Nagyiprojekt: Rétest sütöttünk a 86 éves Eszter mamával, aki a mai napig egy reggelizőben dolgozik

Nem tudom, hogy az idő, a hely vagy a társaság, esetleg a két tepsinyi gőzölgő rétes, de az Anyám szerint nevű reggeliző és Eszter mama egyből a szívünk csücske lett. 

A legnyugodtabb napszak a héten szerintem a vasárnap reggel. Ilyenkor kábé senki nem jár az utcákon. Budapesti lakosként nincsen lélekemelőbb, mint nappali fényben üresnek látni a várost. Ez a napszak kedvez a reggeliknek. Másnaposan, aznaposan, kifáradva a heti munkától, vagy csak rongyrázásból beülni valahova egy full extrás reggelire felér egy csakratisztítással. Egy hozzávetőlegesen hosszúra nyúlt éjszaka után másodmagammal a belvárost jártuk, hogy megreggelizzünk valahol. A Wesselényi utca 25. szám alatt lilás-rózsaszínes, otthonos hangulattal hívogató apró bisztró nem engedett tovább minket.

Anyám szerint- állt öles betűkkel az üveges bejárat fölött. Hát ha anyám szerint - akinél jobban ugye senki nem tud semmit - , akkor ez lesz a világ legjobb helye.

A legújabb Nagyiprojektben megismerhetitek a hölgyet az Anyám szerint név mögött. A tulajdonos, Fejes Eszter (aki egyébként egy időben a Mozaik Teaházat és Kávézótulajdonosa volt) édesanyjának dedikálta a kis reggelizőt.

Ő pedig nem más, mint a 86 éves Eszter Mama, aki süt-főz, jön-megy, sőt, szaladgál a konyhában - alig érem utol a kamerával. Mármint a reggeliző konyhájában, ugyanis a vagány nagyi minden szerdán két tepsi rétest készít a vendégeknek.

Eszter mama almás rétesének receptjét itt találjátok.

Saját bevallása szerint az ember 86 évesen - amikor már jócskán túllépte az átlag elhalálozási életkort - unatkozik és feleslegesnek érzi magát. Eszter mama ezzel úgy száll szembe, hogy dolgozik, négy órára bejelentve a lánya reggelizőjében:

,,Szívesen csinálom, mert engem éltet, hogy így tudok egy kicsit segíteni a lányomnak" - mondja, miközben a harmadik rétest tekeri és fekteti a tepsibe.

Eszter Mama irigylésre méltó életigenlése és közvetlensége, isteni teái és huncut poénjai szebbé tették a forgatási napot. A kis reggeliző mindig különleges helyet foglal majd el a szívemben, és így, hogy megismerhettem, kik állnak az Anyám szerint mögött, mondhatom, egy romantikus vígjáték a happy endhez érkezett.

Ha egy fantasztikus reggelire vágytok, akkor irány az Anyám szerint:

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek