Töltsd meg túrókrémmel a csörögefánkot, és megszületik a magyar cannolo

Aki járt már Dél-Olaszországban, egészen biztosan találkozott a roppanós, ricottával töltött cannolóval. A különleges édesség magyar kuzinja most született meg, farsang révén csörögéből.

Ha komolyan vesszük a farsangi időszakot, ezekben a hetekben akár többféle fánkot is elkészíthetünk. A pufi szalagosok mellett ne hanyagoljuk el a csörögét sem – készítsük el klasszikus, forgácsos formájában vagy, némi izgalomra vágyva, édes töltelékkel. Az olasz ihletésű, de ízeiben teljesen magyar csöröge-cannoli a klasszikus desszert egy kellemesen meghökkentő, új oldalát mutatja meg. Lássuk, hogy készül!

Túrókrémmel töltött csörögefánk, pisztáciával, porcukorral hintve
A csöröge-cannoli receptjéért kattints a képre!

Szicília roppanós éke

Az olasz csizma orránál, a tengerben terjengő Szicília napfényes szigetéről származik a cannolo (ha többen vannak, a ragozás cannolivá válik), ami nem más, mint egy olajban ropogósra sütött, hólyagos tésztacső, kisütés után ízes, csokoládépöttyökkel tarkított ricottakrémmel megtöltve.

Túrókrémmel töltött csörögefánk, pisztáciával, porcukorral hintve
A csöröge-cannoli receptjéért kattints a képre!

Egyszerűségében tovább gazdagítja azon olasz édességek listáját, amelyek szerények, mégis hatalmas robbanást okoznak a kóstolók szájában, olyan emléket hagyva maguk után, ami csak nehezen felejthető.

A csővé vált csöröge

Éppen ezért gyakran előfordul, hogy akik Olaszországban megkóstolták a csodás cannolót, a vakációból hazatérve is mindenhol a lelőhelyeket, újabb kóstolási lehetőségeket keresik, sajnos nagyobb siker nélkül. Még a fővárosban is csak egy-két olyan cukrászda üzemel, ahol ilyen itáliai különlegességekre szakosodnak, így a sóvárgó ember általában jobban jár, ha saját kezébe veszi a sorsát.

Túrókrémmel töltött csörögefánk, pisztáciával, porcukorral hintve
A csöröge-cannoli receptjéért kattints a képre!

Persze, aki először találkozik cannolorecepttel, szembesülhet vele, hogy a roppanós tésztacsövek elkészítése bizony nem fenékig tejfel. Az alapanyagok listája még csak-csak megugorható, azonban az eszközök már okozhatnak nagyobb fejtörést (lásd: tésztagép).

Aggodalom helyett azonban érdemes inkább a saját házunk tája körül szétnézni: itthon is akad ugyanis olyan tészta és töltelék, amiből egy cannolóra hajazó, isteni desszertet összehozhatunk. Vékonyra nyújtva és kisütve például a csörögénk is képes hasonlóan viselkedni: a forró olajban lemezes, ropogós, kívülről hólyagos lesz – éppúgy, mint az olasz finomság.

Magyar alapanyagokkal töltve

Persze nem lenne ugyanaz az édesség az édes-krémes töltelék nélkül: Itáliában cukros ricottát nyomnak a csövekbe, ami apró csokoládédaraboktól pöttyös. Idehaza logikusabb savanykás tehéntúrót használni, habtejszínnel, tejföllel gazdagítva. A csoki maradhat, plusz aromát pedig némi frissen reszelt narancshéjjal érhetünk el. A következő farsangi bulira mindenképpen készüljön belőle egy nagy tállal!

Túrókrémmel töltött csörögefánk, pisztáciával, porcukorral hintve
A csöröge-cannoli receptjéért kattints a képre!

Itt a csöröge-cannoli teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek