Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért lesz mindenkinek jó, ha hétfőnként nem eszik húst

Manapság egyre nő a nyomás, hogy saját és környezetünk épsége, és a klímaváltozás megfékezése érdekében visszaszorítsuk a hús- és az állati eredetű ételek fogyasztását. (x)

A vegán, illetve vegetáriánus életvitel mind népszerűbb, ugyanakkor azonban ezek a táplálkozás meglehetősen speciális formái.

A „Növényi Hétfő“ kampány, amellyel a 100 %-ban növényi Flora napjainkban érkezik Magyarországra, nem a tisztán vegetáriánus vagy vegán életmódot kívánja propagálni, hanem mindössze a növényi eredetű ételek fokozottabb térnyerését - kezdésként heti egy növényi nap beiktatásával. 

Mit lehet elérni egyetlen nappal? Beindítja a változást!

 • Ha az ember több növényi alapú élelmiszert fogyaszt, étrendjében kevesebb hely marad az egészségtelen élelmiszereknek.
 • Ha bekapcsolódik a növényi hétfő mozgalomba, többet fog gondolkodni a saját táplálkozási szokásairól. És ezzel egy lépéssel közelebb kerül az egészséges életvitelhez. 

A Nosalty Növényi Hétfővel kapcsolatos tartalmait itt éritek el!

Nyereményjáték és további információ:

A Növényi Hétfőkkel kapcsolatos információkat itt találja, ahol nemcsak az összes szeptemberi és októberi hétfőre ihletet adó menük állnak rendelkezésre, hanem a növényi eredetű étkezés előnyeiről szóló tájékoztatás, de a növényi ételek mind intenzívebb fogyasztására irányuló motiváció, és egy 1.265.000 HUF összértékű, egzotikus ázsiai út fődíjú nyereményjáték is!

Amennyiben a növényi konyha újdonság az életedben, lehetőséged nyílik majd új receptek keresésére és ismeretlen ízek, íz-kombinációk felfedezésére, felborítva ezzel a megszokott sztereotípiákat.

A növényi olajokban azok a telítetlen zsírsavak vannak többségben amelyek hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez. Ezek egyrésze ún esszenciális zsírsav, azaz a testünk nem képes maga előállítani őket. Ebbe a csoportba tartoznak az omega-3 és omega-6 zsírsavak. Ezek étrenden belüli helyes arányának biztosítása érdekében nem az omega-6 zsírsavak mennyiségét szükséges csökkenteni, hanem érdemesebb növelni kell az omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Ennek során figyelembe kell venni a menü komplex összetételét, valamint a növényi eredetű források jelenlétét.

A „jó“ zsírok étrendbe való felvételének eredménye a szív- és érrendszeri megbetegedések kisebb kockázata lesz. Természetes omega-3 és omega-6 zsírsavak találhatóak például a 100 %-ban növényi eredetű Flora Original és Flora Light termékekben is.


Aminek nem lenne szabad hétfőnként hiányoznia 

Egy átlagosan 8000-8500 kJ energiaértékű, kiegyensúlyozott menü a következőkből áll:

 • 5–6 adag gabonaféle (1 adag = szelet kenyér, 1 db péksütemény vagy 100 g főtt tészta vagy rizs)
 • 5 adag zöldség (1 adag = 100 g zöldség, vagy 200 ml 100%-os zöldséglé)
 • 3–4 adag gyümölcs (1 adag = 100 g, egy kistányérnyi apró szemű gyümölcs, vagy 200 ml 100%-os gyümölcslé)
 • 2–3 adag hüvelyes, vagy más húspótló termény (1 adag = 250 ml szójaital, 130 g tofu, 100 g főtt hüvelyes)
 •  3 adag dió- és mogyoróféle, olajos magvak (1 adag = 10 g)
 • 6 adag növényi olaj és zsír (1 adag = 5 g)

Az azonos mennyiségű növényi eredetű táplálékot a (kb. 10–15 %-kal) alacsonyabb kalóriaérték jellemzi, további előnyt jelent tehát, hogy azonos mennyiségű étel könnyített étrendet és csökkentett energiabevitelt jelent.

A növényi nap során fontos az élelmi rostok jelenléte is. Ezek a tápanyagok nem az energiabevitel szempontjából fontosak, hanem feladatuk az emésztési folyamat egyensúlyának fenntartása, s ennek köszönhetően elősegíteni pl. a székrekedés, az aranyér, illetve a vastag- és végbélrák megelőzését. Alacsonyabb energiatartalmuk hozzájárul az optimális testtömeg megtartásához. Emellett a nevelő célzatú „fogyasszunk legalább napi 5 adag gyümölcsöt és zöldséget“ kampányok ellenére sok magyar nem fogyaszt eleget ezekből az élelmiszercsoportokból.

Mit mivel helyettesítsünk?

 • vajat - minőségi 100%-ban növényi margarinnal
 • zsírt - növényi olajjal
 • pástétomokat - hüvelyesekből készült krémekkel
 • húst - tofuval
 • tejet - növényi változatokkal (rizs-, kókusz-, zab-, mandulatej stb.)


Miért éppen hétfő?

 • A hétfő a ciklus első napját jelenti, és magába foglalja egy új kezdet lehetőségét.
 • Az egészséges hétfői életmód a hét közben is segíti az egészséges életvitel betartását.
 • A kis lépések az egészségesebb életvitelhez vezető, tartósabb változásokhoz vezető út alapköveit képezhetik.
 •  Minden hétfő egy új kezdetet tesz lehetővé.
 • A hétvége az ételek előre történő elkészítésére legalkalmasabb idő.
 • A „húsmentes“ hétfőkhöz már az óvodákban és iskolai menzákon is hozzászoktunk – emlékeznek? 

Szólj hozzá!
https://ad.adverticum.net/t/?z=[zona]&g=5804209&b=580420600&h=[LOCATION]&p=2

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!