Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nem elég csak nevetni, heti egyszer sírni is kell!

Mi a stresszmentes és kiegyensúlyozott élet titka? Azt eddig is tudtuk, hogy a nevetés segít, de ezek szerint a sírás is.

Számos kutatást végeztek arról, hogy mire van szükség a stresszmentes élethez. Most egy japán professzor azt állítja, hogy a nevetésen és az alváson kívül a stressz enyhítésének egyik leghasznosabb módja a sírás.

A könnyek tanára

Hidefumi Yoshida, aki magát a könnyek tanárának nevezi, rendszeres workshopokat és előadásokat tart a sírás pszichológiai előnyeiről Japánban. Yoshida elmondása szerint, amikor egy érzelmes zene, egy szomorú film, vagy egy könnyfakasztó történet hatására sírunk, a paraszimpatikus idegrendszer aktiválódik, lassul a szívverésünk és lecsendesül az elménk. Az kutató szerint, ha hetente egyszer sírunk, csökkenthetjük a stressz mértékét az életünkben.

2014-ben, Yoshida és Hideho Arita, a tokiói Toho Egyetemen Általános Orvostudományi karának professzora közösen indítottak egy előadássorozatot, ami a sírás előnyeit hivatott bemutatni. Iskolákban és munkahelyeken is egyaránt sikert arattak, és egyre több helyre hívták meg őket. Yoshida meggyőződését a japán Times is megerősíti:

„A sírás sokkal hatékonyabb stresszcsökkentő hatással bír, mint a nevetés vagy az alvás.”

A nevetés mellett néha sírj is

Szeptemberben az Osaka Gimnáziumban tartott egy előadást Yoshida, ahol tizenéves diákok néztek meg egy olyan filmet, ami könnyekre fakasztotta őket. Ezt követően leírták, miként hatott rájuk a film, milyen érzelmeket indukált: az eredményeket elemezve Yoshida állítása, miszerint a sírás stresszcsökkentő, újabb bizonyosságot nyert.

Yoshida azonban nem az első, aki a sírás nyugtató hatásáról írt és beszélt. 1981-ben William Frey, a Minnesota Egyetemen végzett Tear Expert, vagyis Könnyszakértő című tanulmányában azt állította, hogy a sírás után endorfin szabadul fel, ami elősegíti a boldogság és a jólét érzését.

Ezeket olvastad már?

via

címlapfotó: El Nuevo Herald

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!