Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mit gondolsz, a Sport szelet vagy a Boci csoki a régebbi? - nézd meg, mikor születtek kedvenc édességeink

Az igazán nagy klasszikusok nemcsak a mostani 30-as, 40-es generáció gyerekkorát kísérték végig, hanem már a szüleink, sőt, nagyszüleink gyerekkorában is jelen voltak.

Gyerekkorunk meghatározó édességei közül sokat ma is kapni, azonban egyik-másik korábban napvilágot látott, mint a nagyszüleink. Neked melyik volt a kedvenced?

Szerencsi csokoládé, 1923

A Magyar Kakaó és Csokoládégyár Rt. első terméke a citromsárga papírba csomagolt Szerencsi főzőcsokoládé, amit 1923 óta gyártanak. A gyártás évében minden szerencsi lakos kapott egy táblával ajándékba.

De ne feledkezzünk meg erről a klasszikusról sem! A nugátos krémmel töltött, pehelykönnyű Szerencsi csokiszeletet a mai napig a kosarunkba dobhatjuk, szinte bármelyik közértben, ha egy kis retro desszertre vágyunk!

PEZ, 1927

A PEZ cukorka eredetileg borsmentaízű volt, és öngyújtóalakú műanyag tartó járt mellé, ugyanis annak idején a dohányzásról való leszokást hivatott segíteni. Az a PEZ, amit mi ismerünk, 25 évvel később jelent meg.

Az eredeti, az ős PEZ, ami a felnőtteknek készült:

És ahogy mi megismertük:

Boci csokoládé, 1927

1927-ben itthon is történelmet írtak, ami az édességipart illeti: a sárga csomagolású Szerencsi csoki után a magyar csokoládégyártás következő nagy dobása a Boci csokoládé volt 1927-ben. A csokoládé azóta is verhetetlen, és ugyan ma már számtalan ízesítéssel kapható, az igazi a klasszikus, tejcsokis változat!

Mars szelet, 1932

A Mars csokit az 1. és a 2. világháború között, 1932-ben kezdték gyártani, és az M&M's-hez hasonlóan a katonák egyik kedvenc csemegéjévé vált. A mandulás, nugátos csokit ma is ugyanúgy szeretjük, mint a '90-es években, amikor először beleharaphattunk itthon.

Ha kedved támad egy kis Mars csokira, készítsd el otthon az újragondolt változatát:

Tibi csoki, 1941

A Tibi csoki a Stühmer gyár alapítójának unokája után kapta a nevét. Kezdetben egészen kis kiszerelésben árulták a finomságot, majd az évtizedek alatt kinőtte magát nagy táblás csokoládévá.

M&M’s, 1941

A színes csokidrazsékat már 1941-ben megismerhették az édesszájúak – pontosabban, eleinte még csak barna színben gyártották. Eredetileg a Smarties adta hozzá az ötletet, amikor az M&M’s megalkotója, Frank C. Mars a spanyol polgárháború alatt Smarties-t csipegető katonákkal találkozott. Az M&M’s igazán nagy sikert 13 évvel később, a mogyorós ízesítéssel ért el, de a 2. világháború alatt a katonák körében már népszerű volt a színes, könnyen tárolható és szállítható édességet.

Mentos, 1948

A Mentos eredetileg holland találmány, de miután 1972-ben az USA-ban is debütált megállíthatatlanul tört előre a frissességre áhítozók körében. Mi már a mentolos és a gyümölcsös változatot ismerhettük meg, az eredeti Mentos azonban édesgyökér ízű volt.

Sport szelet, 1953

A rumos-kakaós szeletet még ma is imádjuk, de gondolnád, hogy idén lesz 66 éve, hogy az első Sport csoki legördült a gyártósorról? Az első Sport szeletet 1953. augusztus 20-án a Népstadion megnyitására készítette a Csemege Édesipari Vállalat. A 25 grammos minicsokoládé jellegzetes alufólia csomagolást kapott, a zöld háttér előtt pedig Szécsényi József diszkoszvetőt láthatjuk.

Ha kedved támadna elkészíteni, íme, egy recept:

Túró Rudi, 1954

A magyarok egyik legnagyobb kedvencét, a Túró Rudit 3 tejiparban dolgozó szakembernek, Takó Imrének, dr. Ketting Ferencnek, és Borka Zsoltnak köszönhetjük. Szovjet tanulmányútjuk után alkották meg a Túró Rudit, amit egy, a túróvaj-zsír és cukor keverékéből készült, csokoládéval bevont szovjet édesség inspirált.

Otthon is készíthetsz Túró Rudit:

Cukorkanyaklánc, 1958

Tegye fel a kezét akinek lógott cukorkanyaklánc a nyakában a búcsúból hazafele menet! Naná, hogy mindannyiunknak ott fityegett egy a nyakunkban, és persze, mindig tiszta ragacs lett a felsőnk, mert nyilván nem bírtuk ki, hogy ne ízleljük meg az édességet.

Twix, Hubba Bubba 1979

A Twix idén kerek 40 éves, ami a nemzetközi karrierjét illeti, de az USA-ban valójában már 1967-től gyártották. Szintén 4 évtizede robbant be a színes, szagos Hubba Bubba is, gyerekkorunk elképesztően illatos rágója.

Skittles, 1982

Bár hozzánk jóval később érkezett meg, de a Skittles már a ’80-as évek elején meghódította a gyerekek szívét külföldön – és előmelegítette a helyet a fogorvosi székben.

Ezeket olvastad már?

via és via és via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!