Ha komolyan vesszük a farsangi időszakot, ezekben a hetekben akár többféle fánkot is elkészíthetünk. A pufi szalagosok mellett ne hanyagoljuk el a csörögét sem – készítsük el klasszikus, forgácsos formájában vagy, némi izgalomra vágyva, édes töltelékkel. Az olasz ihletésű, de ízeiben teljesen magyar csöröge-cannoli a klasszikus desszert egy kellemesen meghökkentő, új oldalát mutatja meg. Lássuk, hogy készül!

Szicília roppanós éke
Az olasz csizma orránál, a tengerben terjengő Szicília napfényes szigetéről származik a cannolo (ha többen vannak, a ragozás cannolivá válik), ami nem más, mint egy olajban ropogósra sütött, hólyagos tésztacső, kisütés után ízes, csokoládépöttyökkel tarkított ricottakrémmel megtöltve.

Egyszerűségében tovább gazdagítja azon olasz édességek listáját, amelyek szerények, mégis hatalmas robbanást okoznak a kóstolók szájában, olyan emléket hagyva maguk után, ami csak nehezen felejthető.
A csővé vált csöröge
Éppen ezért gyakran előfordul, hogy akik Olaszországban megkóstolták a csodás cannolót, a vakációból hazatérve is mindenhol a lelőhelyeket, újabb kóstolási lehetőségeket keresik, sajnos nagyobb siker nélkül. Még a fővárosban is csak egy-két olyan cukrászda üzemel, ahol ilyen itáliai különlegességekre szakosodnak, így a sóvárgó ember általában jobban jár, ha saját kezébe veszi a sorsát.

Persze, aki először találkozik cannolorecepttel, szembesülhet vele, hogy a roppanós tésztacsövek elkészítése bizony nem fenékig tejfel. Az alapanyagok listája még csak-csak megugorható, azonban az eszközök már okozhatnak nagyobb fejtörést (lásd: tésztagép).
Aggodalom helyett azonban érdemes inkább a saját házunk tája körül szétnézni: itthon is akad ugyanis olyan tészta és töltelék, amiből egy cannolóra hajazó, isteni desszertet összehozhatunk. Vékonyra nyújtva és kisütve például a csörögénk is képes hasonlóan viselkedni: a forró olajban lemezes, ropogós, kívülről hólyagos lesz – éppúgy, mint az olasz finomság.
Magyar alapanyagokkal töltve
Persze nem lenne ugyanaz az édesség az édes-krémes töltelék nélkül: Itáliában cukros ricottát nyomnak a csövekbe, ami apró csokoládédaraboktól pöttyös. Idehaza logikusabb savanykás tehéntúrót használni, habtejszínnel, tejföllel gazdagítva. A csoki maradhat, plusz aromát pedig némi frissen reszelt narancshéjjal érhetünk el. A következő farsangi bulira mindenképpen készüljön belőle egy nagy tállal!

Itt a csöröge-cannoli teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár: