Sose hagyd ki ezt a fontos lépést a hús lefagyasztásakor

A fagyasztással sok pénzt és időt spórolhatunk, de nem mindegy, hogy milyen módon tesszük a húst a mélyhűtőbe. Mi most eláruljuk, hogy mire kell odafigyelned!

Ha hatékonyan használod a fagyasztódat, akkor nemcsak pénzt, hanem időt és erőfeszítést is megspórolhatsz magadnak. Míg egyes élelmiszerek, például a zöldségek, akár egy évig is elállnak a fagyasztóban, nem minden terméket lehet ilyen hosszú ideig eltárolni benne. Itt jön a képbe a mélyhűtő precíz rendszerezése, ami segít az élelmiszerek minőségének megtartásában.

Soha ne hagyd ki ezt a lépést, ha húst fagyasztasz le

Valószínűleg tisztában vagy vele, de nem árt feleleveníteni, hogy ha egy húst már felolvasztottál, akkor tilos visszafagyasztani. A felolvasztás és újabb hűtés ugyanis a baktériumok elszaporodásához vezethet, sőt, még a hús ízét is befolyásolja. Ugyanez a szabály igaz a felolvasztott zöldségekre is.

Ezért nagyon fontos, hogy a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen, hiszen csak így tudod megakadályozni a baktériumok elszaporodását, és az élelmiszer ízét elrontó jégkristályok kialakulását. Ezenkívül a húst mindig tiszta, fedett tárolóedénybe vagy csomagolóanyagba tedd!

Továbbá akadnak olyan élelmiszerek, amiket nem is szabad a mélyhűtőben tárolni, ilyen például a burgonya. A nyers krumpli ugyanis magas keményítőtartalma miatt nem fagyasztható le. Helyette tárold száraz helyen.

Végül tartsd folyamatosan tisztán a fagyasztót, és dobd ki a már lejárt élelmiszereket!

Használj címkéket!

Különösen gondosan kell eljárnod, akkor, ha húst teszel a fagyasztóba. Például érdemes észben tartani, hogy a mélyhűtőben tartott húsok két hónaptól akár egy évig is elállnak. Ez általában a hús típusától, feldolgozási módjától és főzésétől függ. Már biztosan veled is előfordult, hogy nem emlékeztél arra, hogy a fagyasztóban lévő dobozban milyen hús is lapul. A címkék használata egy tökéletes mód arra, hogy nyomon tudd követni, milyen élelmiszerek találhatók a fagyasztóládában. Sőt, a cédulákra a hús súlyát és beszerzésének időpontját is felírhatod. Ezenfelül nagyban megkönnyítheted az életed, ha mindent kiveszel a csomagolásából, hiszen a csomagolóanyagok, dobozok sok helyet foglalhatnak el. Ha pedig szükséged van mondjuk az útmutatóra a csomagolásról, akkor azt vágd ki, és tedd el.

Ha nem szeretnél címkéket használni, akkor érdemes más módon megjelölni a húsokat. Ha például fagyasztós zacskóban tárolod a húst, akkor írd rá egy tollal a fent említett információt. Végső soron biztosan nem fogod megbánni, ha ezentúl felcímkézed a húsokat, hiszen így sokkal rendezettebb lesz a mélyhűtőd.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai ötlet itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Különleges pudingos édességek

Vegyük elő azt a kamrában ácsorgó pudingot és készítsünk belőle valami igazán különlegeset! Nem ám holmi kekszes desszertek, hanem tényleg egyedi és isteni finomságok következnek most.

Nosalty

További cikkek

10 csodás köret újkrumpliból

Végre fogyaszthatunk friss és zsenge újburgonyát, melyből rengeteg fantasztikus ételt készíthetünk. De először egy jó krumpliköretet varázsoljunk belőle!