A sütő hőmérséklete jobban befolyásolja a házi kenyered héját, mint gondolnád

Napi Tippünk kötelező olvasmány azok számára, akik szoktak otthon kenyeret sütni, mert eláruljuk, miként befolyásolhatja a sütőd hőmérséklete a kenyered héját, sőt, arra is kitérünk, miként segíthet a gőz, hogy kellően ropogós legyen a végeredmény!

A kenyérsütés folyamata az elejétől a végéig kifejezetten érzékeny a környezet hőmérsékletére. Már a tészta kelesztésekor fontos hőmérsékleti szempontokat kell figyelembe venni, sőt, az sem mindegy, milyen sütőformát használsz, mivel vannak olyan anyagok, amelyek rossz vezetőképessége miatt a kenyér egyenetlenül sülhet meg benne. Talán ezek után nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy maga a sütő hőmérséklete jobban befolyásolja, hogy végül ropogós kérgű veknit vehetsz-e ki a otthoni kenyérsütési kalandod eredményeként, mint azt gondolnád. De a gőz is fontos szerephez jut ebben a folyamatban...

Kisült házi kenyerek tepsin
A sütő hőmérséklete jobban befolyásolja a házi kenyered héját, mint gondolnád

A legtöbb kenyeret 160 és 260 Celsius-fok között sütik. Ha szendvicskenyeret, kiflit vagy más kenyérfélét készítesz, amelynek puhának kell lennie, a recept valószínűleg azt mondja, hogy a sütőt ennek a tartománynak az alsó határához közel állítsd be, és a sütés során tartsd állandó hőmérsékleten.

Ez lehetővé teszi, hogy a cukrok megbarnuljanak, és a kenyér szép aranyszínű kérget kapjon, amely még mindig puha.

Eközben a bagett vékony, repedezett kérget igényel, amit a gyors Maillard-reakció tesz lehetővé, ami akkor megy végbe, ha a tésztát nagyon forró, legalább 230 Celius-fokos sütőbe teszik. A dutch ovent használó kenyérreceptek gyakran előírják, hogy az edényt 260 Celsius-fokra kell előmelegíteni.

Ennek hatására a tészta gőzt bocsát ki, ami a zárt edényben csapdába esik, és a kenyér külsején lévő keményítőt a jellegzetes barna, roppanós kéreggé alakítja át. 

Bár a hő fontos, a hő és a nedvesség kombinációja még inkább hozzájárulhat a vágyott eredmény eléréséhez.

Amikor a folyadék a forró sütőben gőzzé alakul, a kenyér felülete ruganyos marad, így a kenyér sütés közben folyamatosan tágul. Emellett a gőz reakcióba lép a kenyér külső oldalán lévő cukrokkal, így aranybarnán csillogó kérget kap.  

Ejtsd csapdába a tészta saját nedvességét!

A gőz hasznosításának legegyszerűbb módja, ha a tészta saját nedvességét csapdába ejted, ahogyan a dutch oven is teszi. A varázslat az első néhány percben történik, ezért a legtöbb recept azt javasolja, hogy a sütés felénél vedd le a fedőt, és/vagy csökkentsd a hőfokot.

Házi kenyérszelet vajjal
A hő és a nedvesség kombinációja fontos a ropogós kéreg kialakulásában

Más módon is kipróbálhatod, hogyan befolyásolja a gőz a kenyér héját:

Egyesek például egy szórófejes flakonnal nedvesítik be a forró sütő oldalát közvetlenül a sütés előtt. Előmelegíthetsz egy peremes sütőlapot vagy sekély tepsit is az alatta lévő rácson, ahol a kenyeret sütni fogod. A sütés megkezdésekor önts ebbe a tepsibe vizet, hogy gőzfelhő keletkezzen. (Üveg helyett válassz fémserpenyőt, hogy elkerüld annak a kockázatát, hogy megreped, amikor a vizet beleöntöd).

Ha egyszer elkezdesz kísérletezni, látni fogod, hogy a hő és a gőz együttes ereje milyen jelentősen befolyásolhatja a veknid külsejét. 

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség és konyhai megoldás itt:

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...