Nagypénteki böjtkalauz

Nagypéntek a gyász napja az egész keresztény világban, egyben szigorú böjt is: csak háromszor szabad ennünk, de jóllaknunk csak egyszer szabad.

A húsvéti ünnepkör többi jeles napjához hasonlóan a Nagypéntekhez is rengeteg népszokás és hiedelem kapcsolódik. Ezek közül pedig soknak az étkezéshez is köze van. Lévén, hogy szigorú böjti napról van szó, tilos a zsírral való főzés, és a húsokról való lemondás is előírt. A hal azonban kiesik e tilalom alól, szóval a nagypénteki menü egyik kulcsfigurája gyakran valamilyen hal.

Az egyik legismertebb szabály a jóllakások számára vonatkozik, ugyanis a napi három étkezésből Nagypénteken csak egy alkalommal szabad megtöltenünk a bendőnket, a másik két alkalommal nem. A szokások tiltják a szárnyas állatok levágását is ezen a napon, hiszen az balszerencsét hoz a baromfiudvarba. Hasonló okokból tilos volt a szántás is. De kenyeret például egyenesen ajánlatos volt ezen a napon sütni, mert állítólag a friss kenyér illata enyhítette Krisztus fájdalmait. Egyes helyeken csak bedagasztották a kenyeret, de sütni csak másnap, Nagyszombaton kezdték el.

Grillezett pisztráng recept

A Nagypénteken születő gyermek, akit Húsvétvasárnap keresztelnek meg, felnőtt korára különleges gyógyító tehetségeket szerez - így a hiedelem. A gyászos nap hajnalán a folyóvizeket is mágikus tulajdonságokkal ruházta fel a népi képzeletvilág. A fiatal lányok és fiúk hajnalban mentek ki a patakra mosakodni, a nagypénteki víz ugyanis széppé és egészségessé tette őket. Az állatokat, főként a lovakat is meg szokták itatni és mosdatni a friss vízzel, szintén egészségvarázslás céljából.

Nagycsütörtök estéjén a templomok is elhallgatnak, a harangok Rómába mennek, tartja a hagyomány. Az egyedüli hangokat ilyenkor a templomi kereplők, és a református falvak Pilátus-verő ifjainak botjai, dorongjai keltik.

Ebben a puritán hangulatban az étkezésnek is egyszerűnek és szegényesnek kell lennie. Az önmegtartóztatásnak persze léteznek különböző fokozatai. A legszigorúbb böjt pusztán kenyérből és vízből áll. Az eggyel enyhébb fokozat szerint semmilyen állati eredetű élelmiszer nem fogyasztható, így nemcsak a hús, de például a tejtermék és a tojás is tiltólistára kerül. Még megengedőbb változatban azonban ezek is bátran fogyaszthatók. És persze ilyenkor a hal is engedélyezett.

A nagypénteki étrend mindenesetre erősen támaszkodik a zöldségekre és gyümölcsökre. Az egyik tipikus böjti leves a szilvából készült cibereleves, de asztalra kerülhet bármilyen zöldségleves is, feltéve, hogy nem tartalmaz sem rántást, sem állati eredetű zsírokat. Főételnek különböző párolt és nyers zöldségek, vagy épp a téliről maradt savanyú káposzta kerül terítékre. A különböző húsmentes tészták, például a mákos és diós tészták, szintén megfelelnek a szigorú előírásoknak.

A böjt alól mentességet élveznek a 18 évnél fiatalabbak és a 60 évnél idősebbek, illetve a betegek, a terhes és gyerekágyban lévő anyák is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

„Jó lenne idén korábban asztalhoz ülni, az IF-et biztosan nem töröm meg, 18:00 után nincsen evés, még ilyenkor sem” – súgja fülbe advent második hétvégéjén a család kicsi kincse, aki annyira válogatós, hogy csoda, hogy magával leül egy asztalhoz. Neki aztán nehéz lesz megfelelni.