A tápanyagokban gazdag és könnyen elkészíthető cukkini nemcsak sokoldalúságot és ízt kínál – az elkészítés módjától függően egészségügyi előnyökkel jár. A cukkini egy elképesztően sokoldalú tökféle, amit szerte a világon számtalan recepthez felhasználnak. Itthon, Magyarországon általában grillezzük, megtöltjük vagy főzelékhez lereszeljük. De vajon meg kell-e pucolni, mielőtt elkészítenénk?
Kattints a képre, hogy megtudd, miért hagyd meg a cukkini héját!
A cukkini héja
A zöldség külső bevonata tele van élelmi rosttal, ami segíti az emésztést és hozzájárul az egészséges vércukorszint fenntartásához. Így, ha meghámozzuk, az nemcsak a rosttartalmát csökkenti, hanem az értékes antioxidánsokat, például a karotinoidokat is eltávolítja, amelyek túlnyomórészt a héjban találhatók. Mint tudjuk, az antioxidánsok döntő szerepet játszanak a szervezet szabad gyökök elleni védelmében és az általános egészségi állapot javításában.
Íz és állag
A tápanyagtartalmon kívül az elkészült ételek minőségében is szerepet játszik, hogy meghagyjuk-e a héjat vagy sem, hiszen ez a külső réteg fokozza az ételek állagát és ízét. Főzéskor a héj segít megőrizni a cukkini szerkezeti épségét, megakadályozva, hogy túlságosan pépes legyen. Az enyhén ropogós textúra kellemes kontrasztban áll a belső zsenge hússal, így változatosságot kölcsönöz az ételeknek. A héj egyébként finom is, enyhén kesernyés ízű, így remekül kiegészíti a cukkini enyhén édes belső részét. A cukkini héjával tehát is javítható az étel tápanyag-profilja, állaga és íze egyaránt.
Zöld szempontok
Ha nem hámozzuk meg a zöldséget, az igen kis lépés a környezet szempontjából, de mint tudjuk, sok kicsi sokra megy! Ha tehát megtehetjük – és látjuk, hogy megtehetjük –, akkor ezzel is csökkenthetjük a konyhai hulladék mennyiségét. A héj teljes mértékben ehető, és az elfogyasztásával fenntarthatóbbá válik a főzési gyakorlatunk, a hulladékmennyiséget pedig minimalizálhatjuk.
Mikor érdemes meghámozni a cukkinit?
Annak ellenére, hogy számos előnye van a héj megtartásának, vannak olyan helyzetek, amikor mégis jobban járunk, ha meghámozzuk a cukkinit. Például, ha a zöldséget tartósítás céljából viaszossá tették, akkor a hámozás elkerülhetetlen az ehetetlen viaszréteg eltávolításához. Ugyanígy kell eljárnunk azoknál az ételeknél, amelyeknél simább állagot kívánnak, például egyes leveseknél vagy püréknél. Végül, ha a külső héj túlságosan keménynek, foltosnak vagy sérültnek tűnik – például egy öregebb zöldségnél –, akkor is jobban járunk, ha megválunk tőle.
Még több az egészségről: