Ezért nem szabad a hűtőből kivett élelmiszert azonnal megfőzni

Ha szeretnéd megőrizni az élelmiszerek minőségét, valamint csökkenteni szeretnéd a főzési időt, akkor fogadd meg a Napi Tippünket!

A hűtőszekrény valószínűleg az egyik legpraktikusabb konyhai készülék, ami rendkívül megkönnyíti az élelmiszerek tárolását és magát a főzést. Egy gyakori hiba azonban, amit gyakran tudtunkon kívül elkövetünk, hogy a hozzávalókat közvetlenül a hűtőszekrényből használjuk fel a főzéshez vagy sütéshez. Mutatjuk, hogy ez miért helytelen módszer!

Ezért nem szabad a hűtőből kivett élelmiszert azonnal megfőzni

Lelassul az egész főzési folyamat, és rossz ízű lesz az étel

A fagyasztott ételeknek általában hosszú időbe telik kiolvadni, de ami még nagyobb probléma, hogy még a főzőedény hőmérsékletét is lecsökkentik, vagyis több energiára és időre lesz szükség ahhoz, hogy elkészíthessük őket. Szintén problémát okoz az, hogy a fagyasztott élelmiszerek külső rétege gyorsabban megsül, mint a belsejük. Arról nem is beszélve, hogy ez a folyamat érzékenyebbé teszi őket a baktériumok és egyéb káros mikroorganizmusok iránt.

Mi a megoldás?

A fent említett bosszantó problémák megelőzésének kulcsa, hogy a hideg élelmiszereket időben ki kell vennünk a fagyasztóból.

A profi séfek szerint a hűtött ételeket körülbelül 30 percig érdemes szobahőmérsékleten hagyni, mert így biztosított a gyorsabb és egyenletesebb főzés. Ez a fél órás várakozás jelentősen megváltoztathatja az étel ízét, állagát és biztonságát, ezért tényleg érdemes kivárni. Ugyanez a szabály vonatkozik egyébként a tojásokra és a tejtermékekre is, vagyis ezekkel az élelmiszerekkel is könnyebb dolgozni, ha szobahőmérsékletűek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp a sikerhez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek