Sose hagyd ki ezt a fontos lépést a hús lefagyasztásakor

A fagyasztással sok pénzt és időt spórolhatunk, de nem mindegy, hogy milyen módon tesszük a húst a mélyhűtőbe. Mi most eláruljuk, hogy mire kell odafigyelned!

Ha hatékonyan használod a fagyasztódat, akkor nemcsak pénzt, hanem időt és erőfeszítést is megspórolhatsz magadnak. Míg egyes élelmiszerek, például a zöldségek, akár egy évig is elállnak a fagyasztóban, nem minden terméket lehet ilyen hosszú ideig eltárolni benne. Itt jön a képbe a mélyhűtő precíz rendszerezése, ami segít az élelmiszerek minőségének megtartásában.

Soha ne hagyd ki ezt a lépést, ha húst fagyasztasz le

Valószínűleg tisztában vagy vele, de nem árt feleleveníteni, hogy ha egy húst már felolvasztottál, akkor tilos visszafagyasztani. A felolvasztás és újabb hűtés ugyanis a baktériumok elszaporodásához vezethet, sőt, még a hús ízét is befolyásolja. Ugyanez a szabály igaz a felolvasztott zöldségekre is.

Ezért nagyon fontos, hogy a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen, hiszen csak így tudod megakadályozni a baktériumok elszaporodását, és az élelmiszer ízét elrontó jégkristályok kialakulását. Ezenkívül a húst mindig tiszta, fedett tárolóedénybe vagy csomagolóanyagba tedd!

Továbbá akadnak olyan élelmiszerek, amiket nem is szabad a mélyhűtőben tárolni, ilyen például a burgonya. A nyers krumpli ugyanis magas keményítőtartalma miatt nem fagyasztható le. Helyette tárold száraz helyen.

Végül tartsd folyamatosan tisztán a fagyasztót, és dobd ki a már lejárt élelmiszereket!

Használj címkéket!

Különösen gondosan kell eljárnod, akkor, ha húst teszel a fagyasztóba. Például érdemes észben tartani, hogy a mélyhűtőben tartott húsok két hónaptól akár egy évig is elállnak. Ez általában a hús típusától, feldolgozási módjától és főzésétől függ. Már biztosan veled is előfordult, hogy nem emlékeztél arra, hogy a fagyasztóban lévő dobozban milyen hús is lapul. A címkék használata egy tökéletes mód arra, hogy nyomon tudd követni, milyen élelmiszerek találhatók a fagyasztóládában. Sőt, a cédulákra a hús súlyát és beszerzésének időpontját is felírhatod. Ezenfelül nagyban megkönnyítheted az életed, ha mindent kiveszel a csomagolásából, hiszen a csomagolóanyagok, dobozok sok helyet foglalhatnak el. Ha pedig szükséged van mondjuk az útmutatóra a csomagolásról, akkor azt vágd ki, és tedd el.

Ha nem szeretnél címkéket használni, akkor érdemes más módon megjelölni a húsokat. Ha például fagyasztós zacskóban tárolod a húst, akkor írd rá egy tollal a fent említett információt. Végső soron biztosan nem fogod megbánni, ha ezentúl felcímkézed a húsokat, hiszen így sokkal rendezettebb lesz a mélyhűtőd.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai ötlet itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek