Ízesítsd a tejszíned az ezerszer istenibb desszertek érdekében

A tejszín önmagában is zseniális, azonban gazdag, természetesen édeskés íze kiegészülhet különböző aromákkal, ráadásul egy borzasztóan egyszerű folyamat során. A Napi Tipp megmutatja, hogyan varázsolhatod citrusossá, fahéjassá, csípőssé.

Tejszín. Sok mindenre használjuk sütéskor, desszertek készítésénél – a lágy habtól kezdve, a csokoládékrémeken át egészen a sodókig rengeteg receptben szerepelhet. De mi lenne, ha nem hagynánk csak úgy, önmagában színre lépni, hanem különböző ízekkel bolondítanánk meg a zsíros tejterméket? A tejszín ízesítése gyerekjáték, és egy kiváló módja annak, hogy különlegesebbé, egyedibbé tegyük desszertjeinket. Nézzük, mi a teendő!

Ízesítsd a tejszíned az ezerszer istenibb desszertek érdekében

Infúzió (de nem az a fajta)

Mivel a tejszín (jó esetben) kellően zsíros tejtermék, könnyedén felvesz mindenféle ízeket és aromákat. Persze erre rá kell segítenünk, mégpedig egy kis hővel. Az infuse angol nyelvű kifejezés, magyarul nagyjából ízesítést jelent, azonban eredeti nyelven egy sokkal erőteljesebb, „fúziós” szinten történő egyesítést implikál.

Ennek során valamit folyadékban áztatnak azért, hogy az ázó anyag átadja pozitív tulajdonságait (elsősorban az ízét) a lének.

Tulajdonképpen a tea is így működik, no meg még egy tucat egyéb dolog, de a tejszín esetében is bevethetjük a módszert. Ehhez alacsony lángon kell melegítenünk a tejszínt az ízesítő alapanyaggal együtt, hogy az szépen, lassan átadja aromáit a tejterméknek. Nem szabad forralni, mert akkor kicsapódhat a benne lévő fehérje. Miután épphogy csak elértük a forráspontot, vegyük le a lábast a tűzről, és fedő alatt hagyjuk állni legalább 30 percig. Ez az utolsó fázis végleg elmélyíti majd az ízeket. Egy alapos szűrés után a tejszínt használhatjuk bármilyen receptben.

Lehetséges ízesítők

Különböző ízek közül választhatunk, ezek mindegyike mást és mást ad hozzá a desszertekhez. Íme, néhány alapvető példa:

  • fahéj: használjunk egész rudat, hogy könnyebb legyen kihalászni, és hogy ne változzon meg a tejszín színe
  • citromhéj: kizárólag kezeletlen gyümölcs héját vessük be, vágjunk belőle krumplihámozóval hosszabb csíkokat
  • chili: megmosott, félbe vágott, friss paprikákat tegyünk a lábosba, magostul, erestül; szárazat is használhatunk, de az tüzesebb lesz
  • gyömbér: friss, hámozott, nagyobb darabokra vágott gyömbért használjunk, nem túl erőteljes, de kellemesen friss aromát ad
  • kókusz: ne a reszeléket, hanem a nagyobb darabokból álló chipset/forgácsot használjuk, abból is lehetőleg pirítottat

Felhasználási feltételek, lehetőségek

Minden receptben, ami egyszerű tejszínt kíván, használhatunk ízesítetett. Persze van néhány fontos dolog az alkalmazással kapcsolatban, amire érdemes odafigyelni.

Mindig hagyjuk kihűlni a tejszínt, ugyanis a forró tejtermék máshogyan viselkedhet egy receptben, mint a hideg. Különösen igaz ez a tejszínhab esetére, ahol nem elég egy enyhe lehűtés: a leszűrt, ízesített tejterméket tegyük a hűtőbe, és hagyjuk ott teljesen visszadermedni. Ugyanis csak hideg tejszínből lehet rendes, csúcsos habot verni, ellenkező esetben vajjá változik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készen állsz még néhány hajmeresztő konyhai ötletre?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...