Így fagyaszd le a káposztát, hogy hónapokig elálljon

Napi Tipp, hogy akár 9 hónap után is friss legyen a káposztád, miután előveszed a fagyasztóból!

Mit tehetsz, ha túl sok káposztát vettél, és tudod, hogy biztosan nem fogod megenni? A legalapvetőbb módszer az élelmiszerpazarlás megelőzésére, amivel a pénztárcádat is kíméled, a fagyasztás. Ugyan nem lehet csak úgy magában bedobni a fagyasztóba a káposztafejeket, de néhány egyszerű lépés elvégzése után már mehetnek is a hűvösre. Ilyen formában a káposzta akár hónapokig elállhat, és ugyanolyan friss és ízletes lesz, mint újkorában.

Így fagyaszd le a káposztát, hogy hónapokig elálljon

A káposzta lefagyasztása lépésről-lépésre

A káposzta lefagyasztásához legelőször vágd fel a káposztát negyedekre. Ezután jön a blansírozás, aztán a jeges fürdetés. Ezután a kihűlt és megszárított káposzta egy visszazárható zacskóba kerül, és mehet is be a fagyasztóba!

  • Ha zöld- vagy vörös káposztát használsz, helyezd a vágódeszkára, szárral lefelé. Először vágd a káposztát felülről lefelé félbe, majd a feleket is felezd, hogy negyedeket kapj.
  • Tölts meg egy nagy fazekat vízzel körülbelül félig. Gyorsan forrald fel a vizet, közben pedig tölts meg egy nagy tálat körülbelül félig jeges vízzel, majd félre.
  • Óvatosan tedd a káposztanegyedeket a forrásban lévő vízbe. Nagyjából 60 másodperc elég is nekik a forró fürdőben, de semmiképp se legyenek a vízben 90 másodpercnél tovább. Majd azonnal tedd káposztanegyedeket a főzési folyamat megállítása érdekében legalább egy percre át a jeges vízzel teli tálba egy fogóval vagy merőkanállal.
  • Vedd ki a káposztanegyedeket a jeges vízből, és tedd át egy vágódeszkára vagy tányérra. Papírtörlővel töröld szárazra. (Ekkor a káposzta szárát és magját is eltávolíthatod, és mandolinnal felapríthatod, vagy akár apró szeletekre vághatod.)

A kihűlt és megszárított káposztanegyedeket végül pakold a visszazárható zacskóba, légmentesen záródó dobozba. Tedd a fagyasztóba, ahol akár kilenc hónapot is kibír a zöldséged így.

Le lehet fagyasztani a nyers káposztát?

Bár a káposzta technikailag nyersen is lefagyasztható, a legjobb, ha előtte blansírozod. Ennek a technikának egyáltalán nem az a célja, hogy megfőzzük a káposztát, hanem az, hogy megakadályozzuk a káposztán lévő baktériumok elszaporodását. Végső soron ez a lépés biztosítja, hogy a káposzta a lehető leghosszabb ideig friss maradjon a fagyasztóban.


További, kevésbé szokványos receptek és ötletek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...