükköt bevetek, hogy a szendvicsből, rántottából, mindenféle más ételből ne maradjanak a tányéron a paprikadarabok. Olyankor legjobb segítőtársam a reszelő. Aprítva aztán kerül bőven paprika húsgombócba, tócsniba, szendvicsbe, gond nélkül megeszik. Legutóbb azonban egy huszárvágással minden ellenkezést megoldott a padron.

Annyit elöljáróban elmondanék, hogy nem kergettek az asztal körül gyerekkoromban, hogy márpedig padront kell ennem. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy egyetlenegyszer tukmáltak belém ételt, jelesül a tejlevest, amitől viharos gyorsasággal szabadultam meg. (Még most is beleborzongok, brrr…) A másik ok, hogy egyáltalán nem ismerték sem szüleim, sem én a padront. És ez így is maradt még néhány évtizedig.

Lássuk végre, mi is az a padron! Nem más, mint egy kicsi, zöld spanyol paprika, enyhe és csípős változata is létezik. Unokáim találkozása vele pedig a legutóbbi Street food show-n esett meg, ahol az egyik sláger a sült padron volt. Elkészítése nagyon egyszerű, mert a paprikát bő, forró olívaolajba dobják, pár perc alatt átsütik, mehet rá jóféle tengeri só, és a szárát, csészelevelét két ujjunk közé csippentve, hamm, bekapjuk! (Azóta már Padron néven ételbár is nyílt, ahol a sült paprika mellett spanyol tapasok és más finomságok is kaphatók.)

Nem túlzás, de több tányérkányi padront tüntettünk el pillanatok alatt. Hja, kérem, mire képes a divat! Biztos, ami biztos, már beszereztem egy tasak magot, jövőre padrontermesztésre adom a fejem.

Mari nagyi

Hozzászólások (2)

Máténagyi

hát még milyen finom a MAGYAR paprikából készült sült paprika!akár gáz t?zhely vas láng elosztóján is lehet sütni,és nem olajos..utána sózni..igaz nem lehet egyben meg enni,mert minél nagyobb és vastagabb,annál finomabb!!

fagyufa

Ahogy tudod, számomra a paprika tiltólistán van. Spanyol körutunk eredménye: barátokkal tapasoztunk, kikértek minden földi jót, és rám való tekintettel csak fél adagot ebb?l a zöld Padron csodából. Életem egyik meghatározó élménye, végre tudtam enni paprikát úgy, hogy nem lettem rosszul t?le!!! Hol lehet nálunk beszerezni?

Veres Mari

A Horánszky utca 10.-ben van a Padron étterem, a tulajdonos, Beck László talán tud segíteni. Említheted a NoSalty-cikket is esetleg, talán emlékszik rá.

Címlapról ajánljuk

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek