Spóroljunk okosan – Így tároljuk a kenyeret!

Fogadjunk, hogy rendszeresen előfordult már veled, hogy túl hamar kiszáradt vagy megpenészedett a kenyér. Spórolj vele! Napi Tippünkben megmutatjuk, hogy őrzi meg legtovább a frissességét.

Most, hogy az ára soha nem látott mértékben emelkedik, megnőtt annak a jelentősége is, hogyan tároljuk helyesen a kenyeret. Spóroljunk okosan!

Ezért nem szabad a műanyag zacskóban hagyni!

„A zacskó ugyan meggátolja a kenyér kiszáradását, mivel nem engedi a nedvességet elpárologni, de a benn rekedt párától kenyerünk kérge átnedvesedik, megpuhul, és emiatt nem lesz friss érzete. A zacskóban lecsapódó nedvesség nemcsak a frissesség miatt jelenthet gondot, de a penészgombák számára is kedvező körülményeket teremtünk vele, így sokkal hamarabb megtelepednek a kenyér felszínén” – figyelmeztet a Maradék nélkül, a Nébih tájékoztató oldala.

Vajon tényleg jó ötlet a hűtőben tárolni a kenyeret?

A műanyag zacskó helyett remek alternatíva lehet a papírzacskó, ami engedni szellőzni a kenyeret, így az nem penészedik be, sőt lelassítja a nedvességvesztést is, azaz nem szárad ki egyhamar.

A pékek szerint azonban a kenyeret legjobb anyag-, illetve vászonkendőbe csomagolni, és csak ezután műanyag zacskóba, illetve kenyértartóba tenni. A vászonkendőt ne feledjük háromnaponta tisztára cserélni. Vászonkendő helyett beszerezhetünk egy stílusos, zsinórral összehúzható vászonzsákot is.

Hanyagoljuk a hűtőt!

A hűtőgép hatékonyan képes frissen tartani a tejtermékeket és a húsokat, illetve a pékáruk penészesedését is lassítja. A kenyér tárolására ennek ellenére kevésbé alkalmas, mivel a természetes száradási folyamatot nagymértékben felgyorsítja.

Mi van a fagyasztóval?!

A Maradék nélkül szerint a fagyasztás az egyik legjobb módszer a kenyér frissességének megőrzésére. „Fagyasszuk le szeletelve a kenyeret, így bármikor kivehetünk a fagyasztóból akkora mennyiséget, amire szükségünk van. Ha nem szeretnénk felszeletelni, akkor is érdemes kisebb egységekben lefagyasztani, hogy tényleg csak annyit vegyünk ki, amennyi egyszerre elfogy. Mikróban vagy sütőben gyorsan felolvaszthatjuk. A melegítés hatására ismét olyan lesz, mintha frissen sült volna” – írják.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több isteni recept vár:

Címlapról ajánljuk

További cikkek