Nem patron, nem pardon, hanem padron

A paprika szeretete unokáimnál leginkább szinusz hullámmal ábrázolható. Nemrég hullámvölgyben tartottunk, aztán megkóstolták a padront, és…

Amikor éppen a nemszeretem-korszakot éljük, néhány trükköt bevetek, hogy a szendvicsből, rántottából, mindenféle más ételből ne maradjanak a tányéron a paprikadarabok. Olyankor legjobb segítőtársam a reszelő. Aprítva aztán kerül bőven paprika húsgombócba, tócsniba, szendvicsbe, gond nélkül megeszik. Legutóbb azonban egy huszárvágással minden ellenkezést megoldott a padron.

Annyit elöljáróban elmondanék, hogy nem kergettek az asztal körül gyerekkoromban, hogy márpedig padront kell ennem. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy egyetlenegyszer tukmáltak belém ételt, jelesül a tejlevest, amitől viharos gyorsasággal szabadultam meg. (Még most is beleborzongok, brrr…) A másik ok, hogy egyáltalán nem ismerték sem szüleim, sem én a padront. És ez így is maradt még néhány évtizedig.

Lássuk végre, mi is az a padron! Nem más, mint egy kicsi, zöld spanyol paprika, enyhe és csípős változata is létezik. Unokáim találkozása vele pedig a legutóbbi Street food show-n esett meg, ahol az egyik sláger a sült padron volt. Elkészítése nagyon egyszerű, mert a paprikát bő, forró olívaolajba dobják, pár perc alatt átsütik, mehet rá jóféle tengeri só, és a szárát, csészelevelét két ujjunk közé csippentve, hamm, bekapjuk! (Azóta már Padron néven ételbár is nyílt, ahol a sült paprika mellett spanyol tapasok és más finomságok is kaphatók.)

Nem túlzás, de több tányérkányi padront tüntettünk el pillanatok alatt. Hja, kérem, mire képes a divat! Biztos, ami biztos, már beszereztem egy tasak magot, jövőre padrontermesztésre adom a fejem.

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!