A lazac Wellington nem más, mint egy leveles tésztába bújtatott, ízes krémekkel megkent halfilé, amit sütőben sütünk szaftosra. Az elegáns kinézet egy borzasztóan egyszerű elkészítési módot takar, így sokan elriadhatnak a recepttől, amikor először meglátják. De nem szabad ijedezni, tényleg szinte elkészíti magát a fogás. Ha valami különlegeset szeretnénk idén a karácsonyi asztal közepére tenni, akkor tegyük le a voksunkat a lazac Wellington mellett, csalódni biztosan nem fogunk benne.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Qg/7j/m4bnZvTPzdpPH3UTFWz6iC8cNVwCbfdFiZOGCT9B.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=db8d8562d46a2f61e91dc4a8e44d366f)
Krémekkel körbevéve
Minden Wellington szinte kötelező jellemzője, hogy a tésztabundába bújtatott bármit (hús, hal, zöldség) különböző krémek veszik körül. A halas verzióba nyilván olyan dolgokat kentünk, amelyek ízben szépen kiegészítik a lazacfilét.
Alulra pikáns magos mustár került, az ezen fekvő halat pedig krémsajtos-spenótos töltelékkel pakoltuk meg.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/yI/gW/1gEXWRWTP7CHAJmCOXR28gG7w9Xud3cVfIVEwNpV.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=65892b0d8146b1878fbf3544230ab05f)
Tésztába bújtatva
A leveles tésztába borítás egy fantasztikus módszer a konyhában: szinte bármit megsüthetünk így, ráadásul, ha minőségi, bolti tésztát veszünk, még időt is spórolhatunk. Persze néhány dologra érdemes odafigyelnünk a Wellington tésztásításánál.
Ha a felső tésztát is felhelyeztük, akkor vágjuk le a széleket, hogy ne legyen túl sok felesleg. Majd kenjük le alaposan tojással a batyu tetejét, és vagdossuk be, hogy szép rombuszos legyen a felülete. Érdeme egy kis lyukat is vágni a Wellington tetejének közepére, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/0v/mW/oXQA33fBngxhHYudaSGSg6m1Q4yVgkoU4oyeLpOU.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b5fecd74cf30ae0158b3bf330d1d4ecc)
Készítsünk ünnepi lazac Wellingtont!
Hozzávalók:
800 g lazac (bőr nélkül), 100 g kapribogyó, 3 ek zsemlemorzsa, 100 g krémsajt, 200 g spenót, szerecsendió ízlés szerint, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 50 g parmezán sajt (reszelve), citromhéj citromból nyert, 1 g fokhagyma, 2 db tojássárgája, 1 kk só (durva szemű), 2 csomag leveles tészta (tejmentes), 4 ek mustár, 1 fél citromból nyert citromlé
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Et/4p/8AnfI6qg8CnCkBfTEhhndWXgZcQdf4z58IxxI5Ur.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=06b02dce09cc2ccaec19a551720738ef)
A lazacfiléket kevés citromlével átkenjük és sózzuk-borsozzuk, majd félretesszük. Egy serpenyőt szárazon felhevítünk és rádobjuk a spenótot. Félretesszük hűlni, majd jó alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Egy nagy tálba tesszük. Fűszerezzük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Hozzáadjuk a krémsajtot, a zsemlemorzsát, a finomra vágott kapribogyót, a reszelt parmezánt, fokhagymát és citromhéjat.
A két csomag leveles tésztát kinyújtjuk: egyik lesz az alja, a másik a teteje. Az alját megkenjük magos mustárral és a lazacot a tészta közepére helyezzük, majd vastagon megkenjük a spenótos-krémsajtos keverékkel.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/lL/gR/wAvLkuhsAJxUoazz7z8mqu5x614my2u2rAKKiUwJ.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=9b97defad5de170e5b6ed24b0ed67f01)
Körbekenjük a tésztát tojássárgájával, majd óvatosan ráhelyezzük, és elsimítjuk a másik tésztalapot. A felesleget derelyeszaggatóval levágjuk, a széleit alaposan lenyomkodjuk villával.
Az egészet lekenjük tojássárgájával és éles késsel, finoman beirdaljuk rombuszmintásra. Megszórjuk durva szemű szóval és a közepére egy pici lyukat vájunk (ezen távozik majd a gőz).
180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Miután elkészült, hagyjuk picit hűlni. Sütés alatt akár elkészíthetjük a köreteket, mi párolt zöldbabot és tepsis burgonyát készítettünk hozzá.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/vd/ku/BkfoJDl6LiUxF2GxH5nbvHMmrdJ0M1QuLKNSNtHz.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e64251cfa13ddd7679ed41cba85b98ee)
Az ünnepi lazac Wellington receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen vagy a YouTube-on!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Még több recept Flórától: