Most bárki letöltheti a jövő fenntartható ételeit! Itt a rovarburger és az algagombóc gyerekeknek

3D nyomtató segítségével készítették el gyerekek számára a jövő potenciális ételeit, hogy a figyelmet a fenntarthatóságra és az élelmiszerpazarlás problémájára irányítsák.

Szerencsére egyre többször merül fel a kérdés, miként tudnánk családunkata fenntarthatóbb étkezés irányába terelni és többeket foglalkoztat a kérdés, milyen alapanyagokat kellene fogyasztanunk, hogy hosszútávon a bolygónkat is védjük. Az étkezéssel kapcsolatos szemléletváltásra fókuszálva, a svéd Forsman & Bodenfors reklámügynökség most színes, 3D nyomtatott játékélelmiszereket készített, amelyek formabontó alternatívát kínálhatnak a jövőben fogyasztható fogásokra.

A játékkészlet célja, hogy az új generáció jobban megismerje a természetben fellelhető alapanyagokat. Minden játék egy új ételt, vagy annak lehetséges összetevőjét mutatja be, melyeket beépíthetnénk saját étkezésünkbe is, ezen felül megszerethetnénk azokat a gyerekekkel. Mindössze csak meg kell szokniuk, hogy elsőre kissé furcsának tűnnek. Az üzenet szerint, ha idővel a fenntarthatóbb termelésre összpontosítunk, sokkal nagyobb mértékben kell majd kihasználnunk a növényi és a rovar alapú ételforrásokat. A projektet „Play Food from the Future” -nek nevezték el, ami nagyjából annyit tesz, "játékos ételkülönlegességek a jövőből".

Egy videó is készült az együttműködésben résztvevő fenntarthatósági díjat átadóWIN WIN Gothenburg Sustainability Awardpromóciójához, amiben gyerekek próbálják ki és tálalják az "ételeket":

A teljesség igénye nélkül, lehet húsgombócot kiváltó alga labdánk, melyek egyszerre finom és éghajlatbarát golyócskák. De a Bug Mac is nagy siker lehet, ami szuper fehérjeforrásból, rovarokból készülne, amitől szintén nem kell megijedni, lehet épp ez lesz a kedvenc hamburgere a kicsiknek. Ne pazaroljunk az ételt! Itt az ízletes hulladék is, a különféle kajamaradékokból szuper új fogások készíthetők, sőt, messzebbre mehetünk és eszegethetünk egy energiabomba porfelhőből is.

A projekt - amelyet a svéd Agrártudományi Egyetemmel szoros együttműködésben fejlesztettek ki - kiemeli, hogy a fenntarthatósági díj idén az élelmiszerpazarlás megszüntetésére összpontosít. Az ENSZ azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra 50% -kal csökkentse az élelmiszerpazarlást, így a téma megoldása kulcsfontosságú.

A „Play Food from Future” arra irányítja a figyelmet, hogy ez a kérdés hogyan oldódhatna meg az elkövetkező években, hiszen az élelmiszertudósok új módszereket dolgoznak ki fenntarthatóbb élelmiszerek termelésére, feldolgozására és értékesítésére.

Felmerülhet a kérdés, miért épp műanyaggal népszerűsítik a projektet, de a játékokatbiológiai úton lebomló, növényekből előállított (tipikusan cukornád vagy kukorica) műanyagtípusból, politejsavból nyomtatják. Az ösztönző 3D-s mintaételek ingyenesen letölthetők a PlayFoodFromtheFuture.com oldalról.

Ezt olvastad már az Ízhuszáron?

1 igazán meglepő ok, ami miatt sok cég titkolja, hogy környezettudatos

Címlapkép: playfoodfromthefuture.com

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek