Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A Jóbarátok 7 ikonikus kajapillanata – Monica Mocsoládéja, Rachel vaníliás-húsos trüffelje és Ross szendvicse

Emlékszel Monica Mocsoládéjára, vagy Rachel vaníliás-húsos angol trüffeljére? Felejthetetlen gasztro pillanatok, amiket a Jóbarátok című sorozatnak köszönhetünk.

Nem számít hányszor vetítik le, a Jóbarátok sorozatot egyszerűen nem lehet megunni. Ne csupán a nosztalgia miatt szeretjük, hiszen évtizedek múltán is ugyanúgy nevetünk a poénokon, és bár a sorozat nem az ételek köré épül, tagadhatatlan, hogy a felejthetetlen jelenetek között étellel kapcsolatosakat is találunk.

Monica és a Mocsoládé

Mielőtt Monica befutott séf lett, az ínség idején elvek helyett pénzre volt szüksége, és jelentkezett egy hirdetésre, ami egészen a Mocsoládéig vezette. A csokoládét helyettesíteni kívánó Mocsoládé összetétele nem ismert, de Phoebe szerint a Mocsoládé egyenesen a gonosz, a sátán íze.

Monica munkaadója felkérésére ugyan készített a Mocsoládéból édességeket, végül a szabadalmi hivatal engedélye hiányában a karrierje nem ezen a területen teljesedik ki.

Phoebe Neslée Toulousé-tól örökölt receptje

Phoebe személyisége és élettörténete egy cseppet sem átlagos: számos mesés – és kevésbé mesés – elem tarkítja. Az egyik ilyen a család szupertitkos csokis keksz receptje, ami generációról generációra öröklődött. Ahhoz, hogy igazán megértsük a poént, tudni kell, hogy, Amerikában létezik egy, a Nestlé által megalkotott csokidarabos keksz, aminek toll house a neve.


Tehát, miközben Phoebe azt állítja, hogy a nagymamája is már az ő nagymamájától, Neslée Toulousé-tól kapta a receptet, Monica kezébe kerül egy Nestlés kakaóporos tasak, aminek a hátulján ott figyel a toll house receptje…

Rachel vaníliás-húsos trüffelje

A sorozatban egyértelműen Monica tud a legjobban főzni, hiszen szakács, és imádja a hivatását. Egy alkalommal, amikor hálaadási vacsorát tart, Rachel – akinek nem sok köze van a konyhához – is besegít egy különleges angol trüffellel. A szakácskönyv lapjai azonban összeragadnak, így a vaníliasodó és a híres húsos pásztorpite receptje összekeveredik: a vaníliás desszertbe hús is kerül. Az asztalnál aztán mindenki sokkolódik, Ross szerint lábíze van az ételnek, de Joey örömmel falatozza, hiszen: 

„A sodó jó, a lekvár jó, a hús jó!”

Monica lekvárja

Monica imádja a szabadidejét a konyhában tölteni, és egy alkalommal úgy dönt, lekvárt főz. Márpedig, ha Monica egyszer belekezd valamibe, azt nem csinálja félgőzzel, így nem meglepő az sem, hogy a lekvárgyártást sem kis tételben történt. Hajnalban kiment a kikötőben található piacra, és több raklap gyümölcsöt vásárolt, amiből aztán megszámlálhatatlanul sok üveg lekvárt főzött.

Monica konyhája inkább hasonlított egy lekvárgyárra, mint egy átlagos konyhára, de Joey ezt örömmel nyugtázza, aki reggelire simán betolt egy üveg dzsemet magában, és még a kávézóba is magával vitte a sütemények mellé.

Ross hálaadási szendvicse

A hálaadási szendvics receptjét valójában nem közölték a sorozatban, azonban igazi kultusza lett. Ross kedvenc szendvicsét nem más, mint Monica készítette, amiről csak azt tudjuk biztosan, hogy pulykahúst és mártásba áztatott kenyeret is tartalmazott. Monica a hálaadási vacsora maradékaiból dobta össze minden évben a szendvicset, amire azonban nemcsak Ross vágyott, hanem egy kollégája is, aki megette a munkahelyi hűtőből – szó nélkül. Ross hajtóvadászatot indított a tettes ellen.

'Valaki megette az egyetlen dolgot, ami jó volt az életemben!"

Brad Pitt és a jamgyökér

Több szempontból is emlékezetes epizód az, amelyikben Brad Pitt szerepelt, mint Will, aki Ross egyik régi barátja. Will hajdanán duci volt, ősellensége, Rachel Green pedig a középiskolában kicikizte – ennek hatására a fiú diétára adta a fejét. Lefogyott, ám, amikor sok év után újra találkozik Rachellel, a régi sebek felszakadnak.

Will  jamgyökér falásba menekül a trauma elől. Az idilli vacsora közben arra is fény derül, hogy Rossal együtt alapítottak egy Utálom Rachel Green klubot is!

Az ominózus vacsora után pedig íme, Joey küzdelme a pulykával – Phoebe terhesnadrágjában:

Sajttorta tálalva

A sajttorta nem az elkészítése miatt kapott helyet a listán, hanem a fogyasztási körülmények miatt. Rachel és Chandler nem tudott kiegyezni a tortán, így a civakodás közben a padlóra ejtették, de nem sokat haboztak: felkanalazták. Az akcióhoz természetesen Joey, a sorozat egyik legnagyobb kaja fanja is csatlakozott.

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Youtube

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!